Neovisni novinarski portal
13.6.2024.
KOMENTARI / POLITIKA
Plenković vs Kolinda Grabar Kitarović: Minus i plus… u mom svijetu ti si korov, a ja hubiskus…

Plenković vs Kolinda Grabar Kitarović:
Minus i plus… u mom svijetu ti si korov, a ja hubiskus…

Postistanbulski Andrej Plenković pobjednički se šepuri na sve strane. Nikad goropadniji. Nikad važniji. Za predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović nema ni razumijevanja ni strpljenja. Bogme ni poštovanja. Evidentno mu je iritantna. Iz Međimurja je ponovo pokušala pledirati na potrebu sinergije Vlade i njezina Ureda u problematiziranju demografske obnove zemlje. Ali, ako premijer to ne želi, sama će predstaviti svoje mjere, koje su odavno spremne. Zagovara i ministarstvo demografije. Tja, kakvo ministarstvo, odmah se poput kobca obrušio Plenković,” pa neće nam ministarstvo napraviti djecu…”

Nije ovdje stvar treba li Hrvatskoj još jedno ministarstvo ili ne treba. Jedno manje ili više, u ovoj hiper birokratiziranoj državi to je tek sitnica. Stvar je u Plenkovićevoj potrebi sustavne diskreditacije KGK i kao Predsjednice i kao osobe. Kod njega je to postalo nagonski, refleksno. Što god kaže, on joj oponira. Sarkazmom na račun ideje o samostalnom ministarstvu demografije, koje nam samo po sebi, neće povećati natalitet, nimalo kavalirski javno je zalijepio šamar predsjednici. A onda, da bi neutralizirao ili kamuflirao svoj sveprisutni animozitet prema Kolindi, poslao joj je “utješni poljubac”.

-Mislim da je dobro da predsjednica, njezini savjetnici i svi koji žele pridonijeti rješavanju ovog problema donesu svoje prijedloge. Vlada je jako puno po toj temi već napravila. Mogu sada ponoviti, donijeli smo povećanje roditeljskih i rodiljnih naknada, subvencioniranje stambenih kredita za mlade obitelji, veći obuhvat dječjeg doplatka, ulaganje za izgradnju vrtića i niz drugih mjera- pohvalio se premijer, primarno želeći pokazati da Vladi pomoć predsjednice države nije potrebna. Njemu pogotovo! Ali, nema razloga za brigu, HDZ joj neće uskratiti njezinu “igračku”.

– Ako se Kolinda Grabar Kitarović odluči kandidirati za novi mandat, uvjeren sam da će je svi u HDZ-u podržati- poručio joj je Plenković, kako bi mogla, napokon, odahnuti. Da prestane cmizdriti. Da ga ne gnjavi svojim prijedlozima i inicijativama. To ga živcira. Od toga ga samo boli glava. Neka se lijepo igra na Pantovčaku, ili eventualno putuje po svijetu, po mogućnosti što dalje i što protokolarnije. I bez umišljaja o svome državničkom značaju. Bilo bi dobro da sve te diplomatske susrete svede na kurtoaziju i turizam. Ništa politika. To nije igra za našu predsjednicu. Njezin je posao dekorativan, protokolaran i nevažan. Sve to se dade iščitati iz govora tijela Andreja Plenkovića kad god o Kolindi progovori. Doduše, moguće je da bi isti ili sličan ignorantski odnos Plenković imao i prema nekom drugom kao šefu države, jer je po naravi narcisoidan, samoživ i nepodnošljivo prepotentan. Samo Svevišnji ima pravo biti iznad njega.

I što je u takvim okolnostima činiti našoj ambicioznoj predsjednici? Držati distancu od rogobatnog šefa HDZ-a, izbjegavati političke “fajtove” s njim, ili mu prkositi i dalje svojim pregnantnim programskim inicijativama s državnom agendom?

Zanimljivo da je Plenković spreman, makar formalno, poduprijeti Kolindu u njezinom pohodu na drugi predsjednički mandat, pa i osigurati joj stranačko zaleđe i logistiku, iako očigledno s njezinim likom i djelom nije nimalo impresioniran. Štoviše, KGK nikad ne bi bila njegov iskreni osobni izbor. Prije bi drukao za Martinu Dalić…

Ili misli da je funkcija šefa države kod nas toliko irelevantna i inferiorna u odnosu na premijersku da je može obnašati bilo tko, pa i njemu odiozna Kolinda Grabar Kitarović sa svojim intrigantnim “političkim opusom” klasične populističke heroine, ili u HDZ-u nemaju boljeg kandidata, s većim izgledom za pobjedu od Kolinde. A kad je za pobjedu, dobra je i KGK, ma koliko slušala narodnjake uz večere s Mamićem, prkosno pozivala Vučića u službene posjete i prijateljevala s Putinom , makar premijer misli drugačije, petljala oko međunarodnih arbitriranja glede “prave istine o Jasenovcu” makar je cijeli svijet odavno znade, zagovarala parcijalno ratificiranje Istanbulske konvencije makar se Vlada odlučila premostiti je tek “interpretativnom izjavom”, predlagala ministarstvo demografije i što li sve ne za revitalizaciju sve raseljenije Hrvatske, makar premijer u tome vidi samo trend potaknut slobodom kretanja…

Važno je samo da ga se kloni, pa ako je cijena za to ured na Pantovčaku, nije problem, neka se slobodno igra, neka prima goste i u goste odlazi, neka se bavi humanitarnim radom i udvaranjem narodu, a o politici, bit će dovoljno da u slobodno vrijeme čita i sluša. To nije posao za nju.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sa Šeikom Hamadom bin Khalifom Al-Thaniem (Foto: Ured predsjednice RH)

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI