Neovisni novinarski portal
2.12.2021.
POLITIKA
ZG je naš! i drugi: Bit ćemo u čvrstoj opoziciji Bandiću, puhat ćemo za vrat svim ostalim političkim opcijama…

ZG je naš! i drugi:
Bit ćemo u čvrstoj opoziciji Bandiću, puhat ćemo za vrat svim ostalim političkim opcijama…

Lokalni izbori su (zasad) završeni, a u Zagrebu je, kao što se već zna, gradonačelnik ponovno Milan Bandić. Zagrepčanima, čini se, u odabiru gradonačelnika nisu smetali broini gradski neriješeni infrastrukturni i komunalni problemi (nezbrinjavanje otpada, derutna prometna infrastruktura itd…), optužbe za težak kriminal i korupciju, trošenje milijunskih iznosa na kozmetičke i besmislene radove (npr. fontane) i tako dalje…

Bez dublje političke i sociološke analize mnogi će reći kako to nije niti čudno, budući da Bandić i nije imao ozbiljnu konkurenciju, te da je većina njegovih protukandidata samo glumila da to uistinu jesu. No to se nikako ne može reći za vjerojatno najveće osvježenje na zagrebačkoj i hrvatskoj političkoj sceni – političku platformu Zagreb je naš!, odnosno koaliciju 5 stranaka (Zagreb je naš!, Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta i Za grad).
U Zagrebu su brojni građani zaključili kako bi to udruženje osoba različitog profila koje ujedinjuje dugogodišnja aktivna borba za opća dobra mogla biti buduća nova politička snaga, drukčija od već viđenih političkih nakupina. Zato je ta koalicija na izborima ostvarila odličan uspjeh. Naime, u Gradskoj skupštini Grada Zagreba građane će zastupati: Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!), Iva Kvakić (Za grad), Mate Kapović (Radnička fronta) i Rada Borić (Nova ljevica). No, kako se čini, oni neće biti vijećnici one vrste na kakvi se naviklo do sada.

Tomašević na smetlištu s prijateljima i diže zastavu Foto: ‘Zagreb je NAŠ!’

 

– Kao koalicija 5 stranaka (Zagreb je naš!, Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta i Za grad) koja je na proteklim lokalnim izborima u Gradu Zagrebu osvojila 7,6% glasova birača u Skupštini Grada Zagreba bit ćemo u čvrstoj opoziciji gradonačelniku Bandiću i njegovoj desnoj većini, a puhat ćemo za vrat svim političkim opcijama u Skupštini. Upravo 24 706 glasova i četiri osvojena mjesta u Skupštini dokaz su da su birači prepoznali novu politiku koju nudimo, a u toj politici nema mjesta političkoj trgovini i neprincipijelnim koalicijama kojima danas još jednom svjedočimo u hrvatskom političkom prostoru – poručuju.
Kako kažu, po pitanju vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora donijela je odluku da neće podržati konstituiranje većine tj. izbor predsjednika vijeća od strane stranaka Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, Hrvatska demokratske zajednice (HDZ) i Hrvatske konzervativne stranke (HKS).
– Nadalje, kako bi se vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora mogla konstituirati, koalicija Zagreb je naš! – Nova ljevica – ORaH – Radnička fronta – Za grad dala je uputu kvartovskim organizacijama koalicije da naši vijećnici gradskih četvrti i mjesnih odbora mogu podržati izbor predsjednika vijeća ukoliko su iz ostalih stranaka tj. SDP-ove koalicije i Nezavisne liste Sandre Švaljek. Time želimo spriječiti formiranje desnih većina u vijećima gradskih četvrti i mjesnim odborima na čelu s Bandićevom strankom, kao i ponavljanje izbora u gradskim četvrtima i mjesnim odborima u kojima se u predviđenom roku ne može izabrati predsjednik – ističu.
Naglašavaju i kako je razina vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora posebice bitna njihovoj koaliciji tako da će se u ovom mandatu fokusirati na povećanje ovlasti za ovu razinu vlasti te na provedbu novih modela informiranja i sudjelovanja građana u odlučivanju o njihovim kvartovima.
Sudeći prema najavljenom, čini se kako M. Bandić neće biti tako spokojan u održavanju vlasti kao što je to bio slučaj do sada, prije pojave koalicije Zagreb je naš!.
Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI