Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
KRONIKA 112 / UKRATKO
PU šibensko-kninska privela više osumnjičenih za izazivanje požara: Od maloljetnika do 75-godišnje žene

PU šibensko-kninska privela više osumnjičenih za izazivanje požara:
Od maloljetnika do 75-godišnje žene

Šibenska policija je, kako izgleda, vrlo djelotvorna u otkrivanju odgovornih osoba za izazivanje požara. Nakon sedmorke koja je privedena pod sumnjom da je izazvala požar velikih razmjera na području Kistanja, a među kojima su bila i dva maloljetnika iz Srbije, Policijska uprava šibensko-kninska izvijestila je danas da je dovršila i kriminalističko istraživanje nad 22-godišnjakom osumnjičenim za dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.

Utvrđeno je, kako se navodi u priopćenju glasnogovornice PU Marice Kosor, da je osumnjičeni 22. kolovoza oko 1 sat iza ponoći u mjestu Podumci, kod skretanja za zaseok Sučići, upaljenom cigaretom zapalio suhu travu s namjerom da otvorenim plamenom izazove požar. Zatečen je na djelu, a kad je vidio policiju dao se u bijeg vozilom marke opel astra, šibenskih registarskih oznaka. Samo stotinjak metara od mjesta događaja, policija ga je uhvatila u zaustavljenom vozilu s ugašenim svjetlima. Uz kaznenu prijavu, osumnjičeni je 22-godišnjak predan pritvorskom nadzorniku PU Šibensko-kninske.

U kninskoj Policijskoj postaji dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjakom koji je također osumnjičen za izazivanje nekoliko požara. Utvrđeno je da je od 11. do 22. kolovoza na kninskom području, koristeći se upaljačem, na otvorenom u čak sedam navrata palio suhu travu, grmlje i ševar, s ciljem da izazove požar. Šteta nije nastala jer je požar vrlo brzo vatrogasnom intervencijom ugašen. Kako je istraga pokazala radi se o bolesnoj osobi koja je tek djelomično sposobna za samostalan život, radi čega će ODO-u u Šibeniku biti podneseno Posebno izvješće, a o svemu će biti obaviještena i nadležna služba za socijalnu skrb radi poduzimanja odgovarajućih mjera zbrinjavanja.

A da požare izazivaju ljudi različite dobi, spola i profila, pokazuje i slučaj 75-godišnjakinje za koju je kriminalističko obradom utvrđeno da je 22. kolovoza oko 17 sati u Biskupiji, na otvorenom, spaljivala odjeću i prouzročila požar koji se proširio na okolno područje. Srećom , požar je relativno brzo ugašen, za oko sat vremena, a materijalne štete nije bilo. Protiv 75-godišnjakinje će nadležnom Prekršajnom sudu, stoji u priopćenju PU Šibensko-kninske, biti podnijet optužni prijedlog temeljem članka 8. Zakona o zaštiti od požara.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI