Neovisni novinarski portal
19.10.2021.
POLITIKA
Inicijativa mladih za ljudska prava: Umjesto osude, počasni doktorat

Inicijativa mladih za ljudska prava:
Umjesto osude, počasni doktorat

Draganu Čoviću, članu Predsjedništva BiH, zagrebačko Sveučilište dodijelilo je, na prijedlog rektora Damira Borasa, počasni doktorat “za njegov ukupan akademski rad, angažman kao profesora i političara”. Ceremoniji je prisustvovao i premijer Andrej Plenković, a upravo to je isprovociralo reakciju Inicijative mladih za ljudska prava.

-Prisustvom premijera RH Andreja Plenkovića i trojice ministara svečanosti dodjele, Vlada je dala dodatni legitimitet lošoj odluci Sveučilišta da počasni doktorat dodijeli Draganu Čoviću, osobi čija djela iz prošlosti zaslužuju jasnu i nedvosmislenu osudu- kaže se u priopćenju Inicijative. Podsjećaju da je Čović devedesetih godina “dovodio zarobljenike logora “Heliodrom” na prisilni rad u tvrtku ‘’Soko’’ u kojoj je radio kao direktor. Prisilno zatvaranje i mučenje više tisuća civila i ratnih zarobljenika u ovom logoru predstavlja težak ratni zločin. Dokumenti i svjedočanstva upućuju na to da je počasni doktor Čović zatočenike ovog logora koristio za prisilan rad u tvrtki u kojoj je obnašao visoku funkciju”, navode i napose apostrofiraju iz Inicijative:

-Nazočnost premijera u kontekstu izostanka jasne osude zločina koje su činile hrvatske vojne snage i distanciranje od zločinačke politike prema BiH 1990-ih od strane hrvatskih (sadašnjih i bivših) vlasti, šalje izrazito štetnu poruku da Hrvatska podržava takve nemoralne postupke i osobe koje su za njih odgovorne.

Sveučilište u Zagrebu, ovim činom, smatraju, otvoreno propagira nacionalizam koji svojom nazočnošću podržava i premijer RH.
– Naime, Dragan Čović je osoba koja danas kao i devedesetih godina provodi štetnu nacionalističku politiku koja se zasniva na etničkim podjelama, relativiziranju kršenja ljudskih prava iz prošlosti, a ugrožava regionalno pomirenje- ističe Inicijativa mladih.
Dodjelom doktorata Sveučilište, umjesto osude, posebno ističe za Čovića, kažu u priopćenju, da je započeo karijeru “u teškim trenucima ukidanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne” , čime ju dodatno nagrađuju.

A Hrvatska Zajednica Herceg-Bosna (od 1993. Hrvatska Republika Herceg-Bosna), podsjećaju u priopćenju, uspostavljena je 1991. godine na području Bosne i Hercegovine, a Ustavni Sud BiH odlukom 14. rujna 1992. osporio je njeno postojanje. Čelnici Herceg-Bosne i Republike Hrvatske 1993. i 1994. bili su ključni sudionici u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem etničkog čišćenja bosanskih Muslimana počinjenjem zločina protiv čovječnosti, teških kršenja Ženevskih konvencija i drugih ratnih zločina. Oni su dijelili zajednički cilj da preuzmu kontrolu nad teritorijem tzv. Herceg-Bosne prisilnim raseljavanjem desetina tisuća osoba. Taj zločinački plan, smatraju u Inicijativi mladih za ljudska prava, rezultirao je ubojstvima, mučenjima i protjerivanjem stanovništva iz njihovih domova i zajednica u više općina, uključujući Gornji Vakuf, Jablanicu, Prozor, Mostar, Ljubuški, Stolac i Čapljinu.

Predsjednica Grabar Kitarović i Dragan Čović (Foto: H. Pavić)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI