Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
POLITIKA / VODA
Čorić... (foto TRIS/G. Šimac)

Drži vodu dok ministar i direktor odu:
Splitska voda još zamućena, a najavljuju se ‘projekti’ i ‘dokumentacije’

Čorić... (foto TRIS/G. Šimac)

Dok oko pola milijuna žitelja Hrvatske, tj. šireg splitskog područja kupuje vodu za piće u trgovinama ili je mora prokuhavati i taložiti jer je zamućena, dotle su u Šibeniku sastančili čelnici Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije s Tomislavom Ćorićem, ministrom zaštite okoliša i energetike i Zoranom Đurokovićem, generalnim direktorom Hrvatskih voda.

– Veseli me činjenica da ćemo u narednom razdoblju svjedočiti pripremi dokumentacije i realizaciji projekata aglomeracije na području ove tri županije – rekao je T. Čorić ponešto o ‘dokumentaciji’ i ‘aglomeraciji’.

Manje vesela činjenica je da se detljećima nije ništa učinilo da se smanje enormni gubici vode u dalmatinskom vodoopskrbnom sustavu, koji iznose preko 61 posto, kako je netko izračunao.

Iscuri 61 posto vode

– U narednom razdoblju trebamo značajno unaprijediti aktivnosti u kontekstu smanjenja gubitaka vode, jer su u ovom trenutku zbog dotrajalosti mreže, ali i drugih objektivnih problema gubitci vode na području ove tri županije oko 61%, što je više od hrvatskog prosjeka – ustvrdio je Čorić već poznatu činjenicu.

Dakako da su ga novinari upitali što se aktualno radi po pitanju vodoopskrbe Splita i okolice, čiji žitelji učestalo ostaju bez ispravne vode u slavinama. Kao i obično, konkretnog odgovora nije bilo, osim što se spominju ‘projekti’, ‘dokumentacije’ i slično, kao i niz puta do sada, bez opipljivih rezultata.

Tomislav Čorić (foto TRIS/G. Šimac)

– Ja u razloge doista ne mogu ulaziti jer znate i sami da će razloge te zamućenosti doznati stručnjaci s tog područja. Ono što svakako mogu reći da je činjenica da smo se i danas na sastanku osvrnuli na taj problem i dugoročno rješenje problema bilo kakvog zamućenja jeste u realizaciji projekta pročiščača već pročišćene vode. To je neka faza koja sama po sebi nosi izradu projektne dokumentacije. Riječ je o projektu koji je, prema riječima gospodina iz Vodovoda Split, težak više od 100 milijuna kuna. Ono što je bio dogovor na sastanku je da se odmah krene u pripremu dokumentacije – ustvrdio je ministar Čorić.

No dok se ‘odmah bude kretalo u pripremu dokumentacije’, voda u splitskim, imotskim i okolnim slavinama i dalje ne valja za piće…

– Ja se apsolutno mogu složiti s vama, ali isto tako morate razumjeti činjenicu da realizacija takvog projekta zahtijeva prije svega vrijeme. Što se tiče financijskih sredstava, što se tiče volje ministarstva i Hrvatskih voda da do tog rješenja dođe to apsolutno nije nikakav problem – kaže Čorić.

Zaključili da potrošnja raste zbog turizma

Volje ima, kažu, a dosjetili su se i kako bi trebalo sagraditi još jedno vodocrpilište – Miljacka, a koje se nalazi na šibensko-kninskom području. Nije pojašnjeno kako će taj projekt u nekoj većoj mjeri moći zadovoljiti potrebe triju županija, kad već i Šibensko-kninska županija u ljetnim mjesecima jedva da ima dovoljno vode za svoje potrebe, zbog turističke ekspanzije i povećane potrošnje u ljetnim mjesecima.

– Projekt Miljacka barem prema riječima struke u potpunosti ne kompenzira izvorište Jadro već jedan njegov dio, te on integrira vodoopskrbnu mrežu triju županija. Ono što smo zajednički zaključili, a to su rastuće potrebe prije svega zbog razvitka turizma ovih županija. Zapravo i sama Šibensko-kninska županija je na rubu svojih kapaciteta – priznao je i Čorić.

Onda je generalni direktor Hrvatskih voda Z. Đuroković dodao kako su ‘upravo iznašli dogovor da (Šibensko-kninska županija) bude dobar partner i prema Splitsko dalmatinskoj i Zadarskoj županiji da uputi određene količnine voda kako bi pokrila tu vršnu potrošnju.’

Zoran Đuroković (foto TRIS/G. Šimac)

– No naravno je još bitnije gledati dugoročno, jer to stanje ne možemo dugoročno održavati i zato je nužno priči realizaciji crpilišta Miljacka. Rekli smo, osim istražnih radova, treba izgraditi gotovo 40 km magistralne mreže i vrijednost je tog ulaganja je više od 150 milijuna. Zajednički ćemo istražiti model i put kako da ta sredstva dobijemo od sredstava EU-e. Na taj način Splitsko-dalmatinska županija dobit će dodatnu sigurnost opskrbe na svome područje, ali izvorište Jadra teško da išta može zamijeniti – rekao je Đuroković.

Voda i dalje zamućena

Ministar, vodovodni, županijski i komunalni čelnici su se onda razišli. Priče o ‘projektima’ i ‘dokumentacijama’ su se nastavile, nalik principu ‘drži vodu dok majstori odu’. U međuvremenu, Splićani neka se napiju ‘projekata’ i ‘dokumentacije’  jer posljednja obavijest iz Vodovoda i odvodnje Split kaže kako voda i dalje nije ispravna.

– Današnji rezultati analize vode za područje Grada Splita pokazuju da je parametar “mutnoća” i dalje blago povećan iznad dopuštene vrijednosti što znači da mjera preporuke prokuhavanja vode prije pića ostaje na snazi.  Parametar ” mutnoća” je u opadanju i normalizacija se uskoro očekuje. Svi mikrobiološki rezultati su uredni kao i svi fizikalno-kemijski pokazatelji. Koncentracija rezidualnog klora je također uredna – vele u splitskom VIK-u.

Čorić: Projekti, dokumentacija… (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI