Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
(NE)RED
Karepovac/Foto TRIS/G. Šimac

100% reciklaža gluposti :
‘Zagreb i Split – hrvatski smećarski gradovi?’

Karepovac/Foto TRIS/G. Šimac

To da se građani koji žive u najvećim hrvatskim gradovima, Zagrebu i Splitu, umalo guše u smeću ili od smrada koji dolazi s njihovih golemih brda otpada Jakuševac i Karepovac odavno nije vijest. Godinama savjesni i pošteni stručnjaci, zabrinuti ekolozi i ugroženi građani upozoravaju na neodgovorno, neznalačko, stihijsko i dugoročno štetno (ne)upravljanje komunalnim otpadom. Otpad se i dalje uglavnom bez reda, plana i pameti samo istresa na odlagališta, a monstruozne planine smeća svakim danom su sve više i zlokobno slikom i smradom prijete s rubova naselja.

Prosvjedi, otvorena pisma, javne tribine, prijetnje sankcijama od strane EU… ništa nije moglo i ne može pokolebati Bandiće, Kerume, Baldasare i ostale u njihovom poglavito promašenom upravljanju gradovima, a zbog kojih će vjerojatno ispaštati brojne generacije Zagrepčana i Splićana.

Dakako, većina naših političara, kako vladajućih tako i oporbenih, potpuno je neupućena, nezainteresirana i neobrazovana po pitanju važnosti zbrinjavanja smeća. To ih uglavnom ni najmanje ne zanima, izuzev ako tamo ne uoče korist za sebe ili svoje. Igrokazi o ustašama i četnicima njihov su, zna se, krajnji domet.

Glupost se reciklira 100 posto

Ipak, u posljednje vrijeme o toj problematici često ima nešto za reći Slaven Dobrović, političar koji je kratko, za vrijeme vladavine tragikomičnog Tihomira Oreškovića (sjećate li se te građevine?), bio na dužnosti ministra zaštite okoliša i prirode, pa onda ministra zaštite okoliša i energetike. Je li to neka njegova polit-kampanja ili zbiljska želja da se uvede reda u sveopći otpadni nered? Možda to nije ni bitno.

 

Karepovac/Foto TRIS/G. Šimac

– Dok EU Parlament donosi zakone sa sve ambicioznijim ciljevima recikliranja otpada, što je preduvjet za održivu budućnost, u Hrvatskoj se promjena prakse dominantnog odlaganja u kružno gospodarenje otpadom slabo realizira. Dapače, najveći hrvatski gradovi, Zagreb i Split donose svoje Planove gospodarenja otpadom kojima se ne jamči ova važna promjena, nego ostaje stara privrženost smeću i bavljenje samo tim oblikom otpada. Zagreb i Split su hrvatski smećarski gradovi? – veli Dobrović, inače pripadnik šarolike političke nakupine Most, a koju će mnogi upamtiti jer su zapravo bili most koji je omogućio HDZ-u da premosti vlast.

U Švicarskoj, Švedskoj i drugdje komunalni otpad se sabire, sortira i reciklira već pola stoljeća. Do zagrebačkih i splitskih gradskih očeva još nije doprla ta informacija, čini se. U nas se stoljećima 100 posto reciklira jedno glupost.

– Zbog toga što ni Split ni Zagreb nisu predvidjeli hitnu mjeru izgradnje sortirnica, odnosno kompletiranja sustava redovitog odvoza reciklabilnog otpada. Split čak nije predvidio ni lokaciju, a Zagreb je predviđa kao jedan od pogona budućeg mega centra u Resniku, ništa hitnije od pogona za obradu ostatnog otpada ili smeća. Očito je dakle, da stratezi oba grada ne razumiju ili ne žele razumjeti da je odvojeno prikupljanje jedini način kako postići traženih 50% recikliranja do 2020., odnosno 60% do 2030., za ambalažu 70% – podsjeća Dobrović.

Obnovljivo smeće… (foto TRIS/G. Šimac)

On poručuje kako hrvatski Plan gospodarenja otpadom nudi po stotinu milijuna kuna za interventne mjere za smanjenje odlaganja u čemu sortirnice imaju primarnu ulogu. Nasuprot tome, kaže, u Splitu još uvijek nema niti jednog kompostišta, niti kakvog drugog pogona za obradu biorazgradivog otpada, niti se takvo što planira.

‘Žalosno, ali istinito’

– To, očito nije neka briga, pogotovo sad kad je na splitskoj sjednici Vlade RH donesen zaključak da se podržava projekt izgradnje centra za gospodarenje otpadom,u stvari smećem, u Lećevici. Centar koji će zamijeniti Karepovac bez da se značajno poveća stopa recikliranja, ali na način da će trošak narasti barem pet puta. Sve se to događa uz odobrenje Vlade RH, odnosno Ministarstva zaštite okoliša i energetike koje uredno izdaje prethodne suglasnost – alarmira Dobrović.

No o apsurdnosti i štetnosti ‘projekta Lećevica’ vjerojatno će u bijesu i jadu radi aktualnih kriminalnih i samoubilačkih odluka raspravljati u budućnosti današnja djeca i djeca njihove djece. Već godinama znanstvenici i građani upozoravaju kako je novo odlagalište, odnosno navodni centar za otpad u Lećevici može izazvati trajne nevolje po zdravlje ljudi i okoliša, kako može zatrovati podzemne vodotokove pitke vode itd. No zaludu…

Zagrebački Jakuševac

– To znači da su građani i Splita i Zagreba osuđeni na život u resursno neučinkovitim gradovima u kojima će umjesto stotine zelenih radnih mjesta i vraćanja sirovina u gospodarski sustav biti obrada smeća i višestruko povećanje troška za otpad, što zbog skupe obrade, što zbog očekivanih penala. Žalosno, ali istinito – zaključuje Dobrović.

Još žalosnije da Vlada RH, visoka vlast u državi koja se još uvijek može pohvaliti dijelovima koji još nisu bespovratno uništeni, slavodobitno i svečano usred Splita kao poklon za Dan grada donosi zaključak kojime se bez propitivanja posljedica donese jedan ovakav zaključak:

-Ovim Zaključkom podržava se projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom (CGO) Lećevica. Kroz projekt CGO Lećevica, koji je važan dio cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, rješava se pitanje zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada, preostalog nakon odvojenog prikupljanja reciklabilnog dijela komunalnog otpada, s područja svih 55 jedinica lokalne samouprave u ovoj županiji – zaključili su Zaključkom.

Tim su zaključkom usput možda zaključili i  sudbinu onima koji će u narednim desetljećima živjeti i obitavati na području Splita i okolice.

Karepovac/Foto TRIS/G. Šimac

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI