Neovisni novinarski portal
25.4.2024.
POLITIKA
Novim zakonom po zaštićenim najmoprimcima: Na ulicu i neka traže drugi stambeni prostor!?

Novim zakonom po zaštićenim najmoprimcima:
Na ulicu i neka traže drugi stambeni prostor!?

Novi Zakon o najmu stanova neće dobiti potporu HSS-a i SDP-a, javlja Hina. Naprosto nije pravedan jer , ako se u Saboru izglasa, za zaštićene najmoprimce značit će – iseljavanje. Ni krivi ni dužni, na tisuće ljudi, često u poznim godinama, naći će se na ulici, kako to eufemistički kažu u Vladi, u prilici da nađu drugi stambeni prostor.

Radi novog prijedloga zakona, koji je godinama Vlada gurala u drugi plan, nespremna problem rješavati temeljito i trajno, danas su se sa zajedničke konferencije za novinare javnosti obratili SDP-ov Franko Vidović i HSS-ov Krešo Beljak. Pozvali su Vladu da povuče zakon iz procedure jer nudi nepravedna i neadekvatna rješenja. Zaštićeni najmoprimci nisu ušli nasilno u stanove u kojima su živjele i po tri generacije, već im ih je država dodijelila kao svoje, državne. Sve što Vlada nudi ovim ljudima koji bi uskoro mogli postati novi beskućnici, jest petogodišnja subvencionirana stanarina do tržišne cijene u nekom drugom stanu.
-To je duboko nepravedan zakon, kako prema vlasnicima koji trpe štetu, tako i prema najmoprimcima koji nisu svojom voljom završili u tim stanovima. Država je- kazao je Vidović- napravila nepravdu, a od 90-ih godina sve vlade peru ruke i bježe od tog vrućeg krumpira. Što će biti s najmoprimcima za pet godina kada im država prestane subvencionirati novi smještaj, pogotovo stoga jer je uglavnom riječ o osobama iznad 70 godina- pita se Vidović. Ocijenio je da je potrebno napraviti analizu stanja na terenu, vidjeti koliko je tih stanova i koliko obitelji koje ih koriste kao svoj jedini dom. Za njega nije sporno da država izvornim vlasnicima mora vratiti njihove nekretnine, ali pod uvjetom da zbrine najmoprimce i za njih osigura zamjenske stanove.
– Taj zakon o povratu trebao se prvo primijeniti na prvog predsjednika Franju Tuđmana koji je živio u oduzetoj kući, ali kako nije tada primijenjen na njega, nije ni kasnije ni na koga drugoga i to je početak svih problema – izjavio je Krešo Beljak, najavljujući također da će HSS oponirati novom zakonu. Vlada treba naći stvarno , a ne kompromisno rješenje problema, smatra Beljak, no, pitanje je forsira li se sada ovo zakonsko rješenje radi izvornih vlasnika stanova ili zbog prekupaca koji su često od očajnih i osiromašenih vlasnika kupovali vrijedne stambene kvadrate bagatelno, samo zato što oni više nisu imali vremena čekati.
Beljak drži da aktualna vlada nema pojma što joj je činiti i kako državu voditi, pa bi , veli, bilo dobro da raspišu izbore prije negoli se država strmoglavi do dna. Naravno, ne misli da je to grijeh samo ove, nego svih dosadašnjih vlada, pa i one u kojoj je participirao HSS, a nije bio kadar niti utjecati na povrat zgrade HSS-a , izgrađene prije Drugog svjetskog rata. Paradoks je, veli Beljak, da je HSS danas u toj zgradi podstanar, kao i brojne udruge, uz ostale i ona Željke Markić , koja pod krov HSS-a nije smjestila samo svoju udrugu, nego i svoju obitelj!

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI