Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
KULTURA / MEDIJI
Nasmiješeno društvo (Dežulović, Ivančić, Lucić i Pavelić) na predstavljanju drugog izdanja knjige

‘Smijeh slobode’ u Šibeniku:
Napravi nešto sam! Bori se! Viči! Radi! Ne daj se! Napravi svoj Feral!

Nasmiješeno društvo (Dežulović, Ivančić, Lucić i Pavelić) na predstavljanju drugog izdanja knjige

“Smijeh slobode – uvod u Feral Tribune”, debela knjiga na 700 stranica, bit će predstavljena sutra (u utorak, 17. travnja, u 18:30 sati) u šibenskoj Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić. Iako je knjiga pozamašna, ne treba se toga plašiti, jer se radi o vrlo zanimljivom, intrigantnom i vječno aktualnom štivu i ‘ bogato ilustriranoj epopeji o 25 godina kultnog političko-satiričkog lista Feral Tribune’  koju je brižljivo i predano priredio Boris Pavelić, novinar ‘Novog lista’.

O jednoj od najzanimljivijih pojava u novinstvu koja se dogodila na području Europe (i šire) u proteklih par desetljeća  će u Šibeniku govoriti autor B. Pavelić, te Vladimir Matijanić, novinar i urednik Ferala, izdavač Dragan Ogurlić, i moderator, književnik i novinar Emir Imamović Pirke.

Inače, knjiga je vrlo popularna i dobro se prodaje. Nije to čudno, jer autor Boris Pavelić podrobno opisuje fenomen Feral Tribunea od dana nastanka davne 1983. kao humorističkog podlistka Nedjeljne Dalmacije pa sve do gašenja samostalnog tjednika 2008. godine, te objašnjava važnost  za vrijeme u kojem je izlazio, kao i za današnjicu. Zbog presjeka svih važnih događaja u 25-godišnjem razdoblju knjiga prerasta u malu ali impresivnu „feralovsku“ povijest Hrvatske, kako je opisuju. Stoga je Naklada Val Rijeka otisnula četvrto izdanje, što je, kako priznaje, začudilo i autora Borisa Pavelića, jer nije očekivao da će biti toliko izdanja ‘Smijeha slobode’.

Feralov trojac u dobrom raspoloženju osamdesetih godina prošlog stoljeća (foto Naklada Val)

-Apsolutno, nisam… Stvarno nisam očekivao. Osjećao sam tada da postoji neki nedostatak u društvu, da se u javnosti ne govori o Feralu, da postoji ta neka praznina. I zato mi je drago što se ovo događa, a prije svega zbog toga što je tema Ferala vraćena u javni prostor i što je dobila pažnju koju zaslužuje, jer Feral je bio veliki i vrlo je važno da je ta vrijednost i na ovaj način sačuvana od zaborava – kazao je Boris Pavelić u razgovoru za Lupigu.

Inače, četvrto izdanje knjige posvećeno je nedavno preminulom Predragu Luciću, jednom od pokretačkih motora Ferala, a završava njegovim jednom prilikom izrečenim riječima. Te riječi prenosimo u nastavku jer su jedna od najjasnijih poruka onima koji bi htjeli pridonijeti promjenama u društvu (na bolje), ali ne znaju kako ili čekaju da to za njih učini netko drugi ili… itd.

– Kad me ljudi pitaju hoćemo li krenuti iznova i kako pokrenuti neki novi Feral odgovaram: ljudi, on vam može nastati samo iz potrebe. Ako vidiš svijet oko sebe, ako znaš slova, ako znaš razmišljati, ako se želiš izraziti, kroz bend, kroz kazalište, kako god, pa daj, čovječe, napravi to! Ako želiš novine, ako znaš novinski razmišljati, pa napravi nekakav Feral! Pokušaj! Sumanuto je samo vikati: Johnny, vrati se! Može to možda biti razumljivo, ali je sumanuto. Napravi nešto sam! Bori se! Napravi svoju Azru! Viči! Radi! Ne daj se! Napravi svoj Feral! – rekao je jednom Predrag Lucić. 

Nasmiješeno društvo (Dežulović, Ivančić, Lucić i Pavelić) na predstavljanju drugog izdanja knjige

Naslovnica

Vrlo popularna naslovnica Ferala iz 1993. godine

Ima i majica

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI