Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
KULTURA / SCENA
Drugi KvartArt u Zadru: Presica koja je izazvala euforiju

Drugi KvartArt u Zadru:
Presica koja je izazvala euforiju

Od 15. do 23. lipnja zadarski festival KvartArt po drugi put otvara svoja vrata: u dnevnom boravku, u skate parku, u Žutinelu, na šetnici.

KvartArt ove godine donosi više od 60 aktivnosti za koje su zaslužne brojne udruge i institucije s područja Zadra, dok su za organizaciju zaduženi partneri festivala: Grad Zadar, Koncertni Ured Zadar, Gradska knjižnica Zadar, Centar nezavisne kulture i Centar za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti – CINAZ.
Program ovogodišnjeg kvarta ponudit će pregršt šarenila i zanimljivih događanja koji će na devet dana učiniti bivšu vojarnu u ulici S. Radića zonom kreativnosti, vibracije i zabave.
Kvart će oživjeti brojni koncerti, dramske predstave, tribine, ulične umjetnosti, projekcije, druženja i zabave. Na Kvartu ćete moći otkriti vlastite kreativne potencijale kroz niz likovnih, glazbenih i plesnih radionica, naučiti ponešto novo te biti dio inicijative za razvoj zone bivše vojarne u prostor društvenih, kulturnih i kreativnih sadržaja.
Posebno zanimljiv je glazbeni dio programa KvartArta 2018., koji je prožet kroz cijeli festival, od samog početka do kraja. KvartArt otvara tajanstveni dvojac Nipplepeople, a poseban dan posvećen je prerano umrlom Zadraninu Anti Perkoviću, glazbeniku, kritičaru, književniku i glumcu koji je na hrvatskoj kreativnoj sceni ostavio neizbrisivi trag. Taj dan će započeti izložbom, nastaviti okruglim stolom, predstavljanjem drugog izdanja njegove knjige Sedma republika, te završiti koncertima bendova Lice Mista, Letronika i Mayales!
Za Kvart pod zvijezdama zadužen je Miroslav Tadić i Yvette Holzwarth, dok će zadarski bendovi Beletti, Jeremiah, Dah i Utvare na Kvartu predstaviti širu zadarsku scenu. Za kraj KvartArta, u subotu 23. lipnja, u prostoru Žutinela za posebno užarenu atmosferu pobrinuti će se Kawasaki 3P uz predgrupu Fish Factory.
Kroz cijeli festival prostore Kvarta umjetnošću i brojnim likovnim radionicama za građane će ispuniti članovi Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a posebno se najavljuje Art Market, već dobro poznati art buvljak, koji će se za ovu prigodu smjestiti u Kvartu.
Za roditelje i najmlađe posebno su zanimljivi jutarnji programi vikendom gdje će naši najmlađi moći osloboditi svoju kreativnu energiju uz zabavne igre, ples, i brojne radionice.
U Kvartu ćete se moći opustiti uz poseban ambijent i okuse craft corner-a koji će ponuditi najbolje pive domaćih zadarskih pivara, a moći ćete uživati i u izboru najboljeg kvartovskog roštilja te street food festu.
Svakako u Kvartu valja pogledati nove kvartovske intervencije koje će od ove godine krasiti Kvart. To su pobjednička arhitektonska rješenja Žutinel i Zeleniše proizišla s prošlogodišnje Gradionice u organizaciji Društva arhitekata Zadar, a koja su dodatno oplemenila i učinila prepoznatljivim prostor Kvarta.
KvartArt festival služi poticanju razvoja kreativnih potencijala grada te približava umjetnost i kulturu građanima tako što dolazi publici – u kvart! Ujedno, razvoj KvartArta najbolji je uvod za razvoj bivše vojarne kao prostora posvećenog kulturi i mladima, što je jedan od temeljnih ciljeva festivala.

(Foto: KvartArt/Facebook)

Za nekoliko najavnih riječi upitali smo Sunčicu Špoljarević iz organizacijskoj tima, a kako smo umjesto izjave dobili cijeli emotivni traktat, bila bi šteta kratiti ga:
“Čim je krenula proba za konferenciju za medije drugo izdanja KvartArt festivala u Zadru, oči su mi preplavile suze. Nevezano za moju hipersenzibilnost, involviranost u projekt, a sad sam sigurna još manje i za sjećanje prošlogodišnjeg Kvarta; instant je zrak preplavilo zajedništvo i jednostavnost predanosti svih prisutnih koji po službenoj dužnosti tu nisu ni morali biti. Dvoje, pa šestero, pa dvanaest osoba pristiglih iz svih pravaca i odjednom: svatko radi sve. Pravo zajedništvo, ono koje stvarno duboko dira srce, odjednom, ni iz čega. Za Kvart. Valjda je čovjeku tako malo potrebno da svu svoju snagu usmjeri u zajedništvo jer prepoznaje tu sreću i ispunjenost za koju stvarno nijedna plaća nije potrebna.
Uvijek me fascinirala ta ljudska spremnost. Znam iz iskustva, ovome su težili mnogi u svojim poslovnim i umjetničkim pothvatima no nije to baš tako lako ponovljivo kad je posao u pitanju. A Kvart je, danas je isijavalo u zraku, zadržao baš to.
Godinu dana se nismo vidjeli i sad nas je opet spojila ta ista prašnjava vojarna. A kao da smo opet u prvom danu prvog Kvarta, s onim adrenalinskim porivom pred samo otvaranje. No u pitanju je samo najava. Što će tek biti istjecanjem vremena do finalnog ulaska na početak programa?! Ovdje, unutar ove vojarne samo je jedno sigurno – zajedništvo je najjača nota.
Kad su prostor stare Menze, današnjeg i Kvartovskog Skateparka, odjednom ispunila nikad viđena lica mnogih medija, toliko mnogobrojna da bi čovjek u najmanju ruku pomislio da se predstavlja dolazak Mick Jaggera; postalo je vrlo jasno – Kvart je postigao svoj zadatak i ostavio sjećanje i trag. Ravnatelji institucija, djelatnici Grada, sudionici festivala i predstavnici raznih udruga odjednom su se našli okruženi mikrofonima kojih toliko na nijednoj, popularno zvanoj pressici, nikad nisam vidjela. I krenula je Drama… prpošno i veselo, uz pratnju bubnja, nabrajanje programa koji će se održati u 9 dana KvartArt festivala od 15. do 23. lipnja. Isto mjesto, nova priča, ista, ma što ista – još bolja i jača, energija.
Od tajanstvenih Nipplepeople, preko toliko brojnih programa Hrvatskog društva likovnih umjetnika, udruge Cinaz, predstava, projekcija filmova do rada Društva arhitekata Zadar koji će svojim prošlogodišnjim pobjednikom natječaja tadašnji Glazbodrom pretvoriti u Žutinel – platformu ovogodišnjih koncerata Kvarta. Predstave i radionice, ples i pjesma, gledanje utakmica na velikim ekranima – sve baš onako kako smo nekad složno živjeli sa svojim susjedima u svojim kvartovima. Gledajte zvijezde ležeći na dekicama dok vam Miroslav Tadić svira uspavanke ili poklonite jedan cijeli svoj dan raznovrsnim programima u sjećanje na našeg dragog sugrađanina Antu Perkovića, gostite se s nama na Street food festivalu uz craft piva… Ili se pojavite samo na završnom koncertu Kawasaki 3p-a.
Avionima, autima, pješke ili biciklima, ako nam se pridružite zbog samo usputne znatiželje „da povirite u Kvart“, doći ćete i popodne da se sakrijete od gradske vreve i naći sve prošlogodišnje fanove po kaučevima/paletama. I bit će vam drago da vas je znatiželja dovela u taj skriveni kutak. Daleki prijatelji, pratite nas u svim našim live streamovima online jer, vidjet ćete – ovo je drugačiji Kvart.”

Kompletak program KvartArt festivala možete provjetiri na ovom linku: kvartart 2018 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI