Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
30. AAA plakat

U prizemlju Dioklecijanovih podruma otvoren  je 30. Adria Art Annale – izložba raznovrsnih umjetničkih radova koja ove godine nosi naslov: Serum.

– u 30. Adria Art Annale smo ubrizgali pojam ‘Serum’. Kao što i slutite, radi se o protuotrovu za kriminalne umove i duhu kojeg ne interesira sigurnost. Izložili smo mnoge artefakte iz aktualne borbe za prostor udruge AAA, glave svih suučesnika u preziru prema umjetnosti i kulturi, te video zapise iz institucija u kojima je svaka nada zamrla. Bit će tu i radovi mnogih drugih umjetnika, što poznatih što autsajdera, a na zatvaranju izložbe predstaviti ćemo inicijativu JavnoST u koju su se povezale mnoge udruge iz područja umjetnosti i društvenog aktivizma s jasnom namjerom da se očuvaju javna dobra, ali i da se osvajaju novi prostori slobodne komunikacije, primjerice: Društvo Arhitekata Splita, AAA, HULU, Društvo Marjan, Teserakt, Gist, Umjetnička udruga KVART te udruga Getani – kaže Antej Jelenić, predsjednik udruge Adria Art Annale ili kraće: AAA. 

‘Vidimo se u budućnosti!’

Razgovor u podrumu (foto AAA/Facebook)

Adria Art Annale je izložba solidarnosti, ističe se. Ali nešto se i ne ističe.
– Ne ističu se imena autora, a radovi se na iskren način suočavaju sa stvarnim problemima svih stanovnika planete ugroženih galopirajućom sebičnošću i željom za novčanom sigurnošću. Godine različitih iskustava dovele su do današnje umjetničke forme naše izložbe koja se ne bavi prezentacijom individualnog genija kao u talent šouovima već stvaranjem prostora istinske komunikacije među rascjepkanim društvenim grupama. Ova manifestacija je svakako prototip nekog budućeg društvenog uređenja u kojem će i mediji biti puno slobodniji izraziti ono što se nalazi iza sedam mora činjenica. A zahvaljujući ubrzanju suvremenog svijeta, odlične zamisli koje imamo danas, već sutra postaju stvarnost.  Vidimo se u budućnosti! – poziva Jelenić. 

Jedan od radova (foto AAA/Facebook)

A ta će budućnost ove godine trajati do 16. listopada. Tog posljednjeg dana AAA-a će biti održana javna tribina nazvana JavnoST, a na kojoj će predstavnici splitskih građanskih inicijativa kojima je još stalo do vlastitoga grada raspraviti o zajedničkoj inicijativi za očuvanje i osvajanje javnih prostora.

Laboratorij kritike i kreiranja novih društvenih odnosa

Inače, ova izložba već dugi niz godina, još od 1985., uvodi u splitsku kulturnu scenu jedan novi pogled na umjetnost i njen odnos s društvom. Prve izložbe su proizašle iz potrebe za aktivnim sudjelovanjem u kulturnom i intelektualnom životu, a od 1990. odbačeno je izlaganje klasičnih slika i skulptura uz imperativ potrage za novim principima.

Drugi od radova (foto AAA/Facebook)

– Posljednjih 5 priredbi koristimo proširenu umjetničku formu gdje anonimno izloženi radovi, zajedno s predavanjima i direktno demokratskim tribinama tvore zajednički duhovni laboratorij kritike i kreiranja novih društvenih odnosa. Na taj način ostvarena je komunikacija s aktivistima, studentima, radnicima i drugim građanima te je izložba poslužila kao poligon borbe za bolji svijet. U zadnje dvije godine organizirali smo art manifestacije i u samim tvornicama te fakultetima povezavši na taj način mnoge izolirane društvene skupine. Unutar manifestacija sudjelovao je niz renomiranih predavača (povjesničari, filozofi, sociolozi, aktivisti) s jasnim ciljem uspostavljanja odnosa između umjetnosti kao alata kritike i vizije te politike kao umijeća zajedničkog življenja. Naš pristup prepoznat je i u inozemstvu te smo u 2013., s projektom “Mreža solidarnosti”, proizašlim iz AAA, pozvani na Bienale mladih u Anconi, Atenski Bienale i Zagrebački salon – kažu u AAA-u. 
Ponovimo, Serum, odnosno budućnost, je u tijeku do 16. listopada.

30. AAA plakat

Sudjeluju… (foto AAA/Facebook)

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI