Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
FESTIVALI
Zagreb, 16. Human Rights Film Festival: Pobunjena želja, Pussy Riot, Jean-Luc Godard…

Zagreb, 16. Human Rights Film Festival:
Pobunjena želja, Pussy Riot, Jean-Luc Godard…

-16. Human Rights Film Festival otvara se u nedjelju i donosi više od 40 filmova, nastup Pussy Riot i brojna ljudskopravaška događanja – vele organizatori: Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture.

Preciznije, šesnaesti HRFF svečano se otvara u nedjelju 2. prosinca u 20 sati u Kinu Europa hrvatskom premijerom dokumentarnog filma redatelja Gorana Devića “Na vodi”, nakon čega će se na projekciji od 22 sata prikazati najnoviji film kanonskog filmskog autora Jean-Luc Godarda “Kaleidoskop”. Festival traje do nedjelje 9. prosinca u Zagrebu i Rijeci, prikazat će se više od 40 angažiranih i umjetničkih dokumentarnih i igranih filmova, održat će se brojni razgovori i predavanja ljudskopravaške tematike te će se po prvi put domaćoj publici predstaviti ruska aktivističko-umjetnička skupina Pussy Riot.

-Ovogodišnji tematski okvir naslovljen je “Pobunjena želja”, čime se u filmskom i popratnom programu reagira na sve pokušaje zabrana kojima smo svakodnevno izloženi, te se komunicira želja koja se ne miri s postojećim stanjem stvari i govori da je drugačiji svijet moguć. Ulaz na sve projekcije i programe festivala, osim nastupa Pussy Riot, je slobodan – ističe Inesa Antić iz Odnosa s javnošću
16. Human Rights Film Festivala.

Najlepša zemlja na svijetu, Želimir Žilnik

Filmski program obilježen je izborom dokumentarnih filmova specifičnih i zanimljivih autora i autorica; osim Devićevog filma, hrvatsku premijeru imat će novi filmovi Želimira Žilnika (“Najljepša zemlja na svijetu”), Sergeja Loznice (“Dan pobjede”), Jane Magnusson (“Bergman – godina života”), Claudea Lanzmana (“Četiri sestre”), Corneliua Porumboiua (“Beskrajni nogomet”), Marie Auguste Ramos (“Proces”) i mnogih drugi.

Ističe se i veliki broj filmova hrvatskih i regionalnih autora, među kojima se posebno izdvaja film crnogorskog redatelja Ivana Salatića “Ti imaš noć” o propadanju stanovnika malog obalnog mjesta nakon što je se zatvorilo brodogradilište u kojem su svi radili. Igranofilmski dio programa predvode pobjednik ovogodišnjeg Berlinalea, debitantski film rumunjske redateljice Adine Pintilie “Ne diraj!” kojim nekonvencionalno istražuje intimnost i odbija svrstavanje u jedan žanr, i novi film Damira Čučića “Ljetnikovac” smješten na uzbudljivoj granici igrane i dokumentarne forme. Prikazat će se i dva predstavnika tzv. “slow cinema” struje, libanonski “Yara” Abbasa Fahdela i “Prekasno da umreš mlad” dvostruke pobjednice festivala u Rotterdamu, Čileanke Dominge Sotomayor.


Popratni program 16. HRFF-a odvija se u Dvorani Müller Kina Europa, a čine ga projekcije filmova, čitanja i predstavljanja knjiga, tribine i okrugli stolovi o temama prostitucije i trgovanja ženama, cenzure sadržaja na društvenim mrežama, reproduktivnim pravima, stanju obiteljskih prava LGBT osoba, kao i o akciji “Prekinimo šutnju” u sklopu koje žene već mjesecima dijele svoja negativna iskustva iz rađaonica diljem Hrvatske i regije. Važan dio popratnog programa Festivala jest Revija malih književnosti: Pobunjena želja (Magreb) koju HRFF radi u suradnji s književnim klubom Booksa i Revijom malih književnosti, a održat će se u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku. Nakon što su 2017. u Hrvatskoj gostovali autori s istočnog Mediterana, ove godine se predstavljaju zemlje Magreba.

HRFF će po prvi put ugostiti te uživo predstaviti rusku aktivističko-umjetničku skupinu Pussy Riot, koja će u ponedjeljak 3.12. u Kinu Tuškanac izvesti svjetsku premijeru svog performansa “Riot Days. Zbog velikog interesa publike, pored rasprodanog nastupa u 19:30 sati, uveden je još jedan – isti dan u 22:00 sata za koji se ulaznice po cijeni od 75 kuna mogu kupiti putem Entria. Na dan koncerta ulaznica će iznositi 95 kuna.

Dio prihoda od ulaznica ide za Zakladu Solidarna u fond za ad hoc inicijative za promociju i zaštitu reproduktivnih prava žena.

Pussy Riot, fotograf Alexander SOFEEV


Važni linkovi:
www.humanrightsfestival.org

www.facebook.com/HumanRightsFestival

FB event: http://bit.ly/2Bl8qvU

Goran Dević “Na vodi” trailer: http://bit.ly/2Kl5nXp

Jean-Luc Godard “Kaleidoskop” trailer: http://bit.ly/2ToibQZ

Claire Denis “Misija ‒ duboki svemir” trailer: http://bit.ly/2DwyeXc

Christian Stracke, Bordell Deutschland

Adina Pintilie “Ne diraj!” trailer: http://bit.ly/2DwGZRg

Abbas Fahdel “Yara” isječak: http://bit.ly/2zkws8F

Ivan Salatić “Ti imaš noć” trailer: http://bit.ly/2Kj6Hdr

Mjesta održavanja HFFF-a u ZagrebuKino Europa, Kino Tuškanac, Art-kino Croatia, MAMA Zagreb, Klub Močvara, Booksa, Galerija Nova, Centar za integraciju izbjeglica Dubrava, Klasična Gimnazija Zagreb, Medijateka francuskog institute.

Maria Augusta Ramos, Proces

Ne diraj!, Adina Pintilie

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI