Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
IZDVOJENO
Foto: Marie Dorigny

Izbjeglice nisu dobro došle:
Izvještaj o nasilnim i nezakonitim protjerivanjima iz Hrvatske

Foto: Marie Dorigny

Nasilna i nezakonita protjerivanja izbjeglica koja čini hrvatska policija nisu prestala unatoč najnovijem dopisu Pučke pravobraniteljice DORH-u, kao i upozorenjima nevladinih, međuvladinih, međunarodnih organizacija, inicijativa i medija. Svjedočanstva izbjeglica potvrđuju kako hrvatska policija ne dopušta izbjeglicama tražiti azil u Hrvatskoj ako se na iregularan način nađu na teritoriju Hrvatske već ih suprotno međunarodnom i nacionalnom pravu vraća u susjedne zemlje nerijetko koristeći nasilje, upozorile su  organizacije civilnog društva Are You Syrious?, No name kitchen, Centra za mirovne studije i Inicijative Dobrodošli!.

Organizacije civilnog društva predstavile su Izvještaj o nasilnim i nezakonitim protjerivanjima izbjeglica iz Republike Hrvatske. To je četvrti takav izvještaj u godini dana, otkako su obrasci protjerivanja (tzv. push backova) postali vidljiviji i privukli pozornost organizacija koje svakodnevno rade s izbjeglicama, a nastao je kao rezultat višemjesečne suradnje nekoliko organizacija, kolektiva i inicijativa: Are You Syrious? (AYS), No name kitchen (NNK), Centra za mirovne studije (CMS) i Inicijative Dobrodošli!.
U izvještaju se ističe kako je nastavljeno nezakonito i povremeno nasilno postupanje prema izbjeglicama koji, budući da nemaju mogućnost legalnog ulaska, ilegalno ulaze na teritorij RH. Takvo postupanje primjenjivano je i nad onim osobama koje su nakon ulaska u RH izrazile namjeru za međunarodnom zaštitom.
“Time Republika Hrvatska direktno krši domaće i međunarodno zakonodavstvo, a takva postupanja dovela su i do smrti djeteta. Također, više ne možemo govoriti o „sporadičnim slučajevima“ budući da je javnost saznala o postojanju policijske naredbe iz studenog 2016. koja je vrlo vjerojatno naredila sustavno nezakonito postupanje policije. Posebno zastrašuje da policija istu naredbu skriva kako od Pučke pravobraniteljice, tako i od javnosti. Zabrinjava i potvrda informacija da policija odjednom „zagubi“ sporne snimke termovizijskih kamera koje bi mogle dokumentirati nezakonito ponašanje. Nema sumnje da je RH promijenila svoju politiku postupanja prema izbjeglicama tako da prima samo izbjeglice sukladno EU dogovorima o preseljenju i premještanju. Prema ostalima se primjenjuje praksa push back-ova”, stoji u izvještaju.
Julija Kranjec u ime Centra za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli! upozorila je da s obzirom na učestalost i na obrasce policijskog postupanja koji su vrlo slični ne radi o izoliranim i sporadičnim slučajevima nezakonitih  protjerivanja kao ni o benignom „odvraćanju“, već o planskim i sustavnim mjerama lišavanja slobode bez pravne osnove, uskraćivanja pristupa međunarodnoj zaštiti te kršenju načela non-refoulement.
Tatjana Tadić iz udruge AYS, iznosi podatak kako je UNHCR Srbija u prošloj godini zabilježio 3242 slučaja nezakonitih protjerivanja izbjeglica iz Hrvatske, a mnoge izbjeglice tvrde da im je bio uskraćen pristup sustavu međunarodne zaštite te da su bili zlostavljani. Podatci iz siječnja ove godine govore o 189 dokumentiranih slučajeva protjerivanja.
-Hrvatska je u 2017. postala zemlja s najviše protjerivanja u regiji, prestigli smo čak i Mađarsku koja je zbog takve prakse postala međunarodni primjer nehumanog postupanja prema izbjeglicama, upozorava Tadić.
-Organizaciji Are You Syrious? javljaju se izbjeglice, među kojima su cijele obitelji, majke s mnogo djece, osobe s invaliditetom i bolesni, tražeći pomoć i u sred noći jer se nalaze u šumi i trebaju pomoć. Umjesto da se mogu osloniti na policiju koja bi im u tom trenutku trebala spasiti život, boje se zvati policiju jer su više puta iskusili vraćanje iz Hrvatske, bez obzira na to što su tražili azil, dodala je Tadić.
To potvrđuje i kolektiv No Name Kitchen, koji svakodnevno na terenu u Srbiji prikuplja svjedočanstva izbjeglica o kršenju njihovih prava. Stoga je volonterka Lydia Cervera naglasila je kako se postupanje policije prema izbjeglicama nije promijenilo, usprkos upozorenjima.  Štoviše, kaže Cervera, u posljednje vrijeme vidljivija je suradnja srpske i hrvatske policije i pravosuđa, pa tako Hrvatska ljude vraća, a Srbija ih kažnjava i zatvara zbog ilegalnog prelaska granice, bez obzira na to što su zatražili azil.
Organizacije zato pozivaju MUP i Ravnateljstvo policije da odmah objave i povuku zapovijedi koje generiraju takvo ponašanje, a od svih djelatnika granične policije po navedenim nalozima jer se izlažu kaznenim progonima. Također, pozivaju Državno odvjetništvo da nepristrano i učinkovito provedu istrage oko navoda Pučke pravobraniteljice o nezakonitim radnjama policije, a premijera Plenkovića da se jasno ogradi od ovakvog postupanja policije i jasno naznači novi smjer postupanja policije prema izbjeglicama koji će biti u okvirima domaćeg i međunarodnog zakonodavstva.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI