Neovisni novinarski portal
16.5.2021.
TORTURIZAM
Bankomat sv. Jakova? (foto TRIS/G. Šimac)

Bankomatomanija:
Invazija bankomata u Kalelargi, odnosno Bankomatskoj ulici ili Prilazu bankomata bb (FOTO)

Bankomat sv. Jakova? (foto TRIS/G. Šimac)

Ulica kralja Tomislava u najužem centru Šibenika, koju najčešće zovu Kalelarga, mogla bi se zvati i Ulica kralja Bankomata ili Bankomatska, Prilaz bankomata bb ili tako nešto. Zašto? Pa zato jer u svega 30 metara u sedam izloga odjednom ili u posljednjih desetak dana niklo barem sedam bankomata, jedan do drugoga. U bankomatizaciji posebno prednjači tvrtka s tri slova u nazivu koju nećemo reklamirati, a načičkali su ih pet od navedenih sedam uređaja za izbacivanje gotovine. Dakako niz bankomata se nastavlja, pa ih je u Kalelargi barem 20, koliko se da letimično zamijetiti.

– Pa šta je ovo? Sedam bankomata? Kad je ovo postavljeno? – pitamo konobara u bistrou na uglu.

– Osam! – ispravlja nas on – Niste brojali ovaj kod banke. Ne znam, sve je to postavljeno u kratko vrime…

Bankomat sv. Jakova? (foto TRIS/G. Šimac)

Invazija bankomata je posljedica sve intezivnijeg turizma, kakav je već pokosio jezgre Dubrovnika i Splita, recimo. Mašine za keš preko noći se ukažu u izlozima kioska, suvenirnica, kafića, butika, zahoda… Ugradbeni, samostojeći… ako ih se nema gdje ugraditi, onda ponosno stoje kao stupovi nasred ulica. Bankomatomanija je u galopu. Nalaze se posvuda, tik do Unescom zaštićenih spomenika, arhitektonskih povijesnih detalja, nedaleko od gotičkih portala. Kako stvari idu, očekuje se neki i na ulazu u šibensku katedralu. I u tome, čini se, malo tko vidi problem. Ni gradski uredi, ni zaštitari povijesne i kulturne baštine…

– Jedno jutro ću se probuditi, a bankomat će mi biti iznad kreveta – veli nam jedan znanac, žitelj šibenske gradske jezgre.

Evo nekoliko fotografija bankomata i još ponečega iz turistificirane šibenske jezgre.

Evo bankomata, sviraj mi ti?

Bankomat je

Posao ove bakice je ugrožen jer je bankomat predaleko – udaljen oko 20 metara (foto TRIS/G. Šimac)

Do obližnjeg bakomata je oko 14 metara (foto TRIS/G. Šimac)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI