Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
književno
Noć s knjigom u Domalda: ‘Crvena voda’ Jurice Pavičića u Šibeniku

Noć s knjigom u Domalda:
‘Crvena voda’ Jurice Pavičića u Šibeniku

‘Crvena voda’, novi roman splitskog pisca, novinara i scenariste, Jurice Pavičića bit će predstavljen večeras, 23. travnja, u cafeu Domald, sa početkom u 21 sat.

Crvena voda“ je rasni krimić koji koji komotno može pripadati anglosaksonskoj ili skandinavskoj kulturi, ali se može čitati i kao kronika promjena koje su u Dalmaciji smrvile i ljude i tvornice i običaje… „Crvena voda“ počinje nestankom mlade, još maloljetne ljepotice u imaginarnom Mistu i traje 27 godina u kojima nestaju jedna zemlja, jedno društveno uređenje, jedna industrijska i proizvodna kultura, dok glorificiranje starog, zamjenjuje slavljenje novog, Domovinskog rata. A Silve Vela, za sve to vrijeme, i dalje nema…

„Zato, jer smo najsmrdljivija generacija. Jer mislimo živit bez rada, jer mislimo trošit šta nismo stekli, jer mislimo da nas spada živit dobro. A ne spada! Ni po čemu!“, kaže jedan od junaka „Crvene vode“, dok pisac njegove riječi pojašnjava: „Izdali smo ono što je u dalmatinskoj tradiciji bilo najbolje, komunalni kolektivizam, kulturu života u ugovornoj zajednici, duh gradskih statuta, na koncu i ono što se obično najčešće spominje – naše pretke partizane… Ključno pitanje je tko će crpiti zaradu iz krajobraza i prostora; lokalci, ili krupni građevinski, pseudo-turistički biznis. To je pravo ideološko pitanje, a nisu ideološka pitanja partizani i ustaše“.

Roman „Crvena voda“ će, uz autora, predstaviti novinar i pisac Emir Imamović Pirke. 

– Crvena voda priča o nestanku sedamnestogodišnje djevojke koja je iščezla jedne rujanske subote godine 1989. nakon ribarske fešte u malom mjestu na dalmatinskoj obali.  Policijska potraga ne daje nikakve rezultate, a okolna politička zbivanja- pad jednog sistema, društvene promjene i rat-  zasjene nestanak djevojke koji pada u zaborav. Obitelj- otac, majka i brat blizanac- jedini su koji i dalje traže nestalu Silvu. Crvena voda roman je koji se proteže kroz  27 godina i prati daljnju usud ljudi upletenih u nestanak, od ukućana, osumnjičenih, pa do inspektora komunističke milicije. Kroz njihove sudbine roman zahvaća tri desetljeća života u Hrvatske – piše u sinopsisu romana na internetskim stranicama pisca Jurice Pavičića. 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI