Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
KULTURA
Izložba o utvrdama na rijeci Krki u Muzeju grada Šibenika

Izložba o utvrdama na rijeci Krki u Muzeju grada Šibenika

U povodu Međunarodnog dana arhiva (9. lipnja), u izložbenom prostoru Muzeja grada Šibenika, od 1. do 14. lipnja, bit će otvorena izložba “Srednjovjekovne utvrde na rijeci Krki u svjetlu arheoloških i arhivskih istraživanja”. Izložba je rezultat projekta „Identifikacija, evidentiranje i digitalizacija arhivskog gradiva o rijeci Krki i njezinom porječju“, koji zajednički provode Javna ustanova Nacionalni park Krka i Državni arhiv u Šibeniku.

Niti jedna od četiriju rijeka u Dalmaciji nema toliko utvrda na svojim obalama koliko ih ima Krka: duž čitava njezina toka, od izvora do ušća, nalaze se brojna utvrđenja ili fortifikacije. Srednjovjekovni utvrđeni gradovi – kamene utvrde – bili su u posjedu hrvatskih velikaških obitelji. Osim što su imale obrambenu funkciju, neke od tih utvrda bile su i jezgre naselja.
Obilježavanjem Međunarodnog dana arhiva hrvatska arhivska zajednica želi produbiti svijest javnosti o vrijednosti arhivskoga gradiva kao spomeničkog blaga. Hrvatski arhivi u povodu toga dana priređuju izložbe i organiziraju predavanja, radionice, promocije knjiga, stručne skupove i druge promotivne događaje, kako u svom prostoru, tako i u drugim ustanovama, promičući tako multikulturni pristup nacionalnoj povijesti i kulturi, naglašavajući pritom važnost zaštite pisane kulturne baštine.
Otvorenje izložbe u Muzeju grada Šibenika bit će 1. lipnja u 20 sati.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI