Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
ZASEBNA SAMOSTALNA INTERVENTNA RUBRIKA ZA VOJNE VIJESTI
Dječak cilja  - foto HRT printscreen

Militarizacija djece i mladih:
Trebaju li dječica sjediti po tenkovima i ciljati iz topova?

Dječak cilja - foto HRT printscreen

– Šta je ovo? – pita novinarka HRT-a jedva četverogodišnjeg dječačića.
– Tenk – odgovara mališan.
– Tenk? Jel bi ti htio vozit tenk? – nastavlja intervju novinarka.
– Da! – kao iz topa odgovara djetešce.
– Sve je puno helikoptera.. I puška. Ima i tenkova… – dodaje nešto stariji dječak.

Tako se jučer, danas i sutra povodom obilježavanja 27. godišnjica Hrvatske vojske, ustrojavanja Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske nastavlja naoko programirana militarizacija Hrvatske te propagiranje ratne tehnike, tenkova, naoružanja, razarajućih aviona, bombi i pušaka.

HDZ pa HV

U tu, u povijesti već viđenu popularizaciju ubojitih sredstava i uniformiranih osoba zdušno se uključuje i javni nacionalni informativni servis HRT. U maniri sjevernokorejske, kineske ili jugoslavenske državne televizije, sinoć u trećem dnevniku nakon 6 i pol minutnog priloga-prologa o voljenoj vladajućoj partiji HDZ-u i njihovom tzv. izvještajnom saboru, uslijedilo je prilog o proslavi rođendana naše vojske, a u kojemu je posebna pažnja posvećena snimanju kadrova i razgovora s djecom u oklopnim vozilima, uz ciljnike i topovske cijevi.

Dječak cilja – foto HRT printscreen

Nismo sigurni hoće li na takvo što reagirati hrvatska pravobraniteljica za djecu.

Nadalje, u istome prilogu eto i ministra obrane D. Krstičevića, koji tek što se vratio iz SAD-a sa svojejvrsne turističke vožnje borbenim zrakoplovom F-16, a koju su Amerikanci darovali veseli jer Hrvatska kupuje 12 polovnih aviona američke proizvodnje za 5 milijardi kuna.

Dakako, Krstičević je, poput gramofona, ponavljao ono što obično izjavljuje po televizijama: nešto o pobjedi, spremnosti itd.

– Danas slavimo. Osjećamo se pobjednički. Spremni smo… – izustio je, ne pojasnivši za što smo (su) to spremni.

‘Narod voli našu vojsku’

Dakako, pozvao je i mlade da gledaju smotru tenkova i aviona, a koji će ovih dana iz nepoznatog razloga za vojni slet iz državnog proračuna isisati milijune kuna za gorivo, dnevnice itd.

– Pozivam. Bit će vrlo atraktivan program na Jarunu. Narod voli našu vojsku. Pozivam mlade da vide koje sposobnosti ima Hrvatska vojska. I razvijamo se. Pobjednici smo… – opet će taj ministar.

Inače, u Zagrebu na Jarunu će s početkom u 18 sati prigodni program HV-a pratiti i vrhovna zaposvjdnica HV-a i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Rastavljanje kalašnjikova na mladima ostaje? – foto HRT printscreen

– Program počinje ispaljivanjem počasnih plotuna, a nastavit će se padobranskim skokovima, atraktivnim vojno akrobatskim programom Počasno-zaštitne bojne, pokaznom vježbom te preletom borbenog aviona MiG 21 i nastupom akrobatske grupe “Krila Oluje – kako se ističe.

Inače, Dan Oružanih snaga RH (OS RH) i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a.

Mnogi među istinskim braniteljima koji su te 1991. godine pristupali obrani Hrvatske danas ne vole ova nova nastojanja za militarizacijom države. Zasigurno nisu zamišljali Hrvatsku u kojoj djeci treba propagirati tenkove, topove i granate.

Nakon mise na vježbu bombardiranja

No, u Hrvatskoj i dalje postoje oni koji bi najradije i djecu u vrtić slali u maskirnim uniformama, te bi umjesto crtanja cvijeća i modeliranja plastelina djeci uveli obuku rastavljanja i sastavljanja kalašnjikova. U srednjim školama bi uveli obuku gađanja iz tenkova, a nakon nedjeljne mise i spremljenog ručka bi za sve žene i djecu uveli obavezu vježbanja bojevog bombardiranja  na poligonu u Slunju.

Bacanje pušaka – Foto: MORH/ T. Brandt, J. Kopi

Za kraj, dodajmo i kako će za potrebe ovog vojno-propagandnog spektakla u Zagrebu neke ulice u Zagrebu biti okupirane, tj. za civilne osobe i vozila će biti ograničeno kretanje.
Od petka 25.5.2018. od 13 sati do nedjelje 27.5.2018. do 24 sata zabranjuje se zaustavljanje i parkiranje svih vozila i za promet se zatvara Aleja Matije Ljubeka na dijelu od Ulice Hrgovići do Ulice Hrvatskog sokola.

U ponedjeljak 28.5.2018. od 8 do 16 sati zabranjuje se zaustavljanje i parkiranje za sva vozila osim vozila MORH-a i HV-a na parkiralištima na istočnoj strani Trga Stjepana Radića, od zgrade Gradskog poglavarstva do KD Vatroslav Lisinski i na parkiralištu s istočne strane Zagrebačkog velesajma.

– Danas smo ponosni što imamo vojnike koji pomažu svom narodu kada je najteže. Budite ponosni na svoju prošlost, na oslobodilački Domovinski rat i budite fokusirani na budućnost, na dobrobit jedine nam domovine Hrvatske. Čestitam vam ovaj veliki dan! – čestita nam ministar skupe ratne tehnike.

Ruke na srcu Foto: MORH/ T. Brandt, J. Kopi

Djeca u prvim redovima – Foto: MORH/ T. Brandt, J. Kop

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI