Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
KULTURA
Budućnost knjige tema je ovogodišnjeg sedmog izdanja Noći knjige

Budućnost knjige tema je ovogodišnjeg sedmog izdanja Noći knjige

Manifestacija Noć knjige, koja već sedmu godinu potiče čitanje i razgovore o značaju knjige u suvremenom društvu, održat će se na temu Budućnost knjige 23. travnja, u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja).

Tijekom cijeloga dana manifestacije, u knjižarama, antikvarijatima, knjižnicama, organizirat će se različita događanja: predstavljanja knjiga, javna čitanja, druženja s autorima, izložbe, radionice… Očekuje se da će se ove godine knjiga i čitanje slaviti u više od 200 hrvatskih gradova, s više od tisuću prigodnih programa.

Panike za budućnost knjige nema

Kada razmišljamo o budućnosti, pitanje knjige i čitanja povezujemo sa znanošću, izumima, inovacijama, znanstvenom fantastikom, novim formatima i tehnologijama. Stoga je u središtu zanimanja Noći knjige 2018. i pitanje kako tehnologija mijenja naše živote i načine na koje pričamo priče (npr. pod utjecajima društvenih mreža), poteškoće koje ju prate te njihov utjecaj na zainteresiranost za čitanjem.
Nedavno je u Zemljinu orbitu lansirana raketa Falcon Heavy, s dva putnika: automobilom Tesla Roadster i njegovim “vozačem” (lutkom astronauta), koji je nazvan simboličnim imenom “Starman” prema čuvenoj pjesmi Davida Bowieja. Na putu do Marsa društvo mu pravi primjerak kultne knjige “Vodič kroz galaksiju za autostopere” Douglasa Adamsa, objavljene 1979. godine. U godini smo u kojoj brojimo i 50. obljetnicu svemirskog programa Apollo 8, koji je prvi poslao ljude u orbitu oko Mjeseca, te pedeset godina od dvaju značajnih znanstveno-fantastičnih filmskih uradaka, “Planet majmuna” i “2001.: Odiseja u svemiru”. Omot Vodiča kroz galaksiju za autostopere Douglasa Adamsa, objavljene u futurističkom formatu, krasio je utješni natpis “Bez panike!” Poruka je to i ovogodišnje Noći knjige.
“Panike za budućnost knjige nema, pitanje je samo kako će ona izgledati u kontekstu modernog vremena i novih tehnologija”, poručuju organizatori: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena, a ove im se godine pridružila i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Program Noći knjige u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić”:
10:00 – Pričaonica i kreativna radionica na temu slikovnice Williama Joycea Fantastične leteće knjige g. Morissa Lesmorea
17:30 – Igrokazi Srce i Kako je cvijet upoznao svijet, nastupaju djeca iz Dječjeg vrtića Žižula
17:45 – Nastup djece članova Kulturne udruge Kolajnica
18:00 – Otvorenje manifestacije Noć knjige 2018.
Proglašenje najčitatelja Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” Šibenik u 2017. godini
18:15 – Proglašenje pobjednika likovnog i literarnog natječaja na temu “Budućnost knjige” i otvorenje prigodne izložbe
19:00 – Knjige na rubu živčanog sloma
Performans polaznika radionice kreativnog pisanja Nema labavo (Neno Bačelić, Dolores Bujas, Ivana Bulat, Marina Čalić Polegubić, Svjetlana Dalić, Ivica Kljajić, Nikica Kljajić, Marin Mijalić, Milena Mujezin, Barbara Živković)
20:00 – Druženje sa spisateljicom Marinom Vujčić
21:00 -Proglašenje pobjednika KuŠIna, nagradnog natječaja za najbolju neobjavljenu kratku priču na temu Šibenika
22:00 – Koncert sastava Mate Skračić Adaptive Trio
Tags: ,

VEZANE VIJESTI