Neovisni novinarski portal
23.10.2021.
(NE)RED / HRVATSKA
Visoki upravni sud RH ukinuo Prostorni plan Rogoznice iz 2009. koji je otad šest puta mijenjan!? Ukidaju li se i dozvole izdane zadnjih 9 godina?

Visoki upravni sud RH ukinuo Prostorni plan Rogoznice iz 2009. koji je otad šest puta mijenjan!? Ukidaju li se i dozvole izdane zadnjih 9 godina?

Visoki upravni sud Republike Hrvatske svojom je presudom od 28.veljače ove godine stavio izvan snage Prostorni plan uređenja općine Rogoznica. Znači li to da do ponovnog stupanja na snagu Prostornog plana nitko u Rogoznici, inače rekorderu apartmanizacije i betonizacije obale pretvorene u prekrcani turistički “stacionar”, neće moći dobiti ni građevinsku dozvolu, ni uvjete građenja, ništa što se odnosi na prostorno uređenje i gradnju? Za Rogozničane, takvo stanje je ravno smrtnoj presudi i vodi ravno u kaos!

Ali, najzanimljivije je zašto se općina našla uoči nove turističke sezone u svojevrsnoj pat-poziciji. Zato što je Upravni sud RH osporio, pače, ukinuo plan iz daleke 2009. Nota bene, u međuvremenu s pet izmjena i dopuna revidiran, i jedva nalik onome kojega sud svojom odlukom ukida 2018., čak devet godina poslije!!! Ukidaju li se i građevisnke dozvole izdane temeljem osporenog Plana zadnjih devet godina???

Ministarstvo s PP-om suglasno!

Visoki upravni sud postupio je po zahtjevu Franje Jeraja iz Požege koji je zatražio ocjenu zakonitosti Odluke o donošenju PP-a općine Rogoznica navodeći kako nije poštovana zakonom propisana procedura kod donošenja plana. Zanimljivo je da je zaključak o utvrđivanju Prijedloga PP-a i njegovo upućivanje na javnu raspravu, objavljen u Službenom vjesniku Šibensko-kninske županije ( br. 9/08.) 10. listopada 2008., a javna rasprava je započela, kako stoji u zaključku, 22. rujna i trajala je do 22. listopada 2008. Dakle, objava početka javne rasprave kasnila je čak 18 dana, pa nije poštovan zakonski rok o obaveznoj 30-dnevnoj javnoj raspravi.
Jeraj je u svom podnesku naveo i još niz nepravilnosti, između ostalih i da Plan nije usklađen u smislu izgrađenosti parcele, niti su njime propisane mjere zaštite od elementarnih nepogoda i ratne opasnosti kako to propisuje Pravilnik. Presudno je za Jeraja, kako se čini, da nisu bile određene ni sigurnosne udaljenosti od susjedne međe u skladu s odredbom čl. 25. Pravilnika o mjerama i zaštiti od elementarnih nepogoda i ratnih opasnosti.
Zahtjev je dostavljen na očitovanje Općinskom vijeću Rogoznice koje ga je i donijelo,a načelnica općine Sandra Jakelić izvijestila je Sud podneskom od 12. rujna 2016 ( !?) da je nadležno ministarstvo izdalo suglasnost na osporeni plan, što bi trebalo značiti da je usklađen sa zakonom. Načelnica Jakelić tvrdila je da su poštovane odredbe Zakona o prostornom uređenju kod donošenja PP-a i u prilog svojim tvrdnjama dostavila sudu dokumentaciju od čak 396 stranica. No, Sud je zahtjev Franje Jeraja za ocjenjivanjem zakonitosti postupka donošenja PP-a Rogoznice proglasio osnovanim.

Antidatirana objava početka javne rasprave

Prije svega, zbog činjenice da javna rasprava nije objavljena najmanje osam dana prije njezinog početka, kako to zakon nalaže, nego je objavljena nakon njezina početka i to 18 dana kasnije, pa ni javni uvid nije mogao trajati zakonskih 30 dana. Za Sud nema dvojbe da je osporeni plan donesen protivno zakonom propisanom postupku, pa ostale razloge koje u podnesku navodi Jeraj nije ni razmatrao. I kako stoji u obrazloženju presude, PP općine treba ukinuti te sporni akt prestaje važiti danom objave u Narodnim novinama- zaključuje se u presudi koju, s datumom 28.veljače 2018. potpisuje predsjendica sudskog vijeća Ana Berlengi Fellner.
I što sada? Ako je Visoki upravi sud stavio izvan snage ( ukinuo) Prostorni plan uređenja općine Rogoznica donesen 2009., mogu li uopće vrijediti izmjene i dopune toga plana koje su u međuvremenu čak pet puta donošene? Mogu li biti valjane sve dozvole koje su temeljem osporenog Plana zadnjih devet godina izdavane na području Rogoznice? Što uopće u praktičnom smislu znači ovakva presuda Upravnog suda?
-Ne znamo odgovor na to pitanje. Mi smo u općini zatečeni presudom, i zatražili smo očitovanje Ministarstva graditeljstva čije tumačenje čekamo.Dovedeni smo zbilja u neobičnu situaciju jer Sud osporava PP iz 2009. , a po njemu se odavno ne postupa. Trenutno smo već u šestim izmjenama i dopunama toga Plana- kaže načelnica općine Sandra Jakelić.

“Dobrosusjedski odnosi”

A sve je potaknuto “dobrosusjedskim odnosima”. Jeraj je , nezadovoljan činjenicom da je susjed dobio građevinsku dozvolu, iako smatra da njegov objekt nije dovoljno udaljen od Jerajeve kuće, uložio žalbu, a kad mu je žalba odbačena kao neosnovana, pokrenuo je postupak za osporavanje cijelog PP-a općine. Spor je trajao godinama, a presuda koja je tek nedavno donesena odnosi se, kako ističe načelnica Jakelić, na Plan iz 2009. , koji je trenutno u šestim izmjenama i dopunama.
– I točno je- potvrđuje Jakelić- da se neće moći izdavati građevisnke dozvole ako se ovom presudom stavi izvan snage i aktualni PP općine.
I što sada? Hoće li u Rogoznici život stati dok se novi PP , usklađen sa zakonom , ne donese, poštujući propisanu proceduru? Kako je moguće da Sudu treba devet godina za ocjenu zakonitosti jednog općinskog prostornog dokumenta? Mada i svaki laik na temelju podataka iz Jerajevog podneska “na prvu” vidi da procedura u objavi i provedbi javne rasprave o PP-u nije poštovana? Pitanje je i zašto se općina dovela u ovu poziciju antidatiranom objavom početka javne rasprave o PP-u, skraćujući je, očito namjerno, ili zbog indolencije, za 18 dana? Treba li život u gradovima i općinama stati dok sudovi komotno uzimaju godine i godine da bi donijeli i najbanalniju presudu?
U birokratski um nije lako proniknuti. A još ga je manje moguće razumjeti, i njegove sasvim iracionalne postupke objasniti. Naći mu lijeka.Taj rijeku hrvatskog bezumlja nikad pregaziti neće…

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI