Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
KULTURA
Počinje drugo izdanje kina pod zvijezdama na Baroneu: Filmovi Tanovića, Herzoga…

Počinje drugo izdanje kina pod zvijezdama na Baroneu:
Filmovi Tanovića, Herzoga…

Ovogodišnje izdanje ljetnog kina večeras u 21:30 otvara Moja majka i njezine mačke čileanskih redatelja Pedra Periana i Seabastiana Silve.

“Srijedom po svijetu”, filmski program ljetnog kina na Tvrđavi Barone, započet je prošle godine, a šibenski filmofil Nikica Šupe za ovu sezonu odabrao je igrane i dokumentarne filmove svjetske kinematografije, uz gostovanje crnogorskog redatelja Ivana Marinovića.
Zajednički motiv filmova ljudska je priroda – njezini brojni nedostatci i šarolike mane, no i put prema samoostvarenju vlastitoj prirodi usprkos. Filmovi su tragikomični, intrigantni, dirljivi i osobni te su režirani s jasnim i čvrstim autorskim pečatom. Svi filmovi u programu Srijedom po svijetu dobitnici su nagrada na filmskim festivalima i jednoglasno su pohvaljeni od kritike i publike.
Kao prvi od ukupno osam filmova ovogodišnjeg filmskog programa bit će prikazan film Moja majka i njezine mačke čileanskih redatelja Pedra Periana i Seabastiana Silve. Tragikomična drama prati odnos majke i kćeri i njihov nedostatak razumijevanja jedne prema drugoj. Redatelj Sebastian Silva šibenskoj je publici poznat od prošle godine kad je na Baroneu prikazan njegov film ”Sluškinja”.
-Sposobnost pronicljivog razumijevanja karaktera uz spretne komične minijature odlika su redatelja filma s kojim otvaramo sezonu i garancija ugodno provedene večeri- kaže Nikica Šupe.

Norvešku kinematografiju upoznat ćemo filmom Van sebe, redatelja Ole Giævera koji je na rasporedu u srijedu prikazivat će se 28. lipnja. Radnja filma prati Martina na njegovom dvodnevnom izletu u prirodu. Naizgled jednostavna priča o malom čovjeku sa svakodnevnim dilemama u kojoj se gotovo svi mogu prepoznati.
Film Teddy Bear danskog redatelja Madsa Matthiesena prikazuje se 19. srpnja i govori o Dennisu, tridesetosmogodišnjaku koji živi sa majkom. Uspješno se bavi dizanjem utega no ima velik problem – usamljen je i traži srodnu dušu. Nema uspjeha sa nježnijim spolom pa se odlučuje naći djevojku na neočekivanom mjestu. Drama o ljudskom duhu i želji da se pronađe ljubav i ostvari vlastite ciljeve bez obzira na okolinu.
Islandski film O konjima i ljudima redatelja Benedikta Erlingssona je na rasporedu 26. srpnja. Kroz šest međusobno povezanih basni film govori o dvije duševne zvijeri ujedinjene u borbi protiv okrutne sudbine seoskog života. Doslovnog naziva “konj u nama” ovaj je film vizualno zapanjujuća seoska romansa o onom ljudskom u konjima i konjskom u ljudima. Fantastična ljepota islandskog krajolika služi kao pozornica na kojoj se ljudske slabosti prikazuju iz neočekivane životinjske perspektive i uz dozu crnog humora. Ovaj dugometražni prvijenac cijenjenog islandskog kazališnog redatelja Benedikta Erlingssona bio je islandski kandidat za Oscara.
Film redatelja Danisa Tanovića  Smrt u Sarajevu iz susjedne BiH se prikazuje 2. kolovoza. Sarajevo, 28. lipnja 2014. u Hotelu Europa, najboljem gradskom hotelu, upravitelj Omer priprema dobrodošlicu za diplomatsku delegaciju. Na stogodišnjicu atentata koji se smatra povodom za Prvi svjetski rat, apel za mir i razumijevanje trebao bi početi upravo ovdje, na mjestu u neposrednoj blizini lokacije na kojoj je izvršen atentat. No zaposlenici hotela imaju druge brige: mjesecima nisu dobili plaće i pripremaju štrajk. Danis Tanović donosi satiričnu parabolu o političkim snovima i noćnim morama, a Hotel Europa postaje arena nade, nasilja i smrti.

Film Igla ispod praga crnogorskog, redatelja Ivana Marinovića se prikazuje 9. kolovoza. Priča o stanovnicima malog sela na poluotoku koji su na pragu da prodaju veliku zemlju i time riješe sve svoje financijske probleme. Jedina prepreka na njihovom putu je tvrdoglavi pop Petar koji odbija prodati svoj dio. Pored lukavih seljana koji mu svakodnevno zagorčavaju život, Petar se mora suočiti sa demencijom svoje majke, zaljubljenošću opsjednute Mare, buntovništvom sina tinejdžera i stalnim preispitivanjem vlastite vjere. Film je sniman u veličanstvenom ambijentu Luštice i Boke Kotorske, a jednu od glavnih uloga igra Leon Lučev.
Filmske srijede se nastavljaju 16. kolovoza sa dokumentarnim filmom Safari, austrijskog redatelja Ulricha Seidla. U divljim prostranstvima Afrike, domu zebri, antilopa i ostale veličanstvene divljači, njemački i austrijski turisti provode svoje praznike. Lovački rituali su im divljanje kroz savanu na terencima, čekanje u zasjedi i šuljanje za plijenom. Pucaju, jecaju od uzbuđenja i na kraju, poziraju sa svojim mrtvim trofejima za uspomenu s nezaboravnog putovanja.
Sezona „kina pod zvijezdama“ završava 23. kolovoza prikazivanjem dokumentarnog filma Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta američkog redatelja Wernera Herzoga. Prikaz virtualnog svijeta od njegovih početaka do krajnjih dosega, a digitalni krajolik istražuje jednako znatiželjno i maštovito kao što je dočarao raznolike zemaljske destinacije, od Amazone do Sahare, od Južnog pola do australskih divljina. Herzog gledatelja vodi na putovanje kroz niz provokativnih razgovora koji otkrivaju kako je svijet interneta promijenio doslovno cjelokupno funkcioniranje stvarnog svijeta – od poslovanja do obrazovanja, od putovanja u svemir do zdravstva, kao i samu srž naših privatnih odnosa.
Ulaz na filmske projekcije slobodan je za članove Kluba prijatelja šibenskih tvrđava i kupce dnevnih ulaznica šibenskih tvrđava.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI