Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
GRAĐANI / MORE / POLITIKA
Plaža Banj - ležaljke (foto: Šibenik.in)

Šibenčani se bore za mjesto pod suncem:
Koncesionaru jedine gradske plaže zaplijenjene pa vraćene ležaljke

Plaža Banj - ležaljke (foto: Šibenik.in)

Šibenčani su se, zasad, izborili za svoje mjesto pod suncem. Doslovce. I to na jedinoj gradskoj plaži. Bio je razumljiv bijes i ogorčenje Šibenčana kada su ih prije nekoliko dana na plaži Banj, jedinoj u Šibeniku (!), ujutro po čitavoj širini plažnog šljunka dočekale naširoko poredane plastične ležaljke.

Ništa novo za Hrvatsku, posljednjih mjeseci su razni koncesionari i oni koji nemaju koncesiju grabimice i naročito drsko tipskim bijelim ležaljkama krenuli u okupaciju ponajboljih plaža u priobalnim i otočnim gradovima i mjestima. Negdje je to prošlo bez značajnijeg otpora stanovništva. No ne i u Šibeniku, gdje su se stoljećima srčano branili od raznih okupatora, pa su se sad znali obraniti i od novovjekih plažnih osvajača.

Zaplijenilo mu ležaljke

Naime, prigovori građana gradskim vlastima radi nedopustivog ponašanja vlasnika ležaljki na plaži Banj donijeli su rezultata: komunalno redarstvo je zaplijenilo sve ležaljke. Kako javlja portal Šibenik.in, sada su leželjke vlasniku vraćene jer je, kažu, platio kaznu od – 2 tisuće kuna.
– Šibenski komunalni redari zaplijenili su ležaljke na plaži Banj nakon što se koncesionar Drago Gavranović oglušio na njihova prošlotjedna upozorenja da prazne ležaljke ne smiju biti raširene na plaži, doznajemo u gradskoj upravi. Gavranoviću su napisali i kaznu u iznosu od dvije tisuće kuna, a kada ju je podmirio, ležaljke su mu vraćene – javlja Šibenik.in.

Arhiva: Plaža Banj (foto TRIS)

Isti koncesionar dobio je od gradske uprave i tamnošnji ugostiteljski objekt, a koji je novcem građana izgrađen u sklopu projekta uređenja prve šibenske gradske plaže prije nekoliko godina. Isti građani su zauzvrat dobili manjak mjesta za sunčanje na plaži.

Vlast mu dala, vlast mu naplatila 2000 kuna

– Prazne ležaljke ne smiju biti raširene po plaži nego okupljene na jednom mjestu, a koncesionar se toga nije pridržavao. Upozorili su ga na to i komunalni redari i pročelnik odjela za komunalne djelatnosti Miro Lucić, ali i neke više instance, a nakon što nije reagirao na naša upozorenja zaplijenili smo mu ih prošlog tjedna. Odonda smo nekoliko puta obilazili Banj i situacija je tamo bila točno kako je i trebala biti. Nismo više zaprimali nikakve pozive građana o tome – kazao je Bore Rončević iz gradskog odjela za komunalne djelatnosti.
Ovaj potez šibenske vlasti je u najmanju ruku zanimljiv, ali i pohvalan, budući se zna kako je ista politička grupacija koja je navedenome ustupila Banj sa pratećim sadržajima na upravljanje, sada, kako se tvrdi, naplatila i spomenutu neveliku kaznu. Dakako, bez pritiska građana vjerojatno se ne bi dogodilo ništa, ali su političari sada, kad je već tako, usput nastojali osvojiti i neke bodove.

Arhiva: Plaža Banj lani, dok invazija ležaljki nije stigla do mora (foto TRIS)

Na upit šibenskog vijećnika Milorada Miškovića Caspera, inače mađioničara, ‘kako je moguće da na taj način uzurpira plažu da se naši građani ne mogu okupati‘, šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta kazao kako se ‘na Banju putem koncesijskog odobrenja mogu iznajmljivati ležaljke, morski skuteri i drugi plažni sadržaji, ali da prazne ležaljke ne smiju biti postavljene po cijeloj plaži već skupljene na jednom mjestu, te kada ih zainteresirani kupači iznajme, mogu ih postaviti gdje žele.

‘Šuti mali, ne pametujte, bježite odavde…’

Valja se nadati kako se ovo sa skuterima, sljedećom iritantnom koncesionarskom pošasti na Jadranu, na Banju neće ostvariti, ako ima imalo zdravog razuma.
Zanimljivo je i kako smo se nedavno sreli s roditeljima šibenskih nekoliko šibenskih školaraca koji su pak imali neugodan susret s muškarcem koji je za sebe kazao kako je zadužen za red na Banju. Naime, ispričali su nam, desetak školaraca se, kao i svakoga dana, otišlo okupati na Banj, jer drugdje i ne mogu bez automobila ili brodova. Toga dana dočekalo ih je mnoštvo praznih ležaljki, pa kako nisu imali gdje ostaviti ručnike, otišli su na rub poslaganih ležaljki. Nekolicina ih je sjela na prazne ležaljke. Uto se pojavio spomenuti ‘redar’ te ih je potjerao s ležaljki. Nakon što su sjeli na obližnji zidić, kazao im je kako ne mogu sjediti ni tamo. Starije dijete ga je zapitalo ima on pravo tjerati ih i sa zida.
– Šuti mali, ne pametujte, bježite odavde… – osobito osorno ih je potjerao taj muškarac, kako pričaju.

Građana je više nego koncesionara

Brzom rješenju ‘slučaja ležaljke’ na Banju možda je kumovalo i to što je među djecom bilo i onih kojima su roditelji utjecajni ili imaju veze s politikom, nagađaju.
Bilo kako bilo, Banj je zasad obranjen, pa primjer šibenskog otpora plažnoj nepravdi može biti putokaz i za ostale slične slučajeve na hrvatskim plažama.
Jer običnih građana je više nego građana-koncesionara.
Te više nego građana-političara.

Plaža Banj – ležaljke (foto: Šibenik.in)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI