Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
FILM / KULTURA
Počinje 11. izdanje Subversive Film Festivala

Počinje 11. izdanje Subversive Film Festivala

Od 6. do 14. svibnja u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac, te u Muzeju suvremene umjetnosti održat će se 11. Subversive Film Festival, s više od 50 filmskih naslova i natjecateljskim programom dokumentarnih, igranih i kratkometražnih filmova koji će se natjecati za nagradu Wild Dreamer.

Filmski program otvara se u nedjelju, 6. svibnja, u 19 sati u kinu Europa, filmom Luckyu kojem je glumac Harry Dean Stanton ostvario svoj posljednji filmski nastup, a u filmu se pojavljuje i David Lynch.
U natjecateljskom programu, između ostalog, sudjeluje i marksistički mjuzikl Tvornica ničega (A Fábrica de Nada) Portugalca Pedra Pinhe koji je osvojio nagradu FIPRESCI na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu. Za nagradu Wild Dreamer se natječe i film Lucrecije Martel Zama, kao i Lutajuća sapunica Čileanca Raúla Ruiza čije je snimke iz 1990. godine nanovo montirala njegova udovica i redateljica Valeria Sarmiento.
Niz aktivističkih dokumentaraca predvodi Kada dođu svinje Biljane Tutorov o naizgled običnoj ženi koja svojim primjerom uči kako društvene promjene proizlaze iz svakodnevnih gesta i odgovornosti za druge. Prikazat će se i dugometražni dokumentarni debi švicarskog redatelja Nicolasa Wagnièresa Hotel Jugoslavija koji gledatelje vodi u sablasno puste interijere nekoć najvećeg hotela na Balkanu, za čiju se premijeru na Berlinaleu tražila karta više. Posjetitelji će moći pogledati i novi dokumentarac Abela Ferrare Piazza Vittorio koji je posveta migrantskoj raznolikosti na rimskom trgu.

Kubanski revolucionarni film

Popratni program obilježit će retrospektiva “Kubanski revolucionarni film”.  Paralelno s radikalnim političkim promjenama koje su pomele Kubu 1960-ih godina, te u duhu nepokolebljivog suprotstavljanja holivudskoj filmskoj politici i estetici, rođena je nova kinematografija unutar koje je dokumentarni film bio ključan. Retrospektiva Kubanski revolucionarni film koju su organizatori priredili u suradnji s Cinemateca de Cuba u Havani i vrsnim poznavateljem latinoameričke kinematografije, profesorom Michaelom Chananom, donosi presjek kubanskog novog vala, uz filmove strastvenog dokumentarista i tvorca “nervozne montaže” Santiaga Álvareza, kao i Manuela Octavija GomezaTomása Gutiérreza Alee i drugih. U ovogodišnjem Hommageu gledat će se filmovi Jean-Marie Strauba i njegove partnerice Danièle Huillet, kao i posljednji film iranskog filmskog maestra Abbasa Kiarostamija, eksperimentalna elegija 24 kadra.

U srcu svibnja 68 / Au coeur de Mai 68

Uz to Subversive Film Festival u suradnji s Francuskim institutom donosi izložbu “Au coeur de mai 68” francuskog nezavisnog fotografa Philippea Grasa. Grasove crno-bijele fotografije vode nas u središte burnih događanja u svibnju 1968. kada su pariški studenti marširali ulicama i sudjelovali u prosvjedima koji su se širili diljem Francuske. Radovi renomiranog  fotografa pričaju nam priču o svibnju 1968. pedeset godina nakon burnih događanja, bilježeći tenzije i ključne trenutke, s naglaskom na naelektriziranu atmosferu, te radost i ushit koje su studenti i radnici u štrajku nerijetko izražavali .50. obljetnicu svibnja 1968. obilježit će se i filmskim ciklusom Filmozofija.

O budućnosti Europe

Subversive Film Festival će na filmskim projekcijama i programima ‘Konferencije’, ‘Subversive foruma’, ‘2. AlterEkonomskog foruma’ i ‘Balkan foruma’ uz posebno obilježavanje 50 godina od povijesnog prosvjeda u svibnju 1968. u Francuskoj te 170. obljetnicu ‘Manifesta Komunističke partije’ ugostiti više od 100 intelektualaca, članova 4. Internacionale, komunističkih i radničkih partija, sindikalista, umjetnika, filmaša i aktivista iz cijelog svijeta.
Od svih predavača, sudionika okruglih stolova i panela organizatori izdvajaju goste debate “O budućnosti Europe”, u organizaciji Europske ujedinjene ljevice GUE/NGL, a to su članovi Podemosa, die Linke, Syrize, Nove ljevice, Radničke fronte, Prava na grad te goste Subverzive foruma: Catherine Samary (Revolutionary Communis League), Catarinu Principe (članica Bloco de Esquerda, Portugal), Miguela Urbana (jedan od osnivača Podemosa), Iana Parkera (Socialist resistance), Alexa Merloa (Anticapitalistas), Eulalia Reguant (CUP, Katalonski parlament) i Davida Conliffea (sindikat UNITE).

Najveća zvijezda 2. AlterEkonomskog foruma je Branko Milanović vodeći svjetski ekonomist i jedan od vrhunskih eksperata za pitanja siromaštva i nejednakosti koji od 2007. Godine radi kao profesor na School of Public Policy Sveučilišta Maryland.

Najvažniji gosti Konferencije uz Terrya Eagletona i Ninu Power su Eric Toussant, Stathis Kouvelakis, Sylvain Lazarus, Juha Suoranata, Wayne Wisser te Dragutin Lalović, Bogomir Kovač i Ivana Peruško.

Više o programu Subversive Film Festivala možete saznati na službenoj stranici te na Facebooku.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI