Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
POLITIKA
Inicijativa mladih za ljudska prava piše zastupnicima zagrebačke Gradske skupštine: Dobro razmislite o imenovanju ulice Janka Bobetka

Inicijativa mladih za ljudska prava piše zastupnicima zagrebačke Gradske skupštine:
Dobro razmislite o imenovanju ulice Janka Bobetka

Zlatko Hasanbegović (Foto: Tris/H. Pavić)

Inicijativa mladih za ljudska prava obratila se zastupnicima zagrebačke Gradske skupštine uoči sutrašnje sjednice  kojoj je na dnevnom redu i prijedlog o imenovanju ulice po generalu Janku Bobetku u naselju Podbrežje. Predlagatelj je Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova na čelu s notornim Zlatkom Hasanbegovićem. Inicijativa mladih reagira s ciljem da upozori na ugroženost vrijednosti ljudskih prava i civilizaicjskih standarda ukoliko većina zastupnika izglasa takav prijedlog.

Janko Bobetko je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata u Bosni i Hercegovini koji je za cilj imao promjenu etničkog sastava na teritoriju Hrvatske Zajednice (Republike) Herceg-Bosne u BiH što je utvrdio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju. Osim toga, Bobetko je zbog sudjelovanja u operaciji Medački džep pred MKSJ-om bio optužen za ratne zločine te je odbijao otići u Haag kako bi mu se sudilo. Pred zagrebačkim Županijskim sudom u pravomoćnoj presudi protiv Mirka Norca i Rahima Ademija ustanovljeno je da je Janko Bobetko bio na čelu usporednog zapovjednog lanca u operaciji Medački džep tokom koje su počinjeni ratni zločini nad civilima i ratnim zarobljenicima– stoji u pismu Inicijative mladih zagrebačkim gradskim zastupnicima.

Imenovanje ulice po osobi kao što je Janko Bobetko, ističu u pismu, bilo bi suprotno smjernicama i preporukama međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava kojih je Republika Hrvatska članica. U ovom slučaju posebno ističemo neusklađenost prijedloga za imenovanje s Osnovnim načelima i smjernicama o pravu na pravni lijek i reparacije za žrtve masovnog kršenja međunarodnog prava ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava Ujedinjenih naroda, Smjernicama iz Ljubljane za integraciju raznolikih društava te Preporukama iz Graza o pristupu pravdi i nacionalnim manjinama OESS-a. Imena javnih prostora, upozoravaju iz Inicijative, imaju snažan simbolički značaj i promiču vrijednosti iza kojih stoji društvo koje je u imenovanju sudjelovalo. Stoga je jasno da zastupnici Gradske skupštine snose veliku odgovornost jer će njihova odluka o imenovanju sporne ulice utjecati i na međunarodni ugled grada Zagreba i republike Hrvatske, ali i ukazati na koji način se odnosimo prema žrtvama kršenja ljudskih prava, poštivanju dokumenata međunarodnih organizacija te mogućnosti suočavanja s vlastitom prošlošću.

– Kao gradski zastupnici u prilici ste da na sutrašnjoj sjednici odlučite promiče li naše društvo vrijednosti suživota i tolerancije ili promiče počinjenje ratnih zločina- poručuju iz Inicijative mladih ,pozivajući zastupnike da uoči glčasanja dobro razmisle o budućim generacijama i mladim građanima Zagreba i Hrvatske koji će osjećati posljedice njihovih odluka.

Pismo je, osim zastupnicima Gradske skupštine, upućeno svim političkim strankama koje participiraju u Skupštini, Uredu pučke pravobraniteljice, Gradskoj koordinaciji za ljudks aprava, sektoru za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine Grada Zagreba, i medijima.

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI