Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
KOMENTARIĆ / KULTURA
Prizor iz jučerašnje predstave 'Zatvaramo!' (Foto: MDF)

Provincija uzvraća udarac MDF-u:
Pametna djeca i nepametni roditelji

Prizor iz jučerašnje predstave 'Zatvaramo!' (Foto: MDF)

S tim da provincija, dakako, nikad nije bila geografski pojam…

Prvo jedan skok u budućnost, za nekih dvadesetak godina. Publika u šibenskom kazalištu gromoglasnim pljeskom ispraća premijeru predstave, najnoviju varijantu “Škrtičine” ili “Laživca”, pučke komedije koja je označila vrhunac kazališne sezone 2036/2037. – Bilo je super – kaže za TV kameru jedan slučajno odabrani gledatelj. – A najbolje je bilo kad bi Mate Gulin rekao “jebi ga” i kad je Joško Ševo rekao ono svoje “Crn’ca” s progutanim “i”.
Povratak u sadašnjost. Svjedočili smo jučer kako se odgaja publika koja osrednjost dočekuje i ispraća ovacijama. A i nije to samo od jučer, to traje, što se Međunarodnog dječjeg festivala tiče, odavno. Ljudi odlaze usred predstave.
Nekoliko je razloga, nijedan nije opravdan. Kao i obično, ulaznice za MDF kupuju se napamet, na kile, jer jeftine su. I onda svoje dijete od tri godine odvedete na predstavu za uzrast 14+. Pa djetetu bude dosadno, jer vi niste pročitali ama baš ništa o predstavi, jedini kriterij bio je da ulaznica za nju ima.
Jučerašnja predstava “Zatvaramo!”, Istarskog narodnog kazališta iz Pule, iako etiketirana kao “14+”, zapravo je mogla proći i za puno mlađu djecu. Plesna, bez govora, pomalo avangardna, mračna i s dobrom muzikom u pozadini, zaintrigirala je i djecu koja su tek krenula u osnovnu školu. No, roditeljima je dosadilo. Oni bi, kad su već došli do grada, otišli na piće, već je skoro deset navečer, a ujutro se radi. Pa onda najbolje otići usred predstave, uz prasak stolice koja se automatski glasno sklopi. Ljetna pozornica u Šibeniku dizajnirana je tako da otići neprimjećeni ne možete, morate proći metar, dva od glumaca. To se radi bez srama.
– S predstavom sam oduševljena i voljela bih kad bilo takvih predstava koje će ljude bar na kratko odvesti od briga i problema i učiniti ih sretnima. Jako mi je žao što je gledalište bilo poluprazno, no što ćemo… ne znate što ste propustili – napisala je tako 15-godišnja Lucia u službenom glasilu MDF-a. Njezinih vršnjaka nije bilo previše jučer na Ljetnoj. Nisu krivi, i njih je netko u djetinjstvu tjerao s predstave i uvjeravao ih da je “dosadno” i da će im bolje biti u kafiću. Tinejdžeri, za razliku od nekih davnih godina, više uopće ne doživljavaju MDF.
Postojanje Međunarodnog dječjeg festivala već godinama se, među ostalim, opravdava i činjenicom da festival odgaja generacije koje bi u gradu i državi jednom trebale činiti kulturnu publiku. No ovakvim ponašanjem dobit ćemo samo nove obožavatelje nekih budućih “Škrtičina” i “Laživaca”. Trebalo je jučer samo izdržati pišljivih 45 minuta jedne sasvim dobre predstave. Al’ jebi ga, nitko nije rekao “jebi ga”. Štoviše, nitko u predstavi nije rekao ništa. A to je, jel’te, neizdrživo.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI