Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
POLITIKA
“Uspjeh” kažnjen ostavkom?! Zbog “malih sjena”…

“Uspjeh” kažnjen ostavkom?! Zbog “malih sjena”…

Zašto je Martina Dalić podnijela neopozivu ostavku na dužnost potpredsjednice i ministrice u Vladi? Zašto je ostavku premijer Andrej Plenković prihvatio? Zbog serije mailova koje je Dalić razmjenjivala sa svojim “tajnim društvom” znakovito nazvanim Borg ( po biću nadljudskih moći), angažiranom u rješavanju slučaja Agrokor, a koje je portal Index.hr učinio javnim skandalom? Teško da bi tako zaključili po onom što su danas, u trenutku objave ostavke najmoćnije žene u hrvatskoj vladi, kazali premijer i bivša potpredsjednica. Jer, Dalić tvrdi da nije učinila ništa krivo, nemoralno ili bože sačuvaj nezakonito, a Plenković kaže da je cijeli proces restrukturiranja Agrokora iznimno uspješno obavljen i nalazi se pred nagodbom. Pa zašto, dovraga, ostavka?

U samo pet dana otkako je Index.hr počeo s objavljivanjem diskreditirajuće mail-prepiske potpredsjednice vlade s njezinim znancima i suradnicima, konzultantima brokerima i odvjetnicima kojima je omogućila milijune zarade na Agrokorovoj lešini, Plenković je od tvrdnje da u mailovima nema ništa novo ni sporno, ergo, da Dalić uživa i dalje njegovo apsolutno povjerenje, uspio doći do brzog “pranja ruku” od svoje najbliže suradnice. Jer, Martina Dalić sasvim sigurno nije ostavku dala samoinicijativno. Na to je bila prisiljena. Bolje da ode potpredsjednica vlade, nego njezin predsjednik. Iako, objektivno, nakon ove besprizorne demonstracije laži, netransparentnosti, bahatosti i eklatantnog sukoba interesa u vođenju državnih poslova,  trebao bi otići i premijer. Jer, ako izravno nije “igru” vodio, o njoj je sve znao. Riječju, ovo je afera takvih razmjera da bi u svakoj uređenoj demokratskoj državi vlada pala!
Kod nas, međutim, sve se pomete pod tepih, krimeni se nikad ne priznaju, ili nikad ne sankcioniraju, oni koji odlaze ispraćaju se glorijama, a oni koji ostaju posipaju se pepelom,  i idu dalje kao da se ništa i nije dogodilo.

Satisfakcija i “male sjene”

Baš kao i svojedobna ostavka Ante Ramljaka, vladinog izvanrednog povjerenika za Agrokor kojega je “izmislila” Martina Dalić, ni ova ostavka neće donijeti nikakvu satisfakciju izvaranom i sustavno pljačkanom narodu. Ne može biti satisfakcije u odlasku ministrice i vladine potpredsjednice ako je njezin put prigodno, licemjerno posut ružinim laticama. Ako nas se čak i u trenutku kad se premijer odriče svoje desne ruke, obmanjuje i vara. Ako se i u porazu slavi “uspjehe”, ako se slavodobitno tvrdi- ” imat ćemo i nagodbu i možemo reći da su temeljni ciljevi našeg angažmana ostvareni”- kako to kaže Andrej Plenković, sklanjajući pogled sa svoje “žrtvovane” potpredsjednice.

-Zadovoljan sam, žao mi je što u tom procesu nije bilo malo više vremena i transparentnosti pa da smo izbjegli male sjene koje nam bacaju mrlju na izrazito uspješan proces sprečavanja krize u Agrokoru na druge subjekte – poanta je Plenkovićevog bezočnog poricanja debelo opravdanih razloga, ne za ostavku, nego za smjenu Martine Dalić. “Male sjene” to je sve što pomalo remeti idilu oko golemog, uspješno odrađenog posla u Agrokoru za koji  sve lovorike, bezmalo krunu, zaslužuje baš odstrijeljena ministrica. Koga premijer pokušava zavarati? Građane, javnost, ili možda sebe? Je li Martini Dalić previše vjerovao pa se opekao, ili je doista mislio da je njihova moć tolika da im javnost i mediji ni na koji način ne mogu doći glave?

Kriva je – percepcija?!

Martina Dalić kaže da je za sve kriva , ne ona, dakako, nego pogrešna percepcija, “nevjerojatan splet okolnosti i interesa oko Agrokora”, pa ispada da je postala teret vladi, a ona to ne želi biti i zato je dobrovoljno abdicirala. Ma baš! Da je percepcija pogrešna, nema tih mailova koji bi mogli srušiti Martinu Dalić, dovoljno arogantnu da još jučer drsko novinarima poručuje: Neću ostavku dati!

Problem je u tome što je percepcija “apotekarski točna”, ma koliko se premijer i potpredsjednica upinjali dokazati suprotno. U ovoj se nesređenoj zemlji u kojoj je i sam državni vrh kontaminiran koruptivnim radnjama, što svjedoči slučaj Sanader koji još traje, ne daju ostavke tek tako. Ponajmanje radi krive percepcije u javnosti. Prema tome, besmisleno je tvrditi, kao što to Plenković i Dalić čine, da se sve radilo kako treba, da je posao obavljen izuzetno uspješno, a eventualni problemi nastali su možebitno tek zbog deficita vremena, rada u žurbi, pa se možda potkrala kakva minorna greška, i pala kakva mala sjena…

Ova vlada, otkako je preuzela kormilo države, pada. Potencijalno, kod svakog glasanja u Saboru. Nikad se ne zna hoće li dobiti potporu 76 zastupnika. A ako ih i dobije, nije time spašena. I Martina Dalić se nedavno provukla doslovce kroz iglene uši , s famoznih 76 zastupničkih ruku, kad joj se izglasavalo (ne)povjerenje. Ali , kako vidimo, to je nije spasilo. I Plenković bi taj detalj trebao imati na umu, jer ako mu i nije još odzvonilo, zvoni mu sve glasnije. Ne samo iz oporbenih klupa. Zasad samo od manjinaca ne mora strahovati. Oni su se zakleli na doživotnu lojalnost vlasti. Furio Radin je to i danas potvrdio. ” I da, mi podržavamo premijera”- rekao je, a da ga nitko i ne pita. Važno je da se, u ovom osjetljivom trenutku, premijer ne bi brine bez potrebe…

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI