Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
EKOLOGIJA / GRAĐANI
Treba li ispilati i ovo stablo? (ilustracija Zelena Istra)

Ne pilaj, nego fotkaj:
Šaljite zelene fotografije Zelenoj Istri

Treba li ispilati i ovo stablo? (ilustracija Zelena Istra)

Bezumno pilanje zdravih stabala, bespotrebno krčenje šuma, bezdušno obaranje stoljetnog drveća… to je česta pojava u priobalnim mjestima. I drugdje, pa i u središtu Zagreba. Najviše u interesu takozvanog razvoja turizma, a zapravo nečijih sitnih interesa. Divljaštvo prema zelenilu počelo je izazivati snažnije reakcije lokalnog stanovništva. Tako i u Pomeru u Istri, gdje je za potrebe tzv. glamp šatora, odnosno luksuznog ‘kampiranja’ u klimatiziranim nastambama devastirana šuma nadomak jedine mjesne plaže.

– Krajem prošle godine započelo je u Pomeru preuređenje autokampa u kamp luksuznih glamp šatora. Mještani Pomera nisu dobili nikakve službene informacije o tome, osim iz javnih medija. Kada su se radovi razmahali i kada se vidio obim zahvećenog prostora i devastacije šume, ostali smo svi zgroženi i zapitali se tko je to mogao dozvoliti. Praktički čitava šuma (i dio koji do sada nije bio uređen za auto kamp!) prošarana je mjestima za glamp šatore te koridorima za puteve i izvođenje ostale infrastrukture (voda, struja kanalizacija), pri čemu je srušen velik broj zdravih stabala borova (crnike) te oštećeno korjenje još mnogih borova koji će se sigurno uskoro sami srušiti. Drugim riječima napravljen je besramni ekocid u interesu nečijeg profita – upozorili su Pomerani.

Pulska udruga Zelena Istra desetljećima je zatrpana takvim pritužbama. Zato su se odlučili na nesvakidašnju akciju: pozvali su građane da fotografijraju stablo koje smatraju najljepšim.

– Dragi sugrađani/ke, shvaćamo vašu ljutnju i ogorčenost i dijelimo je s vama. U proteklih 10 godina smo toliko puta reagirali za spas dijelova zelenog pulskog bogatstva, ali smo uglavnom nailazili na nerazumijevanje u gradskoj upravi. Mnogo puta bili smo užasnuti lakoćom kojom nepotrebno ruše višedesetljetne gorostase uz neuvjerljive argumente. U našoj arhivi su desetine dokumentiranih slučajeva. Ponekad smo bili uspješni u zaustavljanju masakra zelenila – kao u slučaju Parka grada Graza, gdje su u plan već bili ucrtali 22 zgrade umjesto parka. Ali puno puta smo bezupješno protestirali ili su nas građani obavještavali o već srušenim stablima. Obnovi gradskog zelenila doprinijeli smo sadnjom, npr. uz tvrđavu na Monvidalu i u šumi Lungomare. Naša su zelena “djeca” sada već velika i ispunjavaju nas srećom – poručuju iz Zelene Istre.

Devastacija šume radi postavljanja luksuznih šatora – foto: Zelena Istra

Obećavaju kako neće posustati.

– Ali se nismo umorili u borbi s bezosjećajnim i primitivnim rušiteljima i ovaj puta predlažemo jednu zajedničku akciju, kako ne bi ostalo samo na reakciji Zelene Istre – pozivamo vas sve da fotografirate zelene ljepotane u Puli, stabla kojima se divite, vrijedne dijelove našeg zelenog nasljeđa, primjerke koje je potrebno sačuvati, po potrebi i liječiti kako bi nam što duže punili srca. Fotografije koje nam pošaljete do 15. ožujka u digitalnom obliku (s opisom lokacije) poslat ćemo gradonačelniku i svim medijima uz apel za promjenom politike u odnosu na vrijedne dijelove gradskog zelenila – pozivaju.

Uz fotografiju se može napisati i neki svoj komentar ili impresiju u vezi sa snimljenim stablom, a Zelenoj Istri se mogu dostaviti putem Facebooka u Inbox ili u komentarima na post u kojem se poziva na fotogrfiranje stabala.

– Molimo vas da nam pošaljete samo jednu, najbolju sliku stabla koje volite kako biste nam olakšali posao. Nadamo se da ćemo dobiti stotine fotografija najljepših pulskih stabala! – vele.

Ukratko: ne pilaj, nego fotkaj.

Ispilani botovi u Pomeri (foto Zelena Istra)

Ilustracija

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI