Neovisni novinarski portal
3.8.2021.
POLITIKA
Ministar Krstičević “recipročno nepoželjan” u Srbiji

Ministar Krstičević “recipročno nepoželjan” u Srbiji

Srbija i Hrvatska na putu su potpunog zamrzavanja međusobnih odnosa. Na hrvatsko proglašenje personom non grata srbijanskog ministra Aleksandra Vulina zbog njegovih izjava u kojima vrijeđa hrvatsku državu i njezine institucije, Srbija je uzvratila istom mjerom. Vlada Srbije nepoželjnim je, po principu reciprociteta, proglasila hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića. Umjesto približavanja i suradnje, dvije države ponovo su ušle u fazu međusobnog udaljavanja i neprijateljstva…

– Ja i ministar Vulin, mi smo dva različita svijeta- kazao je u svome komentaru na odluku srbijanske Vlade  hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, prenosi HRT .

-Ja sam fokusiran na razvoj i na jačanje Hrvatske vojske, na jačanje sustava domovinske sigurnosti kao interes Republike Hrvatske. U svom poslu vodim se uvijek vrijednostima, odgovornošću i ono što je najbitnije, da nikad ne činim nekome drugome nešto što ne bih želio da netko drugi čini meni. Takav sam bio i u Domovinskom ratu i nakon prisilnog umirovljenja i rada u privatnom sektoru i danas kao ministar obrane RH. Naša odluka, odluka države, je bila opravdana. To je bio naš odgovor na provokacije od strane gospodina Vulina i to bi napravila svaka suvremena, moderna država, koja vodi računa o svom suverenitetu, dostojanstvu i o nacionalnim interesima. Ja nisam nikad nikoga vrijeđao- rekao je Krstičević i dodao:

– Nisam nešto rekao što nije istina, nisam odlazio u Srbiju niti nešto loše govorio, međutim, ova odluka je neopravdana, ovo je odluka vlade Republike Srbije, ja se s tom odlukom mogu nositi i ova odluka više govori o njima.

Možda su, izjavio je, razlozi za njegovo proglašavanje nedobrodošlim u Srbiji, činjenica da je sudjelovao u Domovinskom ratu, a možda činjenica da je bio zapovjednik 4.gardijske brigade.

Unatoč tome, Krstičević poručuje da je on uvijek za suradnju, Hrvatska vojska i danas, ističe, surađuje sa svima, s SAD-om, Velikom Britanijom, Izraelom, ali i sa susjednim državama, s kojima priželjkuje i suradnju i dijalog i fokusiranost na budućnost.

– To je ta Hrvatska, članica NATO-a, članica Europske unije, koja je usmjerena na budućnost, to je ozbiljna, moderna država koju imamo- ocijenio je.

Damir Krstičević našao se na udaru srbijanske vlade kao žrtva politike reciprociteta kojom je Srbija odgovorila na notu Ministarstva vanjskih poslova RH o zabrani  ulaska ministra obrane Srbije Aleksandra Vulina u Hrvatsku. Vulin je proglašen nedobrodošlim u Hrvatsku nakon izjave da o njegovom dolasku u Hrvatsku na komemoraciju žrtvama Jasenovca može odlučivati samo Vrhovni komandant Vojske Srbije, Aleksandar Vučić , a ne hrvatski ministri, čime je pokazao krajnje nepoštivanje institucija i zakona hrvatske države.

Hrvatska je dosad nepoželjnim proglasila i Vojislava Šešelja i  švedskog političara kod nas poznatog iz vremena domovinskog rata, Carla Bildta.

Šešelj je 2016. proglašen personom non grata u Hrvatskoj, a povod je bila njegova izjava nakon prvostupanjske presude kojom ga je Haaški sud oslobodio odgovornosti za ratne zločine,  u kojoj je srpski radikal hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović poručio da se spremi jer joj uskoro dolazi u službeni posjet, što je ocijenjeno kao prijetnja.

Bildt je , kao mirovni posrednik EU za područje ex-Jugoslavije, za Hrvatsku postao nepoželjan nakon izjave da je Franjo Tuđman odgovoran za ratne zločine nad srpskim stanovništvom u Oluji na jednak način kao i šef SAO Krajine Mile Martić za ratne zločine nad Hrvatima.

.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI