Neovisni novinarski portal
16.5.2021.
POLITIKA
Roko Antić napustio HDZ: Pala prva ostavka radi Istanbulske, i to u Kistanjama

Roko Antić napustio HDZ:
Pala prva ostavka radi Istanbulske, i to u Kistanjama

Predsjednik kistanjskog ogranka HDZ-a, inače dogradonačelnik općine Kistanje, Roko Antić, odlučio se razdužiti i oprostiti s HDZ-om. Podnio je neopozivu ostavku na dužnost predsjednika ogranka i člana Županijskog odbora HDZ-a, a uz njega su stali i svi članovi ogranka i jednoglasno donijeli odluku o raspuštanju kistanjske organizacije HDZ-a. Sve zbog “pogubne” Istanbulske konvencije koja duboko vrijeđa Antićeva  uvjerenja i kršćanski habitus. Radi čega je zatražio i od predsjednika ŽO HDZ-a Nediljka Dujića da ga briše iz evidencije stranke. Je li Antić samo nagovještaj ili iznimka?

U priopćenju koje je adresirao na šefa ŽO HDZ-a Dujića, Antić piše :

Poštovani gospodine Dujiću,

kako sam Vam jučer u pismu naveo, a slijedom činjenice da su najviša stranačka tijela na sinoćnjem sastanku u Zagrebu velikom većinom glasova donijela odluku da se krene u proces ratifikacije I.K., podnosim neopozivu ostavku na dužnost predsjednika općinske organizacije Kistanje i člana županijskog odbora.

Ovo je kap koja je doslovno prelila čašu mojega strpljenja. Ostavku podnosim iz moralnih razloga – kao čin neslaganja zbog prihvaćanja ove pogubne konvencije i ideološkog zastranjenja stranke koje se kosi s mojim vjerskim uvjerenjima i kršćanskim habitusom.

Zaključak sinoćnjeg sastanka je takav da primjena I.K. ide u nekoliko koraka. Kako je epilog očekivan, te nakon sinoćnjeg moralnog potonuća stranke i vrijednosti na kojima je ona nastala, odmah u prvom koraku – podnosim ostavku nakon 21 godine članstva i 13 godina na čelu općinske organizacije- piše Antić u oproštajnom priopćenju i nastavlja kako je ” uvjeren da su svi oni koji su sinoć podržali ovo Zlo (izuzev gospode D.Jelić, M.Kovač, I.Maletić, M.Brkić) izašli sa sastanka, duboko u dubini duše kao nesretni ljudi.

U svom oproštaju s Vama, želio bih se suzdržati od teških riječi kojima bih opisao svoju gorčinu, jer ne mogu ni zamisliti kako je živjeti s osjećajem izdaje naroda. Pa zar je ‘valutni oportunizam’ bitniji od razaranja duhovnog stanja nacije i nacionalnog ponosa? Zbog svega ovoga ‘svoju knjigu razočaranja s HDZ-om’ završit ću citatima naših poznatih književnika, koji najbolje oslikavaju današnje stanje u koje ste nas doveli: MATOŠ: ‘Među Hrvatima ima više izdajica, nego kod svih europskih naroda zajedno’; ŠEGEDIN: ‘Nevjerojatno je koliko ima Hrvata koji tako strasno mrze svoj narod’; ŠENOA: ‘Hrvati znaju biti samo sluge’ , zaključit će Antić, detaljno elaborirajući zašto smatra da Konvenciju ne bi trebalo ratificirati.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI