Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
IZDVOJENO
Stephen Hawking u 'Simpsonima' (screenshot)

Stephen Hawking preminuo na Dan broja pi

Stephen Hawking u 'Simpsonima' (screenshot)

Britanski teorijski fizičar i najpopularniji znanstvenik današnjice, preminuo je u 76 godini. Umro je mirno u svoj domu u Cambridgeu, priopćila je njegova obitelj.

Unatoč neurološkoj bolesti, koja ga je prikovala za kolica te zbog koje je bio u stanju komunicirati jedino uz pomoć računala, Hawking je dao izuzetne doprinose na poljima kvantne gravitacije, kozmologije, relativnosti, a možda je i najpoznatiji po proučavanju fenomena crnih rupa.
Njegovo prijelomno djelo je „Kratka povijest vremena“ s kraja osamdesetih, a proslavila ga je i demonstracija kojom je želio dokazati da Einsteinova opća teorija relativnosti implicira da su vrijeme i prostor nastali u Velikom prasku, a okončat će u crnim rupama. U devedesetima je odbio čast da ga kraljica proglasi vitezom zbog neslaganja s državnim financiranjem znanstvenih istraživanja.
Znao je govoriti da svemir i ne bi bio toliko bitan da nije dom ljudima koje volimo. Njegovim se životom Hollywood bavio u nekoliko navrata, a sam Hawkind pojavio se u cameo ulogama u serijama “The Simpsons”, “Crveni patuljak” i “Teorija velikog praska”.
Stephen Hawking umro je 14. ožujka na Dan broja pi, dan kojim se matematička konstanta π komemorira od 2009. godine.

 

Tags:

VEZANE VIJESTI