Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
POLITIKA
Prvo je otišlo slovo 'I' - Foto: MKD.mk/Robert Atanasovski

Bizarno:
Makedonci radi Grka s aerodroma skidaju ime ‘Aleksandar Veliki’ (FOTO)

Prvo je otišlo slovo 'I' - Foto: MKD.mk/Robert Atanasovski

Evo jedne bizarne vijesti iz politike. A koja je nastavak bizarnog političkog spora na jugu Balkana. Kako doznajemo na makedonskom portalu MKD.mk Makedonci skidaju slova s imenom svoje zračne luke u Skopju  jer se zove ‘Aleksandar Veliki’. Najprije su skinuli slovo ‘I’, a onda i ostala.

Kao što je poznato, Grci Makedoncima priječe da svoju makedonsku državu zovu – Makedonija. Tako su desničarski huškači u Grčkoj, pomognuti tamnošnjom crkvom, nedavno uspjeli proizvesti velike prosvjede u grčkim gradovima, a na kojima je zaluđeni narod bjesnio na želju Makedonaca da se njihov makedonska država zove Makedonija. Iako se tako zvala desetljećima u okviru nekadašnje Jugoslavije, i nakon toga.

U svakom slučaju makedonski i grčki politički vrh je nešto razgovarao, a u tim nekim pregovorima su sudjelovali i neki međunarodni politički faktori. Naime 24. siječnja su se makedonski premijer Zoran Zaev i  grčki premijer Alexis Tsipras sastali na globalnom sastančenju svjetkih glavešina na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

Tada je Zaev Grku Tsiprasu obećao kako će promjeniti nazive zračne luke i autoceste koje se zovu, odnosno zvale su se ‘Aleksandar Veliki’. 

Grcima je smetalo kako se Makedoncima zovu aerodrom i cesta, jer smatraju kako je Aleksandar Veliki njihov heroj, premda povijesni podaci govore kako ih je isti sa svojom makedonskom vojskom porazio i spalio im Tebu do temelja.

Prvo je otišlo slovo ‘I’ – Foto: MKD.mk/Robert Atanasovski

 

Tako će na krovu skopskog aerodroma uskoro pisati: ‘Međunarodna zračna luka Skoplje’.

Autocesta je već preimenovana: prigodno i ljupko se zove: ‘Prijateljstvo’. 

 Još nije jasno kako će se ubuduće zvati Makedonija: Sjeverna, Gornja ili Nova Makedonija.

Ipak, nije jasno što će se dogoditi s desecima golemih kipova u središtu Skopja koje također predstavljaju Aleksandra Velikog u najrazličitijim pozama i životnim dobima. Tako zlaćani Aleksandar visok 22 metra usred Skopja jaše na konju koji se propinje, a ima ga i u ulozi nerođenog djeteta u trbuhu trudne majke, dječaka kojega doji majka, i tome slično.

Hoće li Makedonija sada radi grčkih maltretiranja morati uklanjati kipove i spomenike koje je prethodna nacionalistička megalomaska vlada u posljednjih nekoliko godina po Skopšju posijala na stotine i za to usput ulupala na desetke milijuna eura?

Mnogi Makedonci, od ranije zgroženi novokomponiranim spomenjičarenjem, u tom bi se slučaju složili s Grcima.

Ne ne bi imali ništa protiv da se tone besmislene i kičaste bronce uklone s ulica.

Uklanjanje Aleksandra Velikog – Foto: MKD.mk/Robert Atanasovski

Velika dizalica za velikog Aleksandra – Foto: MKD.mk/Robert Atanasovski

Konji: dva pomična i jedan nepomičan (spomenik) foto TRIS(G. Šimac

Još malo spomenika… Aleksandar u raznim fazama foto TRIS/G. Šimac)

Ilustracija – novovijeki spomenici u Skopju, projekt bivše VMRO vlasti (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI