Neovisni novinarski portal
2.8.2021.
POLITIKA
Šibenski SDP upozorava: Grad Šibenik dužan je svima, a sve će na kraju skupo platiti građani

Šibenski SDP upozorava:
Grad Šibenik dužan je svima, a sve će na kraju skupo platiti građani

Katastrofalno stanje gradskih financija tek će se obiti od glavu svim građanima Šibenika, upozorili u na konferenciji za novinare predsjednik gradske organizacije SDP-a Tonči Restović i gradski vijećnik Joško Šupe.

Šibenik jedini u Dalmaciji ima kontinuirani rast ukupnih i dospjelih obveza u posljednje četiri godine. Te su obveze narasle na 61 posto i na kraju prošle godine činile su pola godišnjeg prihoda po čemu prednjačimo u Dalmaciji. Grad Šibenik nije solventan i jedino uspijeva isplatiti plaće zaposlenima kazao je Joško Šupe:
– Grad Šibenik je dužan svima: dobavljačima i izvođačima 21 milijun kuna, državi 10 milijuna, financijskim institucijama 4,5 milijuna, a ostalima još 3,4 milijuna kuna.
Razlozi minusa i rasta obveza nisu, kako tvrdi gradonačelnik Burić u povratu zatečenih dugova i kredita već u financijskoj nedisciplini i neracionalnosti u upravljanju gradskim financijama istaknuli su šibenski SDP-ovci.
– Jedina godina koju je Grad Šibenik završio u plusu je bila 2014. godina odnosno početna godina mandata. Minus je rezultat neracionalnosti i financijske nediscipline u upravljanju gradskim financijama kao i toleriranje kršenja ugovornih obveza. U prilog tomu je i podatak kako Grad Šibenik vraća kredit za Obonjan koji su se privatni investitori obvezali preuzeti. Na kraju prošle godine stanje neplaćenih rata društva Obonjan bilo je 1,5 milijuna, a u ožujku ove godine 2,5 milijuna kuna, istaknuo je Joško Šupe, podsjećajući kako je SDP zbog “katastrofe” u gradskim financijama tražio i tematsku sjednicu Gradskog vijeća.
Šupe je prozvao gradonačelnika Šibenika Željka Burića zbog izjave kako je rješenje dubioza od čak 98 milijuna kuna (26 milijuna kuna akumuliranog proračunskog manjka, 34 milijuna kuna novostvorenih obveza i 38 milijuna podignutih kredita) privatizacija komunalnih gradskih tvrtki u vlasništvu grada.
– Tako nešto pomisliti, a kamoli kazati, vrlo je opasno. Znači slijedi li nam da se zbog pokrivanja dubioza privatizacija Vodovoda, Čistoće, Bikarca ili nekih drugih komunalnih tvrtki.
Takvo rješenje financijskih dubioza bila bi potpuna katastrofa jer vodi smanjenju kvalitete javnih usluga koje građani skupo plaćaju, a Grad još ostaje bez svoje imovine, kazao je Tonči Restović te dodao kako će se na kraju sve prelomiti na građanima Šibenika:
– Na kraju kada sve dugove bude trebalo svesti na nulu novac će se uzeti od građana Šibenika koji, nažalost, nemaju nikakav utjecaj na trošenje proračunskih sredstava. To je najveći problem. Krajnje je vrijeme da gradonačelnik počne odgovorno gospodariti gradskim novcem, poručio je Restović.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI