Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
SOCIOLOGIJA
Zadarska ‘Javna sociologija’: O monopolu i moći internetskih divova

Zadarska ‘Javna sociologija’:
O monopolu i moći internetskih divova

U ponedjeljak 22. siječnja s početkom u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar dr. sc. Paško Bilić (Institut za razvoj i međunarodne odnose, Zagreb) i doc. dr. sc. Krešimir Krolo (Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru) održat će javno predavanje pod naslovom „Monopoli nad distribuiranim mrežama: od prostora slobode do prostora eksploatacije“. Predavanje se održava u sklopu ciklusa javnih predavanja i diskusija „Javna sociologija“ u organizaciji Odjela za sociologiju. Nešto više o sutrašnjem predavanju u uvodnoj najavi koju je priredio Odjel za sociologiju, a koju prenosimo u nastavku:

Zadar

Globalnim širenjem mrežne infrastrukture raste ekonomska i politička vrijednost podataka koji cirkuliraju internetom. Kompanije koje se bave proizvodnjom i distribucijom informacija i znanja postaju najprofitabilnije kompanije u smislu vrijednosti njihovih burzovnih dionica. Apple, Alphabet (Google), Amazon, Microsoft i Facebook postaju oligopol koji kontrolira brojne aktivnosti internetskih korisnika: mrežno pretraživanje, društveno umrežavanje, e-trgovinu, mobilnu telefoniju i računalne operativne sustave. Podaci (eng. data) postaju glavni resurs novog tipa kapitalizma), a računalni algoritamski sustavi osnovni alati valorizacije podataka, stvaranja viška vrijednosti i ostvarivanja profita. U ovom će se predavanju istražiti pozicija moći globalnih internetskih kompanije.

Prvo, prikazat će se načini stvaranja prihoda od digitalnih podataka internetskih korisnika. Drugo, analizirat će se digitalna tržišta u Europskoj uniji i Hrvatskoj. Treće, analizirat će se navike internetskih korisnika u Hrvatskoj. Pritom ćemo se posebice osvrnuti na održivost lokalne digitalne industrije, kvalitetu i vjerodostojnost informacija koje se mogu pronaći na hrvatskim internetskim portalima te informiranost građana o ključnim društvenim temama.

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI