Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
POLITIKA
Andrej Plenković o krizi u Agrokoru: Nema drame, Ramljakova ostavka nije iznenađenje, a Martina Dalić ostaje

Andrej Plenković o krizi u Agrokoru:
Nema drame, Ramljakova ostavka nije iznenađenje, a Martina Dalić ostaje

Ostavka izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka nije razlog ni za kakvu dramu, ni danas ni sutra,  njegov angažman tvrtke Texo Management u kojoj je i sam radio, neugodna je s etičkog aspekta,  ali ga ostavka izvanrednog povjerenika nije iznenadila. No, proces restrukturiranja i stabilizacije Agrokora ide dalje, a čini se i Martina Dalić i dalje ostaje potpredsjendica Vlade koja nije izgubila povjerenje premijera. Tako je danas, nakon sati i sati čekanja na javno obraćanje, kazao predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji, međutim, nije mogao pred javnost izaći s novim imenom izvanrednog povjerenika koji će preuzeti posao  Ante Ramljaka.

– Svim dobavljačima i vjerovnicima poručujem da proces nagodbe ide dalje, da Agrokor funkcionira normalno i da Vlada RH provodi trenutno konzultacije kako bi predložila Trgovačkom sudu imenovanje nove izvanredne uprave, a u međuvremenu Ramljak će nastaviti posao kao i dosad. Nema prekida rada izvanredne uprave niti komapnije, a nema ni opasnosti od destabiliziranja cijelog procesa. To je poruka ohrabrenja svim dionicima ovog procesa- kazao je Plenković ocjenjujući slučaj Agrokor najvažnijim događajem u prvoj trećini mandata njegove vlade
– Ono što smo dosad postigli i što je bio naš temeljni cilj je dobrobit zaposlenika, hrvatskog gospodarstva,  dobrobit i stabilnost našeg financijskog sustava. Sjetite se situacije uoči Uskrsa u travnju 2017. kada je došlo do blokade kompanije, a police ususret sezoni djelovale poluprazne, i kada je Ramljak dobio naše povjerenje kao izvanredni povjerenik.  Postigao je početni cilj da Agrokor osigura svojim zaposlenicima plaće, da dobavljači nastave isporučivati robu i da se u izrazito kratkom  roku cijela situacija stabilizira. Činjenicu da smo tada izbjegli  gospodarski tzunami, čini mi se da pomalo svi ispuštamo iz vida. Napravljen je veliki napor u ovih 10 mjeseci da se klupko odmrsi,  a to je zahtijevalo cijeli niz specifičnih znanja,  i mislim  da je ostvareni napredak izrazito dobar jer je kompaniji omogućeno funkcioniranje bez angažiranja dodatnih sredstava države i stoga želim zahvaliti Ramljaku i drugima koji su bili angažirani tijekom proteklih 10 mjeseci. Kao premijer želim da u mjesecima pred nama učinimo sve bitne napore da se proces nagodbe dovrši- rekao je premijer, napominjući kako nema nikakve drame ni danas ni sutra, upravo obrnuto, sve odluke koje će donositi vodit će računa o tome da nova uprava nastavi proces u koji je uložen ogroman kapital.
Situaciju s precijenjenim savjetnicima izvanrednog povjerenika, među kojima se našla i njegova bivša tvrtka Texo Managemnet, Plenković je nazvao greškom „ koja je bacila jednu sjenu i izazvala ogromnu pažnju javnosti i onih snaga koje žele pridonijeti velikoj političkoj i ekonomskoj destabilizaicji“. Ali, to nije nešto što se ne bi uz veliki angažman svih moglo nadvladati, zaključio je Plenković.
Na pitanja novinara odgovarao je strpljivo i opušteno. Kazao je da nije od Ramljaka tražio ostavku, da su u otvorenom razgovoru konstatirali  problem i zaključili da je ovakav potez u ovom trenutku ispravan potez, i da će Vlada poduzeti sve što je u njezinoj nadležnosti da se proces dovrši u zakonom prevdiđenom roku, do 10. srpnja. Naglasio je kako Agrokor nije jedina tema kojom se kao premijer bavi te pobrojao brojne obveze s kojima je tijekom veljače bio suočen . I baš zbog toga, kazao je, nema potrebe dramatizirati i posezati za urgentnim potezima, i nisam smatrao da to zahtijeva neke posebne mjere. Napravio je distinkciju između onog što je u nadležnosti Vlade i onog što je u nadležnosti izvanredne uprave u Agrokoru, te podvukao kako je upravo radi toga donesen Lex Agrokor.
Jasno je potvrdio da potpredsjendica Vlade Martina Dalić , koja je bila posebno angažirana na ovom slučaju, i dalje uživa njegovo povjerenje i nastavlja raditi kao i dosad. Naravno da nije zadovoljan ovim što se dogodilo, ali njegova je odgovornost da se započeti proces dovrši  i da se ni na koji način ne ugrozi cilj.  
Demantirao je i spekulacije o mogućoj mini-rekonstrukciji Vlade, te se pohvalio serijom uspjeha ove Vlade od rekordne turističke sezone, rasta BDP-a, zaposlenosti, većih primanja,  pa do proračunskog viška u 2017. I upravo te brojke , kazao je, treba staviti u prvi plan nasuprot  atmosfere koja se kontinuirano kreira kao dramatična.
 Žao mu je što su u Lex Agrokoru izostavljene odredbe o mogućem sukobu interesa, a o angažmanu savjetnika i njihovim honorarima nije imao saznanja dok nije dobio na uvid dokumentaciju , ali „taj svijet konzultanata živi u nekim drugim brojkama nego vi i ja“, dodao je.  Vjeruje da će proces nagodbe biti završen do 10.srpnja a tek tada će se moći ocjenjivati njegova uspješnost, a potpuno je svjestan da će na kraju sva odgovornost biti na Vladi. – To je sasvim jasno. Zar mislite da bi se neka druga vlada upustila u ovakav proces? A mi smo se upustili. Što mislite da sam ja kad sam se upustio u izbore predvidio ovako dramatičnu krizu? Ja mislim da nisam. Prema tome, nema nikakvog izgovora, traženja svojevrsnih opravdanja. Imamo veliki problem koji se dogodio u mandatu ove vlade, ja ga rješavam najbolje kako znam , dogodila se pogreška, reagirao sam na to i vjerujem da ćemo  svi nešto naučiti iz ove situaicje i biti oprezniji- priznao je Plenković..  
Ne misli da netko u stranci pokušava preuzeti njegovu ulogu. Uostalom, kad je došao na čelo HDZ-a stranka je bila u minusu 19 milijuna kuna. Ove godine neće biti ni kune minusa, što dovoljno govori kako gospodari financijama HDZ-a, i nema nikakvog pritiska članova na njega, odlučno je odbacio  insinuacije.
Neslužbeno se doznaje da su danas svi potencijalni kandidati o kojima se u medijima spekuliralo, odbili premijerovu ponudu da preuzmu dužnost novog izvanrednog povjerenika za Agrokor.  To je, vjerojatno, i razlog zašto se tako dugo čekalo Plenkovićevo javno obraćanje i zbog čega danas nema imena novog povjerenika.
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI