Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
POLITIKA
Odgoda poreza na nekretnine – Z. Marić: Neee… Nema tu nekih pretjeranih osobnih emocija…

Odgoda poreza na nekretnine – Z. Marić:
Neee… Nema tu nekih pretjeranih osobnih emocija…

Izgleda kako kolebljiva Vlada RH po peti ili šesti put odustaje od tzv. poreza na nekretnine. Nakon što su premijer A. Plenković i njegov pobočni ministar financija Zdravko Marić u više navrata iritirali i zbunjivali građane najavama uvođenja pa odgode tog poreza, čini se kako će na sjednici Vlade RH, koja upravo počinje, danas i formalno biti donešena odluka o toj odgodi.

Naime, Vlada bi  na sjednici trebala izmijeniti Zakon o lokalnim porezima, na koji način bi se  odgodilo uvođenje poreza na nekretnine predviđeno za početak iduće godine.
Prije ulaska u zgradu Vlade RH je i spomenuti ministar Marić, bivši zaposlenik devastiranog koncerna Agrokor, novinarima na neki način potvrdio tu odgodu, uz obrazloženje kako to neće utjecati na cjelokupnu tzv. poreznu reformu.
– Element poreza na nekretnine, čut ćete to malo kasnije, ne utječe nimalo na poreznu reformu. Preko 90 posto onoga šta smo originalno zamislili u poreznoj reformi je provedeno – reče Marić.
Novinari su ga upitali smatra li odgodu poreza na nekretnine možda svojim osobnim porazom.
– Neee, ne… ja sam vam rekao da nema tu nekih pretjeranih, ovoga… osobnih emocija. Ja sam sa svojim timom eksperata radio na poreznoj reformi i predložio Vladi. Vlada je uputila u Hrvatski sabor koji je to usvojio. Argumentacija brojnih kritičara na tu temu je također vrlo nejasna. Nije to neka utakmica. Iako ja, kao sportaš, uvijek gledam pobijediti – rekao je sportaš Marić.
Inače, ranije je odgodu najavio uz labavo pojašnjenje kako ‘porez na nekretnine nije ni bio zamišljen kao novi porez, već kao sastavni dio cjelokupne porezne reforme.’
To bi značilo da kada se uvede novi porez to zapravo nije novi porez, nego se to zove – porezna reforma.
Očito je da vladajuća skupina građane Hrvatske generalno drži za neuke budale, možda i stoga jer ih je većina istih koji su izašli na izbore dovela na vlast.
Slično razmišlja i premijer, uz ponovljenu tezu kako ‘hrvatska javnost nije dovoljno dobro upoznata sa svim aspektima najavljenog poreza na nekretnine’.
Možda je u pozadini ipak sve veće nezadovoljstvo građana tim porezom, najava novih prosvjeda, te s tim u vezi i pad popularnosti i vjerodostojnosti aktualne vlasti.

Zoran Marić u Nu2 (Snimka zaslona)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI