Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
PETICIJA
Isječak iz peticije

Vjernice i vjernici:
Ne u moje ime (peticija)

Isječak iz peticije

U internetskom prostoru upravo se potpisuje otvoreno pismo, odnosno peticija čiji su se autori potpisali kao ‘Vjernice i vjernici u Republici Hrvatskoj’, a naslovili su je: Ne u moje ime.  Upućuju je crkvenim službenicima i hrvatskoj javnosti, a u njoj ističu svoj neslaganje s istupima pojedinih biskupa koje prozivaju zbog ‘sijanja govora mržnje’, te s djelovanjem nekih udruga koje se predstavljaju kao katolički usmjerene, premda se zalažu za zakone kojima se smanjuju prava ugroženih skupina u društvu, što je suprotno temeljnim smjernicama kršćanstva. U nastavku je sadržaj njihove poruke koji ide uz peticiju (poveznica).

 

Poštovanom kardinalu, biskupima i svećenicima te općoj javnosti u Hrvatskoj

 

U posljednje vrijeme u našoj javnosti sve su glasnije osobe u Crkvi i udruge koji u svom programu navodno imaju obranu kršćanskih vrijednosti, a koji ne zastupaju stavove mnogih kršćana premda se tako predstavljaju.

Biskup Košić i njegovi istomišljenici ne govore u moje ime kada siju govor mržnje prema drugima, kada veličaju zločinačku Nezavisnu Državu Hrvatsku i zalažu se za pozdrav „Za dom spremni“. Ne želim da se u moje ime iskrivljuje kršćanska istina i propagiraju politike mržnje i isključivosti koje su suprotne porukama Evanđelja. 

Udruge poput Vigilare, U ime obitelji i sličnih ne govore u moje ime kada se zalažu za promjene zakona kakve bi ugrozile najranjivije skupine društva, posebice žene, a ne za kršćansku, milosrdnu ljubav. Ne želim da se u moje ime uskraćuje budućim naraštajima pravo na kvalitetno obrazovanje, zdravstveni, spolni i vjerski odgoj koji uključuje znanstvene činjenice, učenje o jedinstvu u različitosti i važnosti njegovanja različitosti.

Osobe u Crkvi koje istupaju protiv sekularne države, ne govore u moje ime jer jedino u sekularnoj državi svi građani mogu biti poštovani, a kršćanska vjera slobodna od navezanosti uz društvenu i političku moć, što je protivno Evanđelju. Ne želim da se s propovjedaonica širi politikanstvo, već poruke ljubavi prema bližnjemu, mira i oprosta.

U moje ime ću govoriti sam/a i podržati osobe, organizacije i institucije koje se zalažu za dobrobit svih građana Hrvatske, koje se poput pape Franje zalažu za siromašne, ugnjetavane i marginalizirane te promiču Evanđelje mira, nenasilja i ljubavi.  

Vjernice i vjernici u  Republici Hrvatskoj

Isječak iz peticije

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI