Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
POLITIKA
Obrazovna reforma nije prioritet ove vlade: Ministrici Divjak bolje je čuvati obraz negoli jalovu poziciju

Obrazovna reforma nije prioritet ove vlade:
Ministrici Divjak bolje je čuvati obraz negoli jalovu poziciju

Vjeruje li ministrica obrazovanja Blaženka Divjak da doista može provesti reformu obrazovanja u Hrvatskoj, na način i u mjeri kako je to zamišljala kad je odlučila prihvatiti se te dužnosti? Ako doista u to vjeruje, tada o politici baš ništa ne zna, i bilo bi dobro da je se kloni prije negoli ona s njom obriše pod.

Kako ustrajati na reformi, i uvjeriti i sebe i druge da je ona moguća, ako nemate niti toliko političke snage i utjecaja da birate suradnike na tom projektu koji je od iznimne važnosti za budućnost Hrvatske? Upravo je perverzno da premijer Andrej Plenković ustrajava na imenovanju Matka Glunčića, aktualnog državnog tajnika u Ministarstvu obrazovanja, za voditelja Ekspertne radne skupine za provedu Kurikuluma, iako je prononsirani konzervativni kritičar te reforme. Glunčić je žestoko oponirao i bivšem voditelju ERS-a Borisu Jokiću, tvrdio da je njegov rad nekompetentan, netransparentan i pun nedorečenosti, a uza sve i da se s reformom nepotrebno žuri.

 (Anti )reformski Glunčić

Razumljivo. Jer, za Glunčića je svaki reformski iskorak zapravo predstavljao opasnost za konzervativno obrazovanje kakvom je, očigledno, sklon, pa se njegovo upinjanje da preuzme “dirigentsku palicu” ERS-a, za koju se kandidirao, čini kao pokušaj zaustavljanja, a ne provedbe reforme. A napose ne ubrzano, intenzivno i dinamično kakvo je Hrvatskoj prijeko potrebno.
Nezavisno o tome protežira li ga Plenković kao neku vrst ustupka svojim stranačkim “jastrebovima” koji traže satisfakciju i “obeštećenje” nakon nevoljkog pristajanja na ratifikaciju Konvencije o sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, činjenica je da s Glunčićem sabotira, a ne potiče obrazovnu reformu. Takav odnos prema obrazovnom sustavu i ministrici koja ga vodi, zapravo je uvredljiv. Jer, ma što god da je HNS ulaskom u koaliciju s HDZ-om ispregovarao, a bez čega ne bi bilo Plenkovićeve vlade, to vjerojatno nije podrazumijevao isključivo poslušnost “starijem bratu” u savezu. Naprotiv, prema javnosti Vrdoljak je kontinuirano transponirao kako je obrazovanje resor koji je u ingerenciji HNS-a i kako je to bio ključ koji je otvorio njihova saveznička vrata za HDZ. Ako ni u tom resoru nemaju ni samostalnosti ni autoriteta, ali figuriraju kao odgovorni za ono što se u njemu događa, doista, što u koaliciji rade?

Kurikularna reforma i prijepori oko imenovanja ključne osobe koja bi trebala voditi Ekspertnu radnu skupinu, naoko se čine ozbiljnom prijetnjom odnosima unutar vladajuće koalicije, odnosno između HDZ-a i HNS-a. Ali, ništa se dramatično, čini se, neće dogoditi, ma koliko nestranačka ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, koja dolazi iz HNS-ove kvote, poručivala, tobože prijeteći, kako od politike ne živi niti je ikad živjela. Što znači da uvijek lako može okrenuti leđa politici i nastaviti tamo gdje je profesionalno stala kad je prihvatila nominaciju HNS-a za ministricu u Plenkovićevoj vladi kao neku vrstu jamstva da će se kurikularna reforma u Hrvatskoj napokon provesti.

Koalicija u kojoj nitko nikome ne vjeruje…

Čovjek bi pomislio, kad to čuje, da je vjerojatnije kako će ministrica, suočena s paralizom sustava kojega fiktivno vodi, podnijeti ostavku i otići, kad već na reformu ne može utjecati, negoli da će vlastohlepni HNS u ime svoje političke vjerodostojnosti razvrgnuti koaliciju s HDZ-om i odreći se participacije u vlasti. Ali, realno stvari stoje tako da će se i ministrica i HNS, s Matkom Glunčićem na čelu ERS-a ili bez njega, “poklopiti ušima” i nastaviti slijediti politiku HDZ-a ma koliko ona u osnovi bila negacija svega što Divjak i HNS, navodno, u reformi obrazovanja priželjkuju. Makar deklaratorno…
Zapravo, Ivica Puljak, splitski znanstvenik i jedan od vodećih ljudi stranke Pametno, sasvim je dobro detektirao odnose unutar vladajuće koalicije. Kakva je to koalicija, čudio se Puljak u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, u kojoj premijer Andrej Plenković ne vjeruje ministrici, pa osobno vodi stručno Povjerenstvo za kurikularnu reformu, mada sa strukom nema baš nikakve veze, a ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, pak, ne vjeruje državnom tajniku u svome resoru, Matku Glunčiću, pa javnost uvjerava kako on sasvim sigurno neće biti imenovan za voditelja Ekspertne radne skupine, Plenkoviću unatoč. I doista, kakav je to partnerski odnos u kojemu nitko nikomu ne vjeruje?! Zar su to uvjeti za provedbu ikakve ozbiljnije reforme? Puljak tvrdi da je tako nešto dosad nezabilježeno u povijesti samostalne Hrvatske, a i šire. Iz takvog savezništva, punog nepovjerenja i nesuglasja oko presudnih reformskih pitanja, ne može ništa dobro proizaći. Jedino časno, bilo bi iz takvog saveza – izaći. Ali, prva i osnovna pretpostavka za takav epilog jest- principijelnost i- čast…

Motivacija i negacija

– Prije svega sam profesorica i znanstvenica, od politike ne živim niti sam do sada živjela. Prema tome, moja je jedina motivacija da se uvedu pozitivne promjene u školu i na fakultete, u znanost. Zato sam ovdje. To je moja motivacija- branila je, pomalo neartikulirano, svoj dignitet pred javnošću ministrica Divjak. Ali nije rekla što će učiniti kad joj tu motivaciju oduzmu. Hoće li čekati do kraja mandata, i pristajati da je profesionalno i ljudski dezavuiraju kao ministricu “bez pokrića”, marionetu HDZ-a i HNS-a?

Dakle, prisjetimo se, šef HNS-a, odnosno onoga što je od te stranke nakon raskola zbog pakta s HDZ-om ostalo, Ivan Vrdoljak, svoj je obraz i politički integritet založio, navodno , za viši društveni interes, tzv. opće dobro društva kojemu je obrazovna reforma pitanje opstanka i napretka. Pa je, unatoč svojim nimalo originalnim i višekratno ponavljanim tezama o Plenkovićevoj družbi kao “Titanik vladi” s kojom HNS ni pod koju cijenu ne želi imati posla, zgazio vlastiti ponos i riječ , i preko noći obznanio odluku da paktira s HDZ-om, na jedan doista ljigav, hrvatske politike posve dostojan, način. Na društvenim mrežama oglasio se porukom: – Danas, sigurniji nego ikad, na reformi obrazovanja se lomi budućnost RH. Bit će je, makar mi to bilo zadnje što ću učiniti u politici- napisao je i sa svojom krnjom sljedbom priključio se Plenkoviću i HDZ-u. Navodno, isključivo zbog obrazovne reforme, na koju se HNS tobože fiksirao kao na svoje političko poslanje, kako je nekoć bivši šef HNS-a Radimir Čačić, imao misiju realizirati projekt autoceste, tzv. Dalmatine. Čačić je svoje proveo, dakako ne kao solist, nego kao punopravni dio vladajućeg tima s kojim je, međutim, imao puno suglasje oko važnosti toga projekta kao državnog prioriteta. Blaženka Divjak, pak, nema iza sebe tim, a ni potrebnu potporu koalicijskog partnera, da bi svoju misiju obavila kako je zamislila. S podrškom stranke koja ju je na funkciju ministrice nominirala, mogla bi imati makar časni uzmak.

Ravnoteža ( HDZ-ovih ) snaga

Ali, teško je vjerovati, svim retoričkim potporama Ivana Vrdoljaka i kolega iz HNS-a, da će se itko od njih odreći pozicije vlasti i moći za “biti ili ne biti” reforme obrazovanja. U HNS-u dobro znaju da bez njih Vlada pada, a kad padne Vlada, HDZ je pao privremeno, do nekih novih izbora, a HNS trajno. One koji su demontirali HDZ-ovu vladu, Plenković, kako je poznato iz slučaja s Mostom, više nema na listi potencijalnih partnera. A HNS bez HDZ-a objektivno više na izborima nema što tražiti. Jer, mostove prema SDP-u je porušio, a nikomu drugome poželjan partner više nije. Prema tome, ne treba puno mudrosti da bi se zaključilo kako je ova priča s reformom obrazovanja tek “puno buke ni za što”.
Ergo, možemo očekivati da će se reforma obrazovanja razvlačiti cijeli mandat ove vlade poput žvake, s jedinim ciljem da se ništa sustavno ne promijeni, a u ime spašavanja obraza partnerskog HNS-a i ministrice, fingirat će kako se na tom poslu radi, ali , bože moj, to je kompleksna reforma koja zahtijeva vrijeme i postupnost. Pa neće valjda žuriti kao Jokić. Zato im i treba Glunčić kako bi se reforma držala pod kontrolom i dozirala po mjeri konzervativnih snaga koje je u osnovi ne žele. Plenković je jednu bitku dobio ( s Istanbulskom konvencijom za koju je naglo sklona glasati i Crkva ?!), drugu mora, radi ravnoteže snaga unutar HDZ-a i naklonosti Crkve,  izgubiti…

Blazneka Divjak/Foto:HINA

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI