Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
FILM
Počinje 7. Fantastic Zagreb Film Festival

Počinje 7. Fantastic Zagreb Film Festival

7. Fantastic Zagreb održava se od 29. lipnja do 9. srpnja. U jedanaest festivalskih dana prikazat će se niz premijernih filmova, a posljednjeg dana festivala legendarni SF klasik Metropolis Fritza Langa koji ove godine obilježava svoj 90. rođendan.

U sklopu festivala prikazat će se i filmovi Orient Exspress, Panorama, Ponoćno ludilo, Americana, Sretan rođendan! i Nordijski fokus. Znanstvena fantastika, trileri, fantasy, suspens, kultni žanrovski klasici, filmovi strave, dokumentarci… ali i dodatna iznenađenja očekuju filmofile i zagrebačku publiku na Ljetnoj pozornici Tuškanac. Osim toga dva filma se 7. i 8. srpnja prikazuju na zagrebačkoj utvrdi Medvedgrad. Tako je u petak, 7. srpnja, u suradnji s Motovun Film Festivalom organizirana projekcija španjolskog hit mystery trilera Bar Alexa de la Iglesije, a u subotu 8. srpnja prikazat će se kultni SF klasik Stvor Johna Carpentera nakon čega slijedi tulum.
-Vjerujemo da smo i ove godine našoj vjernoj publici uspjeli osigurati sjajan program. Također neizmjerno smo ponosni na našu suradnju s Tallin FF (Estonija) i Imagine FF (Amsterdam, Nizozemska) s kojima već treću godinu za redom organiziramo i prvi europski žanrovski forum (EGF) za koji smo za 2017. i 2018. godinu dobili potporu od Europskog fonda Creative Media. Ove godine pozivamo sve da definitivno posjete projekcije i glazbeni program na Medvedgradu, jer ovo je zadnja godina Fantastica na utvrdi dok se ne završi renovacija, u koju Park Prirode Medvednica kreće na jesen, istaknula je Mia Pećina, partnerica i direktorica festivala.

Posljednju večer Festivala, 9. srpnja, na ljetnoj pozornici Tuškanac prikazuje se legendarni SF klasik Metropolis Fritza Langa. Ovo remek-djelo njemačkog eskpresionizma i jedan od temeljnih filmova SF žanra ove godine obilježava svoj 90. rođendan.
-Festival otvara veliki holivudski hit Vozač (Baby Driver), koji se paralelno s europskom premijerom u četvrtak, a u suradnji s Continental filmom, otvara samo na Fantastic Zagrebu. Od ostalih naslova svakako treba izvojiti francuski svjetski festivalski hit Sirovo; Projekt Lazarus; ruski Sila privlačnosti; dva dokumentarna filma David Lynch: Život kao umjetnost i hit sa Sundancea 78/52 čiji autor Alexandre Philippe dolazi u Zagreb predstaviti film. Iz programa Sretan rođendan izdvajamo; Conan Barbarin, Poltergeist, Suspiria i Robocop. Povodom nedavnog gubitka izvanrednog režisera Jonathana Demmea prikazujemo njegov najveći hit Kad jaganjci utihnu, najavio je Stjepan Hundić, partner i umjetnički direktor festivala.
Sve ostale detalje potražite na službenim ili Facebook stranicama Festivala
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI