Neovisni novinarski portal
18.10.2021.
IZDVOJENO / POLITIKA
Petar Baranović, “reformist”među ribarima: Kažnjavanje ribara dio je cirkusa političkih diletanata nesposobnih voditi državu

Petar Baranović, “reformist”među ribarima:
Kažnjavanje ribara dio je cirkusa političkih diletanata nesposobnih voditi državu

Petar Baranović/Foto:TRIS(J.Krnić)

Petar Baranović, jedan od Čačićevih Reformista,bivši ( HNS-ov ) saborski zastupnik i svojedobni predsjednik Sindikata ribara Hrvatske, danas ponovo “tuče more” i živi od ribarenja. Prati , dakako, situaciju u Piranskom zaljevu i “rat globama” između Hrvatske i Slovenije koje ni nakon arbitražnog postupka nisu riješile problem granice na moru. Danas se ta situacija lomi preko leđa ribara koji su zasuti kaznama, a ugrožena im je i egzistencija i sloboda kretanja. Sve je to, veli Baranović, ” cirkus političkih diletanata kojima nikad nije trebalo biti povjereno vođenje naroda jer za to nisu sposobni”.

Hrvatska je napustila arbitražu zbog njezine političke korumpiranosti. Slovenija uporno inzistira na provedbi arbitražne odluke za koju je uspješno lobirala i u Bruxellesu. A neriješeno granično pitanje prelama se preko ribarskih leđa, pa hrvatski ribari zbog ulaska u dio Savudrijske vale koja je arbitražom pripala Slovencima, “zarađuju” drakonske kazne koje im je premijer obećao refundirati. Sad, pak,  ne zna kako obećanje provesti, pa hrvatska policija slovenskim ribarima uzvraća istom mjerom i nešto nižim kaznama.

Ribarima se ne treba nadati pomoći od države!

Što je činiti ribarima suočenim s globama koje ne mogu platiti? Mogu li se ufati u obećanu pomoć države?
-S obzirom na moje poznavanje prave naravi politike, da sam na njihovom mjestu teško bi se uzdao u obećanja političara koji su, uostalom, već reterirali. Obećavali su da će se država pobrinuti za te kazne, a sad im nude pravnu pomoć! Što to znači ribarima kad svaki odlazak prema zapadu vodi preko Slovenije, i kad god idu u Italiju mogu završiti u slovenskom zatvoru- ističe vodeći “reformist” među ribarima.
Sjeća se Baranović, tada predsjednik Sindikata ribara, kako je u doba Račanove vlade hrvatska policija blokirala naše ribare i onemogućila njihov izlazak na more kako bi se izbjegli sukobi. Jednu večer dobio je poziv od kolega iz Savudrije koji su tražili pomoć.

– Željko Milin i ja odmah smo se zaputili tamo kad smo čuli što se događa i makar nismo mogli učiniti puno došli smo im prenijeti podršku i izraziti solidarnost dalmatinskih ribara koji su i onda i sada bili uz njih. Meni je žao ribara- napominje- jer oni žive u svijetu crno-bijelih vrijednosti, a ne u svijetu ovih “svilenjaka” što su nas doveli u ovu pat – poziciju koja je zapravo čista lupeština i nevjerojatno nasilje nad hrvatskim suverenitetom- oštro će šibenski ribar.

Slovenci nam više ne daju šansu da budemo dobri i civilizirani susjedi

Istarski ribari su, smatra, u ozbiljnom problemu. Odakle će oni platiti globe koje im slovenska policija tako marljivo ispisuje? Odakle će jedan ribar koji svaki dan zajedno sa suprugom izlazi na more podmiriti kaznu od 9 tisuća eura?
Neshvatljivo je, kaže, zašto je Hrvatska ulazila u arbitražu koja je mehanizam anglosaksonskog prava, izmišljen, veli, da se može suditi izvan zakona, pa tko je jači taj kvači..

– Bilo je potpuno jasno- ističe Baranović- da će Slovenci koji su već tada dio EU, biti u boljoj poziciji. Ulaskom u arbitražu, ušli smo svjesno u problem. I sad imamo, što? Činjenicu da se Slovenci pozivaju na arbitražnu odluku, ali i činjenicu da je hrvatska Vlada još u mandatu Zorana Milanovića odlučila napustiti proces arbitraže zbog njegove kontaminiranosti. Sada više nemamo načina ostati mirni, civilizirani i dobri susjedi, a odgovoriti na njihov bezobrazluk. Slovenci nam više ne daju šansu da taj problem riješimo civilizirano, oni provociraju sukob, a što stoji iza toga, o tom potom. Jedina slovenska ambicija je bila doći u kontakt s međunarodnim vodama, jer onda su sudionici u epikontinentalnom pojasu gdje su najveće rezerve ugljikovodika u Jadranu, a koje su, zbog plitkog mora u tom dijelu, dostupne za eksploataciju- procjenjuje Baranović pozadinu ovog graničnog spora.

Trebali smo na Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu

Što se njega tiče, radi se predstava, a hrvatski političari su krivi za sve što se sada događa. Jer, davno su stručnjaci za pitanja granica na moru, poput Davorina Rudolfa, upozoravali da se ne ide u arbitražu nego na Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu. Hrvatska politika je svojim vrlo čudnim pristupom suverenitetu i pravu mora proizvela ovu situaciju koju imamo danas. Baš kao što se na neshvatljiv način postupalo prema pitanju proglašenja gospodarskog pojasa, tako se postupa i u pitanju granice na moru- tvrdi Baranović.

Šibenčanin drži da je Hrvatska davno trebala, kao i druge zemlje u svijetu, proglasiti gospodarski pojas i time zaštititi svoje resurse. Talijanski ribari, primjerice, iz neproglašenog hrvatskog gospodarskog pojasa, koji se proteže na 21 tisuću četvronih kilometara, godišnje izlove 250-300 milijuna eura, što je, smatra reformist- ribar, krajnje neodgovorno.
– Odstupiti od međunarodnog prava mora i Konvencije iz 1982. koja apsolutno štiti Hrvatsku jer smo u pravu, i ići u arbitražu za koju je izvjesno da ćeš izgubiti, to mogu samo hrvatski političari- smatra Baranović, zaključujući kako je hrvatska diplomacija i resor vanjskih poslova najgora komponenta hrvatske Vlade.

Politike ex-yu država hrane se sukobima

– Ta ekipa koja je brusila pete po Bruxellesu, iznimno je opasna po hrvatske nacionalne interese- optužuje Baranović.

Sve te politike koje se vode u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije, zaključno će- hrane se na sukobima i to je prava istina koja stoji iza provokacija koje se stalno proizvode na ovim prostorima. Sukobi im trebaju- smatra Baranović- jer nisu sposobni voditi sustave koji su im povjereni, pa umjesto da promišljamo o industrijskom razvoju, rastu BDP-a i zaposlenosti, mi se bavimo kostima iz 1945., ustašama i partizanima, a problemi ostaju i dalje neriješeni.

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI