Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
GRAĐANI / KAMENJE
Suhozidarke i suhozidari (foto PP Vransko jezero)

Sedam volontera suhozida na Vranskom jezeru:
Ostavite trag u kamenu, ali ne kao fosil

Suhozidarke i suhozidari (foto PP Vransko jezero)

Suhozidar/ka – tako se zove volonterski program gradnje i obnove kamenih zidova kojeg treću godinu za redom priređuje Park prirode Vransko jezero. Zanimljivo, zidove koji su se urušili od nebrige ili ih je netko bezobzirno srušio, ne poštivajući vlastitu baštinu i trud neposrednih predaka, sada marljivo obnavljaju doborovoljni radnici iz različitih dijelova Hrvatske i inozemstva. Već od ponedjeljka 16.4.  sedam hrabrih volontera je na Vranskom jezeru kako bi zajedničkim snagama obnovili suhozid koji se nalazi u blizini kanala Prosika. Suhozidarski event (jer beton je out) traje do nedjelje 22.4. 2018. godine.

– Najstarija graditeljska tehnika ovog podneblja, izvodi se slaganjem kamena tako da spoj dva donja kamena prekriva kamen u novom redu. Suhozidi su građeni u vrlo različitim dimenzijama, a njihova širina i visina uvjetovane su budućom funkcijom. Od suhozidne gradnje na području Parka nalazimo gomile, koje mogu biti toliko velike da se po njima formira put, te razne građevine nepravog svoda poput bunja i kamenih kuća. Tradicionalna vještina gradnje “u suho” proglašena je nematerijalnom kulturnom baštinom, stoga se godišnjim radionicama obnove suhozida aktivno koristi i prenosi postojeće lokalno znanje. Pozivamo sve zainteresirane da se pridruže programu jednodnevnim volontiranjem. Volontirat će se svaki dan u prijepodnevnim satima (volonteri će s radom započinjati u 8:30), osim četvrtka kada će se raditi u poslijepodnevnim satima, uz obaveznu najavu – kaže Dorotea Kurtov, stručna suradnica za edukaciju u Javnoj ustanovi Park prirode Vransko jezero. 

Ilustracija – urušeni suhozid prošaran cvijećem- foto TRIS G. Šimac

Za sve one koje se žele priključiti i načiniti nešto korisno ‘na zraku’, te naučiti kako sagraditi kameni zid bez betona i drugih vlažnih vezivnih tvari, nformacije o sudjelovanju mogu dobiti od Ivane Ribić, koordinatorica volontera, a koju možete kontaktirati putem maila na ivana.ribic@pp-vransko-jezero.hr ili na broj mobitela 091/2323-093.

Volonteri će biti smješteni u blizini radnog mjesta, na morskoj strani Prosike, a svoj posao će obavljati pod stručnim vodstvom voditelja iz udruge Dragodid, a koja je najzaslužnija za renesansu suhozidarstva u Hrvatskoj i skretanje pozornosti nezainteresirane javnosti na znamenitost, važnost i ljepotu naše suhozidarske baštine.

-Pridružite se i ostavite snažan trag u kamenu – vele u PP Vransko jezero.

Bolje je ostaviti trag u kamenu građenjem kamenog zida, nego kao fosil, dodajemo mi.

 

Suhozidarke i suhozidari (foto PP Vransko jezero)

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI