Neovisni novinarski portal
13.6.2021.
POLITIKA
Je li smijeh lijek? Kažu da živimo u vicu od države, pa dajte da se onda bar nasmijemo!

Je li smijeh lijek? Kažu da živimo u vicu od države, pa dajte da se onda bar nasmijemo!

Stipe Mesić nam se ukazao kad je već dogorjelo do noktiju. Izgubili smo svaku nadu da bi nas politika mogla makar s vremena na vrijeme zabaviti. Jer, kod nas je politika nalik karikaturi, ili kakvom neuspjelom vicu. Ima sve elemente vica, ali mu se naprosto ne možete nasmijati. Nije duhovit. Više je groteskan. U tom “vicu” predsjednica države, Kolinda Grabar Kitarović, s golemim ambicijama da nas i nakon 2020. zabavlja svojim (ne)diplomatskim političkim, a prevalentno infantilnim, opservacijama i postupcima,

vodi kampanju za novi mandat čak dvije godine prije izbora. U međuvremenu, rođendane slavi s proskribiranim nogometnim bossom, tzv. savjetnikom Dinama koji je odnedavno u bijegu pred hrvatskim pravosuđem. Nama to nije nimalo smiješno. Možda nije ni njoj, trenutno je u polukoroti…

Bit će smijeha!

Predsjednica se tajno sastaje s prvakinjom ultrakonzervativnih snaga, Željkom Markić, kako bi ispregovarale itinerar hrvatskog povratka zasadama srednjovjekovne inkvizicije i lažnog morala. Ni tome se ne možemo nasmijati. Svađa se s premijerom Plenkovićem zbog raseljavanja Hrvatske, koju najpotentniji dio njezine populacije više ne vidi kao svoj komad neba. Što kod nas izaziva kojekakve grimase, ali ne i smijeh. A da bi “vic” napokon postao duhovit, u domaću političku priču povratak najavljuje glavni vic-maher ovdašnje scene , bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić. Sada pouzdano znamo da će biti smijeha…
Može se Mesiću štošta prigovoriti, bogme i zamjeriti, ali da ima životno iskustvo, ima. Dugo ga je sakupljao. Čak 84 godine. Posvuda. I u bivšem sustavu, i u zatvoru, i u Tuđmanovom HDZ-u, i s Jožom Manolićem u Hrvatskim nezavisnim demokratima, i u Savkinom HNS-u, u Vladi, Saboru, na Pantovčaku … Zar mu Kolinda može parirati u bilo čemu?
-Moram razmisliti bi li se prihvatio toga- oprezno će Mesić u RTL Direktu o eventualnoj novoj kandidaturi za šefa države. Zasad o tome ne razmišlja ozbiljno, ali, ako može u Maleziji premijer biti s 92 godine života, zašto ne bi i on bio u 84-toj kandidat za predsjednika države, reći će Mesić potvrđujući da ga smisao za punokrvni politički humor još nije napustio.

Neduhovita Vlada na nitima od paučine…

Anticipirajući svoje možebitno sudjelovanje u budućoj izbornoj utakmici, o kolegici govori pažljivo i sa zadrškom. Nije mu, doduše, jasno čemu služi ta njezina politička inačica folklorno-glazbene turneje “Lijepom našom”, koja je čak, tvrdi bivši predsjednik, u sukobu sa zakonom. Ne vidi ni racionalnog razloga za njezino prepucavanje s vladom i premijerom. Osim, lucidno će neponovljivi Mesić, zbog njezinih osobnih interesa i osobnog pozicioniranja ususret izborima šefa na Pantovčaku, radi čega je spremna poduprijeti jednu promašenu referendumsku akciju ne bi li destabilizirala vladu Andreja Plenkovića koji smeta konzervativnim pravovjernicima.

Ne, ne želi Mesić predsjednici docirati, ali mogla bi dobro razmisliti što radi, lukavo je iskoristio svojih, potencijalno nominacijskih, pet minuta medijske pažnje. I da, nasmijao nas je slatko, svojom duhovitom interpretacijom hrvatskog političkog vica koji živimo i kojemu se, uglavnom, ne smijemo.

Imamo neduhovitu Vladu koja se održava na nitima od paučine, glasovima lojalnih manjinaca koji time štite vlastite, više nego nacionalne državne interese. Za razliku od njih, istaknuti članovi HDZ-ove vladajuće reprezentacije otkazuju lojalnost vladi najavljujući, poput zastupnika Davora Ive Stiera, glasanje po savjesti, a ne po stranačkoj stezi. Vlada se ljulja uhvaćena u mrežu koloritnih interesa raskoljenih “zajedničara”i njihovih satelita i nije joj ni ugodno ni smiješno, a šefica države, prgavo prkosi premijeru predizborno kolaborirajući s opskurnom “obiteljašicom”,  kalkulantski investirajući u drugi mandat na Pantovčaku, za koji će se natjecati tek početkom 2020. godine. Bude li trebalo, i kao nezavisna, kandidatkinja svih poštenih hrvatskih, konzervativnih katoličkih obitelji…

Volja naroda i “antinarod”(izrod)

Imamo šeficu države s minimalnim ovlastima i maksimalnim ambicijama. Koja je toliko fascinirana svojom pozicijom na čelu države, doduše u tome je bezmalo jedina, da je dvije godine prije reizbora krenula u kampanju za drugi predsjednički mandat. Referendumsku inicijativu ultradesničarskih konzervativnih skupina “Narod odlučuje” i “U ime obitelji” proglasila je voljom naroda i prije negoli su potpisi prebrojani i verificirani. Nota bene, prije očitovanja Ustavnog suda o ustavnosti referendumskih pitanja, ergo, prije negoli se referendum opće održao.

Ako je volja naroda izražena u onih, neprovjerenih 390 tisuća potpisa, što je s preostalih 3- 3,5 milijuna građana Hrvatske koji nisu stali uz inicijativu za referendum kojim se želi reducirati prava manjina na razinu drugorazrednih državljana i staviti izvan zakona Istanbulska konvencija? Jesu li oni antinarod ( izrod) ? Ili narod za koji naša KGK ne mari jer s njim ne dijeli svjetonazorska stajališta? Doduše, veliko je pitanje što su uopće stajališta KGK, i kako ih uopće prepoznati, dešifrirati. Nije smiješno, bolno je istinito!

Potpora Željki Markić i pridruženim udrugama, zapravo je ulaganje KGK u glasački stroj. Ako je danas temeljito podmazan javnom podrškom predsjednice, a jest, morao bi funkcionirati bez greške na idućim predsjedničkim izborima. Nije važno kakve će reperkusije imati po društvo taj regresivni pokret konzervativne katoličke provenijencije, važno je da će se KGK na Pantovčaku održati. Tko joj u tome može pomrsiti račune? Možda jedino Stipe Mesić, iskušavajući otpornost hrvatskog genetskog materijala na pozne životne izazove, uz malezijska iskustva kao referentnu vrijednost? Ili eventualno Ivan Pernar. Dokazane političke gibljivosti.  ( Zamislite u toj ulozi Željku Markić. Ipak, ne, ne. )  Samo ova dvojica potonjih cijelu tu šaradu mogu učiniti makar zabavnom. Ionako u njoj kod nas nema ništa ozbiljno. Dosad nije bilo ni duhovito. A živimo, kažu, u vicu od države… Pa dajte da se bar nasmijemo!

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI