Neovisni novinarski portal
25.9.2022.
GRAĐANI / POLITIKA
Karta na kojoj se vide razmjeri tzv. projekta u odnosu na Dubrovnik

Zelena akcija i Srđ je naš:
Skandalozno i zapanjujuće skidanje gaća Vlade RH pred tzv. investitorima

Karta na kojoj se vide razmjeri tzv. projekta u odnosu na Dubrovnik

‘Vlada se savinula pod pritiskom arbitraže za apartmanizaciju Srđa’, naslovljeno je propćenje za javnost Zelene akcije i Inicijative Srđ je naš. Povod za to je, kako se ističe,  skandalozna i zapanjujuća odluka Ministarstva zaštite okoliša i energetike kojom je prije 15 dana opet izdalo rješenje (poveznica na dokument) kojime se po mnogima megalomanski projekt gradnje apartmana i golf igrališta Dubrovčanima iznad glave, odnosno na brdu Srđ, ocijenjuje ‘prihvatljivim za okoliš’.

Začuđujuća odluka uslijedila je nakon što je Upravni sud u Splitu prošle godine odbacio slično rješenje nakon troipolgodišnjeg sudskog postupka, odnosno tužbe Zelene akcije, Srđ je naš i Udruženja Društva arhitekata Hrvatske. Protivnici projekta apartmanizacije i golfizacije Srđa smatraju kako je sada posrijedi svojevrsna kapitulacija države i podilaženje investitorima nauštrb interesima građana, nakon što je tvrtka Razvoj golf dala zahtjev za pokretanjem arbitražnog postupka pri ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes) u  u Washingtonu protiv Republike Hrvatske zbog navodne ”totalne blokade projekta”. Priopćenje je u nastavku:

Zaglavlje novog rješenja

Prošli tjedan objavljeno je da je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 25. listopada 2017. godine ponovno izdalo rješenje o prihvatljivosti za okoliš izgradnje apartmanskog golf resorta na Srđu. S obzirom da je tzv. investitor početkom rujna tužio Republiku Hrvatsku pred arbitražom u Washingtonu, gdje navodno traži odštetu od 500 milijuna eura, teško se oteti dojmu da je novo rješenje doneseno u atmosferi straha i pritiska.

“Novo rješenje temelji se na staroj studiji, doslovce ništa nije promjenjeno u odnosu na prethodni postupak. Zapanjujuća je očitost kojom Ćorićevo Ministarstvo ignorira presudu suda kojom je rješenje o prihvatljivosti za okoliš ovog zahvata proglašeno nezakonitim. Unatoč pritiscima kojima smo izloženi, mi za razliku od Vlade, nećemo popustiti i najavljujemo novu tužbu protiv ovog skandaloznog rješenja”, izjavio je Enes Ćerimagić iz Zelene akcije.

“Arbitražom u Washingtonu stvara se nevjerojatan pritisak na institucije ove države i na sudstvo. Svatko razuman zaustavio bi svako postupanje u ovom slučaju dok se ne riješi arbitraža jer se u ovakvim okolnostima ne može očekivati objektivna odluka. Plenkoviću poručujemo da bi, umjesto “skidanja gaća” pred tzv. investitorom, bilo bolje da ispita afere koje se vezuju uz ovaj projekt, poput slučaja sumnjivog otkupa zemlje (afera Majčina dušica) i medijske napise o financiranju Sanaderove kćeri u Americi od strane investitorovog odvjetnika, da ne bi ponovo gledali scenarij s Inom.” izjavio je Đuro Capor iz inicijative građana Srđ je naš.

Karta na kojoj se vide razmjeri tzv. projekta u odnosu na Dubrovnik

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI