Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
EKOLOGIJA
Svjetski dan divljih vrsta: Projekti za spas risa u Hrvatskoj

Svjetski dan divljih vrsta:
Projekti za spas risa u Hrvatskoj

UN-ov svjetski dan divljih vrsta, koji se obilježava 3.ožujka, ove je godine posvećen velikim mačkama pod nazivom “Velike mačke: ugroženi predatori”. Velike mačke su simbol očuvane prirode, no danas mnogim vrstama prijeti izumiranje baš kao i velikoj mački naših krajeva-risu. 

Prisutnost risa pozitivno utječe na cjelokupni ekosustav te je njegovo očuvanje u regiji Dinarskog luka od velike važnosti. Stoga se u Hrvatskoj provode dva međunarodna projekta čiji je cilj pružiti rješenja za prijetnje koje ugrožavaju opstanak risa: LIFE EuroLargeCarnivores i LIFE Lynx kojeg provode WWF Adria, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilište u Karlovcu te Udruga BIOM.
Ris živi skrovito i tajnovito, stoga je veliki izazov prikupiti znanstvene podatke na kojima se temelji učinkovito upravljanje. Svjesni smo činjenice da su lovci važan partner u praćenju populacije risa, te se nadamo kako će kroz naš četverogodišnji projekt doći do unaprjeđenja suradnje s lovcima kako bi se dugoročno očuvala ova iznimna vrsta na području Dinarida, kaže Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.

Poboljšanje suživota čovjeka i velikih zvijeri u Europi cilj je novog međunarodnog projekta LIFE EuroLargeCarnivores koji WWF Adria provodi u Hrvatskoj i Sloveniji. Projektnim aktivnostima unaprijedit će se komunikacija svih interesnih skupina koje utječu na upravljanje velikim zvijerima te tako osigurati temelje za dugoročno stabilne populacije. Projekt je sufinanciran iz sredstava EU programa LIFE u iznosu od oko 3,5 milijuna eura, dok je ukupna vrijednost projekta 6 milijuna eura. U Sloveniji i Hrvatskoj se radi na  populacijama velikih zvijeri – vuku, risu i medvjedu.
Istovremeno, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilište u Karlovcu te Udruga BIOM provode projekt LIFE Lynx čiji je cilj spriječiti izumiranje populacije risa u Dinaridima i jugoistočnim Alpama, što će se prvenstveno postići naseljavanjem 14 životinja iz Slovačke i Rumunjske u Hrvatsku i Sloveniju. Uspješnost naseljavanja pratiti će se znanstvenim istraživanjima, koja će uključivati praćenje naseljenih životinja i njihovih potomaka pomoću automatskih foto aparata i GPS ogrlica, te genetske i ekološke analize.
Jedina je nada za spas risa na našim područjima obogaćivanje genetskog materijala ponovnim dovođenjem novih jedinki. Cijeli projektni tim je sretan što ćemo zaustavljanjem izumiranja risa pomoći očuvanju sveukupne biološke raznolikosti dinarskih šuma, kaže jedan od članova projektnog tima, prof.dr.sc. Tomislav Gomerčić s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI