Neovisni novinarski portal
18.9.2021.
EKOLOGIJA / GRAĐANI
'Oluja mozgova' za unaprijeđenje turizma u Kninu (foto TRIS/G. Šimac)

FRK 12:
Nema frke – dok je udruge Eko Krke (FOTO)

'Oluja mozgova' za unaprijeđenje turizma u Kninu (foto TRIS/G. Šimac)

 – Nema frke dok je Krke – jedan je od slogana FRK-a, kninskog Festivala ruralne kulture, koji se ove godine održao po 12. put. Mi bismo preinačili taj slogan u: Nema frke dok je Eko udruge Krke. Za Knin. Naime, uporna, marljiva i radišna Ekološka udruga “Krka” Knin se ne da. Unatoč manjku elementarnih sredstava, a zahvaljujući uglavnom dobroj volji i srčanosti grupe Kninjana, proteklog je vikenda ponovno oživjela obala rijeke Krke.

Na livadi uz rijeku, kod Ekološko-informativnog centra, opet je bilo veselo. Dva dana bogatog programa: dječji reciklirani sajam, radionice tkanja, izrade perzijskih tepiha, igranje briškule i trešete, potraga za blagom, jahanje magaraca, safari spust Krkom, alpinističko penjanje, stare dječje igre, sajam eko proizvoda,  meda, vina, rakija, povrća, ajvara, ljekovitog bilja, rukotovorina, autentičnih domaćih a ne kineskih suvenira, izlaganje zdrave kozmetike, vožnja biklima, roštilj, okrijepa, koncerti… Sve je to stalo u dva dana Frka. Iako bi Kninjana na ovom sajmu, u hladu sjenovite obale moglo biti i više, ove godine je zamijećen i puno veći broj turista nego inače…

Predah u hladu (foto TRIS/G. Šimac)

– Zahvaljujući besplatnom oglašavanju preko društvenih mreža i portalima FRK je ove godine imao najviše posjetitelja, čak i najviše turista,  domaćih iz Zadra, Šibenika, Splita, Zagreba… ali i stranaca. Premda nas taj broj veseli, naš je cilj da FRK vrvi od turista, te da isti upoznaju sve prirodne i kulturne ljepote Knina – kaže nam Inga Kukolj, tajnica Ekološke udruge “Krka” Knin, motor i zamašnjak većine značajnih zbivanja u Kninu.

‘Oluja mozgova’ u kutiji

Iako se u udruzi već godinama, osim svojih redovitih zadaća (eko-projekti, brojne radionice, očuvanje prirode…), upiru ne bi li domaćim vlastima i turističkim institucijama u Hrvatskoj ukazali na goleme potencijale Knina, zasad njihove ideje još uvijek nisu prepoznate kako bi to trebalo biti. Zato su ove godine priredili mogućnost svim posjetiteljima da svojim idejama pomognu razvoj turističke djelatnosti, budući da u tom gradu nema drugih značajnih gospodarskih aktivnosti. Na festivalu su postavili kutiju u koji su svi mogli ubaciti svoje prijedloge, a na kojoj su napisali ‘Oluja mozgova‘ ili ‘Brainstorming’.

Nagradna igra u kojoj svatko dobije, a komisija nije stroga (foto TRIS/G. Šimac)

– E, stoga smo i imali malu aktivnost Brainstorming ili „oluja mozgova“ za razvoj turizma u Kninu – na info štandu posjetitelji su dali par  kreativnih ideja za razvoj turizma u Kninu, poput Aqva parka za invalide kojeg nema u našoj blizini, kampove u prirodi, bolje oglašavanje. Primjerice, VISIT Knin tabla nema nigdje po moru… organizirati više koncerata na tvrđavi… .A mi kao organizatori dodat ćemo i naše ideje koje godinama predlažemo: organizirati  Zelene Izlete za sve učenike npr. 4 razreda u Knin… Po primjeru osmaša u Vukovaru, ali mi bi naše spojili osim povijesti i sa prirodom, zatim spojiti izvor rijeke Krke sa NP Krka pješačko-biciklističkom stazom – kaže Inga Kukolj.
FRK je inače zamišljen kao poticajna mjera za razvoj seoskog turizma, povećanje samozapošljavanja lokalnog stanovništva, unapređenje seoske proizvodnje i uslužnih djelatnosti, poticanje volonterizma te očuvanje prirodne i kulturne baštine, a ove godine je na festivalu bilo dvadesetak izlagača…

Mir za Krku

– Bilo je onih starih, da tako kažem,  koji izlažu od prvog  FRK-a, a i onih novih koji izlažu po prvi put. Ima i onih koji su došli iz Šibenika , koji kažu da ne idu inače po drugim sajmovima , da dođu samo na naš FRK zato što je to jedinstven sajam.. Vi nas počastite kavicom ručkom, dobijemo poklon platnenu vrećicu, a uživamo i u drugim sadržajima, vozimo se čamcima, splavom itd., kažu nam. Iako smo puni našeg volonterskog duha, godinama se doslovno gušimo da sredstva i troškove FRK-a svedemo na nulu. Zato je naša molba i prijedlog pogotovo TZ Šibensko –kninske županije da naš FRK, ali ostale manifestacije u Kninu sufinanciraju s više sredstava kako bi mogli imati bogatiji program, te kako bi krenuli sa spajanjem „Mora i zaleđa“. Gradu Kninu predlažemo da napravi „Kninsko ljeto“ te da sve manifestacije u Kninu objedini i takav projekt prijavi HTZ-u (Hrvatskoj turističkoj zajednici) koji su na žalost prije par godina izbacili mogućnost da ne nevladine udruge javljaju na natječaje pa ni nemamo priliku prijaviti naše manifestacije – napominje Inga Kukolj.

Šarenilo  (foto TRIS/G. Šimac)

Valjda će njene pozive čuti i oni kojima je to posao, a koji se jednom godišnje, najčešće za proslave Oluje i Dana domovinske zahvalnosti, jednom godišnje sjete Knina. Za razlike od njih, kninski enturijasti gotovo svakodnevno zadnjih godina upozoravaju na najvažniji kninski i šibensko-kninski problem: zagađivanje rijeke Krke. Premda Krka daje pitku vodu za veliki dio Dalmacije, a od nje ovisi i opstojnost Nacionalnog parka Krka, Krka se i dalje zagađuje. Stoga su priredili i snimanje Milenijske fotografije vodičkog fotografa Šime Strikomana, ovoga puta nazvane ‘Peace za Krku‘. Na desnoj obali Krke je iscrtan veliki znak ‘Peace’ (mir), a posjetitelji su svojim tijelima ispisali: ‘za Krku’.
– Poslali smo poruku Milenijskom fotografijom Peace za Krku  Šime Strikomana da se hitno zaustavi svako onečišćenje rijeke Krke i da se konačno barem krene s rješavanjem problema – upozorava Inga.
Podsjećaju i na činjenicu kako je Knin  „grad na sedam rijeka“– Na području Knina teče 7 rijeka i rječica, i to Krka, njene pritoke Butižnica, Orašnica, Kosovčica i Krčić te pritoci Butižnice, Radljevac i Marčinkovac.
–  Rijeka Krka izvire u blizini Knina, podno 22 metarskog Topoljskog buka ili Krčića, kojeg stvara pritoka rijeke Krke – rijeka Krčić. što je jedinstveno na svijetu. Ukupna duljina rijeke, s potopljenim dijelom ušća, iznosi 72.5 km. Krčić je desetak km dugačka rječica koja završava svoj vodeni tok ulaskom u Kninsko polje, u koje se obrušava kao 22 metra visoki Slap Krčić. Zapadno od Knina uzdiže se srednjovjekovna tvrđava podignuta sredinom 10. stoljeća. Tvrđava je jedna od najvećih fortifikacijskih građevina u Hrvatskoj. Dinara je planina u Dinarskom gorju na granici Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.  Najviši vrh, Troglav (1913 m), nalazi se u BiH, a vrh Sinjal ili Dinara (1831 m) najviši je vrh u Hrvatskoj. Stoga ako ste zasićeni gradom i tražite promjenu, ako volite prirodni okoliš i privrženi ste tradicijskoj kulturi sela, no ako i niste ali želite probati, dođite i upoznajte prirodne i kulturne vrijednosti grada Knina – pozivaju opetovano iz Eko udruge Eko Krka Knin. 

Splav ‘Kralj Zvonimir’ čeka putnike (foto TRIS/G. Šimac)

O ostalim ljepotama, vrijednostima i zanimljivostima Knina i okolice moglo bi se na široko, a ovi podaci mogu poslužiti onima koji još nisu s njima upoznati, kakvih je u Hrvatskoj još uvijek puno. Kako smo shvatili u neposrednom kontaktu s nekolicinom turista: starijim bračnim parom iz Škotske, te mlađom obitelji iz Francuske, njima to nije trebalo objašnjavati. Došli su u Knin naoružani svim podacima o kninskom kraju.
– Prekrasno je… I lani smo bili ovdje, ali nije bilo ovog sajma – kazali su Škoti, dok su se krijepili hrvatskim pivom.
Ne bi ga bilo ni ove godine da nije bilo nebrojenih volontera.

Crvena kao paprika (foto TRIS/G. Šimac)

– Hvala svima na pregršt poruka pohvale, podrške koje mi šaljete za naš FRK.  Hvala beskrajno svim mojim kolegama i volonterima koji su mi pomagali, hvala svima ostalima na doprinosu, hvala posjetiteljima. Nadamo se da će FRK iduće godine biti uvršten u Kninsko ljeto te da ćemo imati više sredstava i napraviti još bogatiji program… – zahvaljuje se Inga Kukolj.
A Knjinjani mogu zahvaliti – Eko udruzi Krka Knin.
Nema frke dok im je Eko udruge Krke…

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI