Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
EKOLOGIJA / GRAĐANI / PROSVJED
Prosvjedni performans: NE skupoj i štetnoj spalionici koja bi zagađivala zrak, spaljivala vrijedne sirovine i proizvodila velike količine toksičnog otpada za odlaganje

Prosvjedni performans:
NE skupoj i štetnoj spalionici koja bi zagađivala zrak, spaljivala vrijedne sirovine i proizvodila velike količine toksičnog otpada za odlaganje

Zelena akcija zajedno sa udrugom UZOR iz Resnika sutra (četvrtak 28.rujna u 08:40) organiziraju ​prosvjedni performans ispred zgrade Gradske skupštine Grada Zagreba uoči sjednice  Gradske skupštine na kojoj će jedna od točaka biti izmjene Prostornog plana Zagreba koje omogućuju realizaciju projekta štetne spalionice otpada. “Taj projekt godinama koči razvoj sustava gospodarenja otpadom, donosi velike financijske i okolišne probleme za građane i građanke Zagreba te je protivan novom Planu gospodarenja otpadom RH. Pozvat ćemo gradske zastupnike da se usprotive namjeri gradonačelnika da realizira ovaj štetan projekt te da zatraže nove izmjene koje će spalionicu zauvijek izbaciti iz Prostornog plana”, ističu organizatori.

Zelena akcija i UZOR danas su poslali otvoreno pismo zastupnicima/cama zagrebačke Gradske skupštine u kojem su od njih zatražili da se na sutrašnjoj sjednici usprotive izmjenama Prostornog
plana grada Zagreba kojima gradonačelnik Bandić želi nastaviti realizirati štetan projekt izgradnje spalionice otpada u naselju Resnik. U travnju ove godine spomenuta je točka povučena sa sjednice Gradske skupštine što je bila prilika za popravak, ali se u Planu ništa nije promijenilo. Stoga zahtijevaju da zastupnici/e jasno kažu NE spalionici i zatraže nove izmjene koje će je jednom zauvijek izbaciti iz Prostornog plana.
Otvoreno pismo donosimo u nastavku:
“Poštovana zastupnice, poštovani zastupniče,
Pozivamo Vas da glasate protiv izmjene Prostornog plana jer se njime uređuju pojedine sastavnice projekta izgradnje spalionice otpada koja je zdravstveno i okolišno štetna te ekonomski neisplativa i neodrživa. U siječnju ove godine u sklopu javne rasprave uputili smo službene komentare na izmjene zagrebačkog Prostornog plana u kojima smo tražili da se spalionica ukloni iz ovog dokumenta. Takav zahtjev je u skladu s preporukama i novim ciljevima Europske komisije te s novim Planom gospodarenja otpadom RH.
Gradonačelnik Bandić pred Vas stavlja Prostorni plan kojim nastavlja s upornim guranjem skupe i štetne spalionice, sukladno dosadašnjoj praksi višegodišnjeg zanemarivanja sustava odvajanja i recikliranja kojim je Zagreb doveo i do titule najgore metropole EU u gospodarenju otpadom. Svake se godine na odlagalište Jakuševec baca otpad ukupne vrijednosti veće od 150 milijuna kuna, a postotak recikliranja je zanemarivo nizak. Najveći problem je nepostojanje gradskog Plana gospodarenja otpadom koji bi definirao kvalitetan sustav u skladu s nacionalnim Planom.
Suprotno tome, konstantno se donose samo paušalne mjere koje su u funkciji predizbornih kampanja gradonačelnika te zbog nekvalitetne provedbe rezultiraju novim štetama po okoliš i građane.  U nekim dijelovima grada kante su pretrpane smećem, u drugima se odvoze poluprazne, a većina građana mora plaćati odvoz veće količine otpada nego što zaista proizvede. Tako je, primjerice, prošle godine, zbog predizbornog smanjenja cijena, smanjenjem broja odvoza miješanog otpada bez unaprjeđenja sustava odvajanja smeće građanima došlo do grla. Tim novim režimom naplate nije osigurano da se naplata vrši prema količini stvarno proizvedenog otpada, što je neekološki i nepravedno prema građanima_kama.
Takva politika bazirana na predzbornim trikovima, sustavnoj nebrizi za okoliš i građane te upornom guranju projekta spalionice mora se prekinuti te Vas stoga pozivamo da glasno kažete NE spalionici u Prostornom niti u bilo kojem drugom gradskom planu. Zahtijevajte izbacivanje spalionice iz svih akata te donošenje kvalitetnog Plana gospodarenja otpadom baziranog na mjerama prevencije nastanka, odvojenog prikupljanja od vrata do vrata, naplate po stvarnoj količini, kompostiranja te izgradnje kompostana, sortirnica i postrojenja koja će ostatni otpad zbrinuti procesima maksimalne reciklaže sve dok ne preostane tek mala količina inertnog otpada za odložiti. Takav potez bio bi znatno bolji od gradnje spalionice koja bi donijela velike troškove za građane, zagađivala zrak, spaljivala vrijedne sirovine i proizvodila velike količine toksičnog otpada za odlaganje. 
Podsjećamo Vas i na izjavu gradonačelnika iz travnja prošle godine: “Nisam toliko glup da bih inzistirao na nečemu što je prije 30 godina bilo in. Nisam ja pijani milijarder. Kurenje je passe.” Koliko puta za redom je gradonačelnik pogazio svoju riječ i nastavio s guranjem ovog štetnog projekta? Poručite mu da spalionici nije mjesto u Prostornom planu i zatražite nove izmjene koje će ju izbaciti iz Plana!”

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI