Neovisni novinarski portal
28.7.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI
Ilustracija: uljepšana deva na natjecanju u ljepoti deva u Saudijskoj Arabiji (foto Facebook)

Skandal na natjecanju ljepote:
12 deva diskvalificirano radi botoksa u nosu i usnama

Ilustracija: uljepšana deva na natjecanju u ljepoti deva u Saudijskoj Arabiji (foto Facebook)

Skandal u Saudijskoj Arabiji. A naizgled nema veze ni s HDZ-om, SDP-om, HNS-om ili saudijskim kvarnim političarima. Dvanaest deva je izbačeno s natjecanja ljepote jer se sumnja da su podvrgnute estetskoj kirurgiji radi uljepšavanja, javlja Newsweek. Sumnja se kako su im njihovi vlasnici ubrizgavali botoks u usne, nos i lice kako bi bile ljepše, te kako bi pobjedile.

Godišnje natjecanje na kojem se za titulu najljepše deve prijavilo na desetke tisuća deva se do lani događalo u pustinji, a ove je godine premješteno u predgrađe Rijada, glavnog grada kraljevine Saudijske Arabije. Natjecanje za miss ili mister devu dio je velikog festivala (King Abdulaziz camel festival) posvećenog tradicionalnom beduinskom životu žitelja te zemlje, a koja je danas vodeći izvoznik nafte u svijetu, što s devama nema nikakve veze.

Usnate i nosate deve (foto printscreen Newsweek)

No neki u Saudijskoj Arabiji nisu zaboravili kako su prije nafte nekoć deve tamo značile preživljavanje, jednako kao magarac u Dalmaciji, gdje je ulogu magarca preuzeo apartman za iznajmljivanje turistima. U Dalmaciji zasad nema natjecanja u ljepoti magaraca, pa još nitko nije tovarima ubrizgavao botoks u uši.

Botoksirani magarac?

– Deva je simbol Saudijske Arabije. Nekoć smo je držali iz potrebe, a sad iz razonde – izjavio je glavni sudac natjecanja Fawzan al-Madi, objavivši kako je 12 deva izbačeno iz konkurencije, kako je izvijestio Reuters.

Zapravo nije ni čudno kako su neki devovlasnici odlučili investirati botoks u ljepotu deve: ukupni fond nagrada na ovoj manifestaciji je oko 57 milijuna dolara, pa se prijavilo oko 30.000 deva.

– Oni koriste botoks za usne, nose, gornje usne, donje usne, pa čak i čeljust, pa im glava izgleda kao da su napumpane. Kad takva deva dođe svi kažu: vidi kako ima veliku glavu… Pogledaj joj velike usne, nos…- ljuti se Ali al-Mazrouei (31), čiji je otac uzgajivač deva, u izjavi za The National u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Žiri se preznojava (foto printscreen Newsweek)

Bez obzira na Botoks skandal, kako ga nazivaju tamnošnji mediji, oko 300.000 ljudi posjećuje ova događanja, a koja izuzev natjecanja u ljepoti podrazumijeva i aukcije najdeva, utrke najbržih deva, izložbe deva… i tako dalje.

Drogirana deva

Inače, bilo je i slučajeva drogiranja deva kako bi brže trčale i pobjedile na utrkama. U Hrvatskoj na utrkama magaraca zasad još nije službeno zabilježen slučaj drogiranja simbola Dalmacije.

– Ovo nije u redu. Treba kažnjavati varalice. U Abu Dhabiju je kazna za drogiranje deva 50.000 dirhama (oko 83 tisuće kuna op.a.) – veli Al-Mazrouei.

Normalno je da se prije izlaska na pistu pred iscrpljenu prosudbenu komisiju deva malo pošprica s lakom za kosu ili joj se brijanjem ukloni višak dlaka, ali upotreba botoksa kao u slučaju ocvalih pjevača, manekenki i glumaca nije u redu, smatraju pošteni vlasnici deva.

Inače, smatra se da je deva ljepša ako ima dulji vrat, golemi nos, velike usne, izražajne uši i lijepo izraženu grbu.

Lijepa deva pozira (foto printscreen Newsweek)

Ilustracija: uljepšana deva (foto Facebook)

Ljepotice i ljepotani u kasu (foto printscreen Newsweek)

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI