Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
POLITIKA
Inicijativa mladih za ljudska prava o proslavi 26.obljetnice HVO-a u Kninu: Pokroviteljstvom predsjednice potvrđuje se da se ni današnji politički vrh nije distancirao od zločinačke politike prema BiH

Inicijativa mladih za ljudska prava o proslavi 26.obljetnice HVO-a u Kninu:
Pokroviteljstvom predsjednice potvrđuje se da se ni današnji politički vrh nije distancirao od zločinačke politike prema BiH

Inicijativa mladih za ljudska prava osuđuje visoko pokroviteljstvo Predsjednice Republike u prigodi obilježavanja 26. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u subotu 7. travnja u Kninu, jer se time potvrđuje da se ni današnji hrvatski establishment nije distancirao od agresivne i zločinačke politike prema BiH iz 90-ih, navodi se u priopćenju kojim se Inicijativa obratila javnosti.

S obzirom na djelovanje HVO-a tijekom 1993. i 1994., kojim je Hrvatska provodila agresiju na BiH, a na što se propustilo ukazati tijekom proslave, počast se odala sveukupnom djelovanju HVO-a, a Predsjednica je na taj način dala legitimitet djelovanju ovih jedinica, koji uključuje i počinjenje zločina u cilju etničkog čišćenja- kaže se u priopćenju Inicijative mladih za ljudska prava.

Niz presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ( MKSJ ) utvrđuje da je Hrvatska pod političkim vodstvom Franje Tuđmana, koristeći upravo postrojbe HVO-a, vodila agresivni rat u BiH. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ovim činom potvrđuje, smatraju u Inicijativi, da se ni današnji establishment nije distancirao od agresivne i zločinačke politike prema BiH iz 90-ih.

Umjesto da svoje ovlasti koristi kako bi se ispričala žrtvama za zločine koje je počinio HVO, kaže se u priopćenju Inicijative, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, visokim pokroviteljstvom svog ureda, podržava kninsku proslavu na kojoj je sudjelovao i Dario Kordić, pravomoćno osuđeni ratni zločinac kojeg je MKSJ pravomoćno osudio na 25 godina zatvora zbog pokolja 116 civila u Ahmićima.

Iz Inicijative mladih p(r)ozivaju predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da opravda pred građanima pokroviteljstvo ove manifestacije kojim je poslala pogrešnu, štetnu poruku društvu i mladim generacijama na koje prebacuje teret prošlosti.
Na kraju priopćenja Inicijativa podsjeća da su postrojbe HVO-a osnovane u sastavu Hrvatske Zajednice ( Republike) Herceg- Bosne kao dijela BiH, a MKSJ je u nekoliko predmeta utvrdio da je RH imala potpunu kontrolu nad tim postrojbama u cilju etničkog čišćenja i progona bošnjačkog stanovništva iz Hrvatske Zajednice Herceg- Bosne te pripajanja toga dijela BiH teritorija Hrvatskoj. Jedinice HVO-a, dodaje se, počinile su zločine u Ahmićima, Busovači, Novom Travniku, Varešu, Kiseljaku, Vitezu, Mostaru i drugim područjima BiH. O tome svjedoče i presude u predmetima Aleksovski, Blaškić, Bralo, Kordić i Čerkez, Naletilić i Martinović, Prlić i drugi, te Rajić.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović (Foto Ured Predsjednice RH)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI