Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
GRAĐANI / POLITIKA
Oglas je objavljen samo u dnu stranice jedne dnevne novine

Šibenčani sudjelujte:
Javna rasprava o prostoru ‘slučajno’ u vrijeme godišnjih odmora

Oglas je objavljen samo u dnu stranice jedne dnevne novine

Ako niste znali, a većina građana Šibenika vjerojatno i ne zna, upravo je u tijeku bitna  Javna rasprava o prijedlogu Izmjena i dopuna (V.) Prostornog plana uređenja Grada Šibenika (vidi poveznicu). Nije to lako ni doznati, budući je obavijest o toj javnoj raspravi o izmjenama ključnog dokumenta koji se tiče aktualnog prostora i njegova korištenja u budućem vremenu prošlog tjedna objavljena u malom oglasu u donjem desnom kutu lokalne stranice dnevne tiskovine Sloboda Dalmacija, te nešto kasnije istoga dana na internetskim stranicama Grada Šibenika u rubrici Obavijesti. Uz to, kao što je to redovita praksa diljem Hrvatske, lokalne vlasti javne rasprave koje se tiču prostornih planova najradije smještaju u razdoblja kada većina građana takvo što ne zamijeti ili pak objektivno nije u mogućnosti u njima ravnopravno i valjano sudjelovati. Tako se one učestalo događaju u vrijeme božićnih i novogodišnjih ili pak ljetnih praznika i u sezoni godišnjih odmora. Slučajno ili ne, aktualna rasprava događa se u tjednu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, odnosno u vrijeme tzv. špice turističke sezone.

Inače, javna rasprava traje od 2. do 8. kolovoza 2017. godine, a javni uvid u izmjene prostornog plana već traje od 24. srpnja (dana objave oglasa u tisku), i traje ukupno 15 dana, što znači do 8. kolovoza. Uvid je moguć u sjedištu šibenske gradske uprave, na stranicama Grada Šibenika (vidi dokumente: Obuhvat Izmjena i dopuna (V.) Prostornog plana uređenja Grada Šibenika, Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o izradi Izmjena i dopuna (V.) Prostornog plana)   i u informacijskom sustavu prostornog uređenja.

Javno izlaganje: 2. kolovoza u podne u šibenskoj Vijećnici

Središnje javno izlaganje o ovim izmjenama, a koje se itekako tiču budućnosti Šibenčana jer je prostor najvrjedniji resurs s kojim se raspolaže, bit će održano u srijedu 2. kolovoza u 12 sati u Gradskoj vijećnici u Šibeniku. Oni koji smatraju kako je važno tko će i kako raspolagati javnim prostorom na dugoročnu opću dobrobit žitelja Šibenika i okolice, neka dođe na ovo izlaganje, gdje će moći postavljati pitanja izlagačima na koja će oni morati dati odgovore. Osim toga, na licu mjesta mogu dati svoje prijedloge i primjedbe koje onda moraju ući u zapisnik i postati dio službene dokumentacije. Oni koji ne stignu na javno izlaganje mogu i drugdje izdvojiti malo vremena za prostor, pa svoje primjedbe i prijedloge zapisati i poslati ih poštom, čitljive i potpisane imenom i prezimenom, te istaknutom adresom na: Grad Šibenik, Trg palih branitelja Domovinskog rata 1, 22000 Šibenik, zaključno do 10. kolovoza.

Jezero Velika Solina (desno) (foto: Grad Šibenik)

A o čemu se uopće radi u Odluci o izmjenama i dopunama Odluke o izradi Izmjena i dopuna (V.) Prostornog plana? (vidi klikom). 
Ponajprije se izmjene tiču jednog od rijetkih priobalnih neizgrađenih područja u okolici Šibenika, Zablaća, odnosno prostora uokolo jezera Mala i Velika Solina, nekadašnjih solana kojima nekadašnji Šibenčani mogu zahvaliti svoju egzistenciju i gospodarski uzlet. Kako je javnost već doznala ranije, tzv. investitori tamo, uz ostalo, namjeravaju graditi luksuzne vile, golf igralište itd.(vidi TRIS). Slični projekti u Hrvatskoj su uglavnom zaustavljeni ili usporeni (Srđ, Istra…), budući da se, sudeći prema primjerima iz drugih zemalja,  iza njih uglavnom stajalo mešetarenje dragocjenim prostorom, te prekomjerna betonizacija, prodaja apartmana i tome slično, a što na koncu rezultira devastiranim prostorom, trajno oduzetim od šire društvene zajednice.
Na tragu toga, u predloženi izmjenama i dopunama stoji i stavka:
preispitivanje mogućnosti proširenja granica građevinskog područja sjeverno od jezera Mala Solina u skladu s mogućnostima koje pruža Prostorni plan Šibensko – kninske županije i granicama iz Generalnog urbanističkog plana grada Šibenika („Službeni vjesnik općina Drniš, Knin i Šibenik“ broj 14/88, „Službeni vjesnik Šibensko-kninske županije“, broj 8/99, 1/01, 5/02 i 5/06, „Službeni glasnik Grada Šibenika“, broj 6/08, 4/14, 2/16, 8/16 i 1/17)

Zablaće i Brad Pitt

Šira hrvatska javnost je o ovom projektu doznala i putem Brada Pitta, odnosno njegovog posjeta Zablaću, a kojime se najvjerojatnije htjelo pokazati kako investitori ‘misle ozbiljno’. Brad Pitt se više nije pojavljivao. Možda i zbog sljedeće predložene izmjene prostornog plana:
potreba korigiranja područja planiranog golf igrališta na Zablaćkom poluotoku u skladu s granicom značajnog krajobraza Kanal Luka, koja je ujedno i zaštitna (buffer) zona tvrđave sv. Nikole, i Prostornim planom uređenja Šibensko – kninske županije

Zablaće: Pogled iz satelita govori više od riječi (foto: Google)

Ima tu i drugih izmjena, poput ‘utvrđivanja uvjeta i lokacija za izgradnju planinarskih domova’, ‘prenamjena sportske luke Jadrija – Uvala Sićenica u luku otvorenu za javni promet uz korekciju obuhvata‘  itd. Dakako, želi se više eksploatirati i more: hoće se instalirati još sidrišta u uvalama u koje zasad još uvijek nisu ‘instalirani’ koncesionari, pa je među izmjenama i dopunama i ‘potreba revidiranja lučkih područja (uključujući i sidrišta) i utvrđivanje novih područja za sidrišta sukladno potrebama Lučke uprave’.
Nikad dosta prostora za betoniranje, pa se predlaže ‘preispitivanje mogućnosti proširenja građevinskog područja na prostoru športsko – rekreacijske zone u Dubravi’, kao i ‘reviziju građevinskog područja naselja Raslina‘ (čitaj proširenje), te ‘proširenje građevinskog područja na Bikarcu’.  I šibensko zaleđe, mjestimično netaknut očuvani  prostor, dotaknut je ovim izmjenama i dopunama stavkom:
– ruralna naselja u zaleđu i izvan područja ograničenja u ZOP-u, koja su nepovoljnijeg demografskog
položaja, za koja je prema zaprimljenim inicijativama građana potrebno u skladu s mogućnostima, proširiti
građevinska područja naselja

Demografija i betonizacija

To bi značilo da bi pod egidom brige za odumiranje stanovništva u zaleđu sada tamo treba proširiti područja nove izgradnje, premda bi bilo bolje da se u proteklih desetljeća u Dalmatinskoj Zagori nije ukidao javni prijevoz, zatvarale škole, pošte,  ambulante i rijetki gospodarski subjekti, pa bi demografski podaci danas zasigurno bili bolji.
Ni urbani dijelovi Šibenika se ne mogu podičiti pozitivnim demografskim trendovima, a kakvi će oni biti ubuduće u značajnoj mjeri ovisi i o mudrom budućem korištenju prostora.
Javna rasprava o prijedlogu Izmjena i dopuna (V.) Prostornog plana uređenja Grada Šibenika je prilika da svatko da svoj doprinos da se takvo što i ostvari.

 

Oglas objavljen u dnu stranice (foto TRIS)

Oglas je objavljen samo u dnu stranice jedne dnevne novine (foto TRIS)

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI