Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
EKOLOGIJA
(Foto: TRIS)

Izložba o rijeci Krki kroz magiju broja sedam

(Foto: TRIS)

U Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić” u Šibeniku danas je predstavljena izložba “Krka u oku istraživača: Rijeka u sedam priča”.

Riječ je o zajedničkom projektu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Javne ustanove Nacionalni park Krka, a izložbu čini 38 panoa s fotografijama i popratnim tekstovima. Također je, kako je istaknula autorica izložbe Dobrila Zvonarek, objavljen i bogati katalog u kojemu se nalazi i dodatni materijal vezan uz tematiku rijeke krke.
– Nastojali smo ovom izložbom prikazati rijeku Krku iz perspektive sedam područja. Naravno, taj izbor sedam područja nam je pao na pamet, jer smo kao povod za to uzeli činjenicu da se broj sedam nekako suptilno provlači kroz priču o rijeci Krki: to je sedmi nacionalni park u Hrvatskoj, ima sedam slapova i 70 kilometara riječkog toka. I taj broj sedam, koji inače priziva nekakvu magiju ili čaroliju, nama je poslužio kao inspiracija da prelijemo Krku preko sedam priča – otkrila dobila Zvonarek.
Izložba je prvi put predstavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu kao dio programa Mjeseca hrvatske knjige 2017., a zatim u Narodnoj knjižnici – Knin u studenom. Nakon gostovanja u Šibeniku nastavit će svoj put gradovima uz rijeku Krku, idući grad domaćin bit će joj Drniš.
– Na premijeri u Zagrebu reakcije su bile poprilično dobre. Izložba je vizualno dosta dojmljiva, to moram reći kao autorica, haha… U našu knjižnicu dolazi veliki broj studenata i turista, i primijetili smo da gledaju i čitaju, uzimaju katalog koji je besplatan. Tome je pridonijelo i to što smo surađivali s fotografima Marijom Rogulićem i Draženom Stojčićem, njihove prekrasne fotografije su još jedan dodatan doprinos ovoj izložbi – rekla je Zvonarek.
Autorica izložbe i djelatnica odjela Odnosi s javnošću Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu istaknula je da je vrlo teško o rijeci Krki ispričati ili pokazati nešto što dosad još nije rečeno ili viđeno. – Veljko Barbieri je rekao da je o rijeci Krki ispisano toliko redaka da bismo time mogli ispuniti prostor jedne knjižnice. Nastojali smo ovom projektu pristupiti na malo drugačiji način, znači dati neki citat, pogled, neki malo poetski doprinos u opisu temo koje smo obuhvatili – kazala je Dobrila Zvonarek.
Nacionalne i sveučilišne knjižnice je lani okrenula projekt “Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku” u sklopu kojega se blisko surađuje s Nacionalnim prakom Krka. Izložba “Krka u oku istraživača: Rijeka u sedam priča” je već peta uspješna suradnja, a može se pogledati do kraja prosinca.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI