Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
KULTURA
(Foto: Jozica Krnić/TRIS)

Najmlađi stradalnici ratova na fotografijama ispred Muzeja grada Šibenika

(Foto: Jozica Krnić/TRIS)

U povodu Međunarodnog dana nedužne djece žrtava agresije, Muzej grada Šibenika upriličio je izložbu fotografija “Lica svijeta”. Fotografije djece stradalnika rata postavljene su na šibenskoj rivi, ispred ulaza u Muzej.

Radi se o istoj izložbi koja je u Muzeju grada Šibenika bila postavljena u ožujku, kada se obilježavao Međunarodni dan borbe protiv rasizma. Izložba je bila prodajna, no kako je odaziv tada bio slab (prodala se samo jedna fotografija), djelatnici Muzeja odlučili su cijelu priču ponoviti.
Kustosica Marijana Klisović otkrila je da su slike dobili od UNICEF-a, čiji su djelatnici i autori fotografija.
– Izložbu smo ovoga puta postavili na otvorenom da ih vidi što veći broj Šibenčana i stranih gostiju, jer je dosta atraktivna. Izložba, naravno, šalje i snažnu poruku, da nasilje nad djecom, koja su najnevinije žrtve rata, konačno prestane.

(Foto: Jozica Krnić/TRIS)

Kustosica Marija Krnčević otkrila je zbog čega je jedna fotografija na izložbi posebno istaknuta.
– Ta fotografija označuje baš ono što je tema današnjeg dana, dakle Međunarodnog dana nedužne djece žrtava agresije. Istaknuli smo jednu curicu, mladu gimnastičarku iz Alepa koja je u ratu izgubila nogu, izgubila je i brata te četiri prijateljice. I sve što ona želi je da rat završi i da ode na paraolimpijske igre.
Izložba je, dakle, prodajna, no cijene fotografija nisu definirane, od kupaca se traži da daju donaciju čiju će visinu sami odrediti. Sav prihod od prodaje ide na račun UNICEF-a.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI