Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
KULTURA
My Queens (Foto: Ines Kotarac)

Izložba ‘My Queens’ Ines Kotarac u Zagrebu:
‘Drag-umjetnost je puno više od muškaraca koji se preoblače u žene’

My Queens (Foto: Ines Kotarac)

U okviru DRAGram festivala, a uz podršku platforme Vox Feminae, u četvrtak, 26. listopada, u zagrebačkoj galeriji Siva (Pierottijeva 11, AKC Medika) u 20 sati otvara se izložba “My Queens” autorice Ines Kotarac. Izložba donosi ciklus fotografija koji prati razvoj prvog i zasad jedinoga hrvatskog drag kolektiva House of Flamingo.

“Serija fotografija ‘My Queens’ predstavlja pokušaj bilježenja i slavljenja queer kulture i prakse draga koja je kroz povijest često bila svjesno potiskivana ili naprosto zaboravljena. House of Flamingo jedinstven je umjetnički kolektiv na ovim prostorima, stoga je potreba za prepoznavanjem njihova djelovanja u lokalnom kulturnom kontekstu još veća”, napisala je u katalogu izložbe Tihana Bertek.

My Queens (Foto: Ines Kotarac)

A kako je došlo do ideje i realizacije ovog foto-projekta za TRIS je objasnila autorica Ines Kotarac. – Cimerovala sam s Ivanom i Marinom, osmišljavalačko-producentskim dvojcem drag kolektiva House of Flamingo. Bilo je to čini mi se jako davno, prije nekih četiri-pet godina. Ja sam taman pripremala svoju emigraciju iz Hrvatske, a oni su počeli sa šminkanjem, okupljanjem nekih novih, mladih talentiranih ljudi koji će kasnije činiti kolektiv. Tad su se, sjećam se, šminkali na izvrnutom ogledalu u dnevnoj sobi, na podu. Crte na njihovim licima još su bile oštre i nevješte. Danas kada gledam njihove nastupe, često plačem od ponosa. Toliko su napredovale, naučile, narasle i sad su, bez zadrške tvrdim, svjetska razina.
Ines Kotarac završila je kroatistiku i komparativnu književnost u Zagrebu, bavila se novinarstvom, živjela u Berlinu i Istanbulu, a prije nekoliko godina posvetila se analognoj fotografiji. Izložbom “My Queens” joj je, kaže, cilj promovirati drag umjetnost.
Drag je puno više od muškaraca koji se preoblače u žene i glume da pjevaju. Njihova publika se i smije i plače i vrišti. Općenito, subjekti mojih fotografija su dive koje vole da se naslikavaju i snimaju, poziraju i glupiraju. S njima nikad nije dosadno. Ja sam imala sreće da sam u različitim backstagevima provela sate i sate promatrajući i bilježeći čuda njihovih transformacija – tvrdi Kotarac, koja ističe da ovom izložbom nema namjeru na bilo koji način provocirati. – Nije mi to bilo ni u peti. Ja samo bilježim jednu subkulturu koja na ovim prostorima tek treba zadobiti svoju vidljivost. A na tome radimo. Punom parom.

Ines Kotarac, autoportret

“Na izložbi možemo vidjeti nekoliko vrsta fotografija: neke su s nastupa, neke iz backstagea, a neke su nastale – pomalo neuobičajeno za ovu temu – na danjem svjetlu (na Savskom nasipu ili Zagreb Prideu). Neke su u boji, a neke crno-bijele – ove potonje djeluju osobito meko, prigušeno, gotovo komorno, što predstavlja zanimljivu suprotnost slici koju tipično vezujemo uz drag nastupe: eksplozivni, dramatični, pretjerani”, objašnjeva nadalje Tihana Bertek u najavlnom tekstu za izložbu, koja je svoju premijeru imala prije mjesec dana u Splitu, trenutačnom prebivalištu Ines Kotarac.
– U Splitu je bilo prekrasno, pun pogodak, nikad punija galerija. Ekipa iz Housea je također došla taj vikend u Split i napunila klub Kocku. Bilo mi je gušt gledati kraljice kako gledaju izložbu jer mnoge od snimaka nitko nije vidio do samog otvorenja – kazala nam je Ines.
Nakon otvorenja u zagrebačkoj galeriji Siva, izložba se može razgledati 27. i 28. listopada od 18 do 21 sat te 30. listopada od 20 sati.

My Queens (Foto: Ines Kotarac)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI