Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
GRAĐANI / POLITIKA
Ilustracija: Šibenik (foto G. Šimac)

Otočani, brojne udruge i saborska oporba složno:
Nećemo odustati od obrane javnog i pomorskog dobra, plaža, luka i mora!

Ilustracija: Šibenik (foto G. Šimac)

Više od šezdeset udruga, tvrtki i brojni otočani potpisuju priopćenje, odnosno zahtjev političkoj vrhušci da predloženi Zakon o koncesijama vrate na javnu raspravu i na doradu. Zakon bi mogao biti usvojen već početkom sljedećeg tjedna, a što bi moglo imati nesagledive posljedice po hrvatsko pomorsko dobro, jedan od najvažnijih preostalih resursa koji nije temeljito uništen privatizacijskim i inim mutnim poslovima. Traže i da se pomorsko dobro izbaci iz predloženog Zakona, te da se njime upravlja temeljem  Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, te spriječe izgledne malverzacije s tim zajedničkim dobrima. Priopćenje je u nastavku

Danas je na raspravi u Saboru bio prijedlog Zakona o koncesijama. Kako nije izglasan u prošlom sazivu ušao je u ponovnu proceduru u ovom sazivu, ali bez ponovljene javne rasprave iako je došlo do izmjena određenih odredbi zakona. Unatoč složnom zahtjevu saborske oporbe, Pokreta otoka i više od 60 prijateljskih udruga, lokalnih samouprava i tvrtki, državni tajnik Željko Tufekčić (HDZ) odbio je današnju sjednicu zaključiti i dati završnu riječ te odgovoriti na naše zahtjeve! Unatoč ovakvoj završnici jedno je sigurno – mi nećemo odustati od toga da obranimo javno dobro, osobito pomorsko dobro, plaže, luke i more.

Dobar dio Šibenika je pomorsko dobro (foto TRIS/G. Šimac)

Iako smo definirali ključne probleme i rizike u odredbama prijedloga zakona posebno u odnosu na tretman pomorskog dobra, te predložili moguća rješenja koja smo iskomunicirali i s pojedinim saborskim zastupnicima i klubovima stranaka predlagatelji ovog Zakona uzeli su za pravo da se na iste ogluše. Mišljenje Povjerenice za informiranje po tom pitanju je jasno: ako se novim prijedlogom ili nacrtom propisa predlažu odnosno predviđaju nova i dodatna rješenja određenih pitanja o kojima se javnosti nije prethodno dala mogućnost izjašnjavanja potrebno je organizirati javno savjetovanje.
Naš zahtjev za treće čitanje i organiziranje javnog savjetovanja ponovila je većina zastupnika oporbenih stranaka koje su sudjelovale u današnjoj saborskoj raspravi. Zahvaljujemo se ovim putem zastupnicima MOST-a, SDP-a, Živog zida, Goranu Aleksiću te svima ostalima koji su prepoznali važnost dodatne javne rasprave o prijedlogu zakona i upućivanje u treće čitanje.
Kako je tekla rasprava u Saboru možete pogledati na snimci saborske sjednice. Zastupnici MOST-a bili su uvjerljivo najglasniji, ali i najargumentiraniji što je vidljivo bilo iz izlaganja Ivane Lesandrić- Ninčević (MOST) koja je zahvaljujući razumijevanju Zakonskih stavaka nekoliko puta ispravljala državnog tajnika za financije Željka Tufekčića (HDZ)objašnjavajući mu da razlog koji navode za nužnost donošenja ovog Zakona – usklađivanje s Direktivama Europske Unije nikako ne može biti osnovan te da samim procesom narušavaju odredbe Aarhuške konvencije za ljudska prava na informiranje i sudjelovanje u procesima koji su od životne važnosti za građane. Osim toga Ivana je naglasila da je njezina dužnost, ali i dužnost svih saborskih zastupnika predstavljati građane RH koji su uputili niz primjedbi i amandmana na ovaj Zakon te smatra da je odgovornost svakog od njih uvažavanje zahtjeva za treće čitanje i otvaranje javne rasprave!
Ističemo i da se kao predlagatelj ovog Zakona na današnjoj sjednici nije pojavio Ministar Financija, Zdravko Marić zbog čega ga je prozvao i saborski zastupnik Gordan Maras (SDP).

Mnogi bi zarobili pomorsko dobro (foto G. Šimac)

Miro Bulj (MOST), u svom je revijalnom tonu kontinuirano ponavljao da je Zakon izrađen na mutan i netransparentan način: “Zakon o koncesijama ima 100 članaka, a 300 puta se poziva na druge zakone što znači da se toliko “zamutila voda” da je koncesija za Zlatni rat samo vrh sante leda, odnosno nastavak pljačke iz vremena pretvorbe. Ovo je prije zakon o mešetarenju, nego o koncesijama.” Podržao ga je i kolega Nikola Grmoja (MOST): „Vlada je pribjegla provizornim rješenjima, prilagođavajući zakon pojedinačnim ili interesima malih skupina.“
Situacija s plažom Zlatni rat na Bolu spominjala se nebrojeno puta kao primjer lošeg načina odlučivanja o davanju koncesija pa se na nju referirao i Branimir Bunjac (Živi zid/Snaga): “Vjerujem da ne bi voljeli da se ponovno dogodi Zlatni rat, gdje je koncesiju dobila tvrtka bez prihoda i zaposlenih s namjerom da se prepusti poslovnim krugovima povezanim s jednom strankom.”
Kažimir Varda (Stranka međugeneracijske solidarnosti Hrvatske): „Gdje ćemo se okupati s obzirom na betonizaciju i ograđivanje plaža, domaće stanovništvo ostaje bez mora. Lokalnu zajednicu treba uključiti u davanje koncesija na pomorskom dobru.“
S obzirom na kontinuirane insinuacije kako su ovo amandmani i zahtjevi zastupnika MOST-a koji od kad su oporba žele pošto poto utjecati na sve odluke Vlasti, Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) istaknuo je: “Nije važno od koje stranke dolaze amandmani, važno je da oni doprinesu poboljšanju Zakona koji očito nije dobar u ovoj verziji. Pozivam građane na građanski aktivizam, da ustanu i sačuvaju svoje blago koje je tema današnje rasprave. Ovo je pravi trenutak da se pokaže građanska hrabrost.” Osim toga naveo je da je iznenađen da se nitko od zastupnika nije dotakao pitanja koncesioniranja voda te ovim putem ističemo da su amandmane na ovaj dio Zakona još u prošlom prijedlogu dostavili predstavnici Zelene akcije te su isti usvojeni. S obzirom na kompleksnost Zakona te veličine obuhvata i koncesioniranja pomorskog dobra Pokret otoka i svi potpisnici zahtjeva fokusirali su se na dio koji se tiče isključivo Pomorskog dobra no pozdravljaju dodatno propitivanje i ostalih dobara na koje direktno utječe ovaj Zakon.

Pomorsko ne-dobro, brodogradilište u pozadini (foto TRIS/G. Šimac)

Ključni problemi koje smo uočili u zakonu i zbog kojih tražimo doradu zakona je činjenica da Zakon omogućuje da netko bez financijskih kapaciteta za investiciju obećanu u natječajnoj dokumentaciji za koncesiju, dobije koncesiju i potom je založi da bi osigurao sredstva potrebna za investiciju . Dodatno davanje koncesije na bilo kojoj razini ne predviđa uključivanje zainteresirane javnosti koja predstavlja javne interese zajednice u pripremu davanja koncesije, niti u postupak odlučivanja kroz stručno povjerenstvo – uključivanje javnosti u najranije faze postupka bitno je i zbog smanjenja koruptivnih rizika. Republika Hrvatska je još od 2007. godine potpisnica Arhuške konvencije – Konvencija o pristupu informacijama, sudjelovanju javnosti u odlučivanju i pristupu pravosuđu u pitanjima okoliša koja predstavlja međunarodni pravni okvir u području zaštite okoliša. Tim se dokumentom utvrđuju prava u vezi s okolišem kao pouzdana osnova za uključivanje građana u politike okoliša te se potvrđuje naša obveza prema budućim generacijama. Naš zahtjev je da se u sve faze postupka uključujući i stručno povjerenstvo za dodjeljivanje koncesije uključe predstavnici zainteresirane javnosti i građana, udruga i predstavnika lokalnih vlasti u kojima se nalazi predmet koncesije, odnosno onih na koje će djelatnosti iz koncesije imati izravan učinak.
Detaljnije pojašnjenje naših zahtjeva možete pronaći prethodnom priopćenju.
Slijedi nam vidjeti kako će završiti današnja sjednica i koji su nam mogući daljnji koraci. Napominjemo da je ovo očito samo početak jedne dugoročne namjere da očuvamo Jadran o čijoj ljepoti i atraktivnosti svaki dan punimo stupce svih domaćih i inozemnih medija.
Pozivamo vas da nas pratite i uključite u naše buduće akcije!

(foto G. Šimac)

POTPISNICI ZAHTJEVA
Pokret Otoka / Island Movement
Za Zlatni rat, Brač
Centar za mirovne studije, Zagreb
Udruga Buđenje, Šolta
Društvo Marjan, Split
Građanska inicijativa Split
Udruga “Za naš Supetar”, Brač
Nezavisna lista Ostanak – Rab
Riki Novak, gradonačelnik grada Hvara
Ivana Marković, gradonačelnica grada Supetra
Tihomir Marinković, načelnik Općine Bol
Kuzman Novak, zamjenik gradonačelnika Hvar
Antonio Škarpa, kandidat za gradonačelnika, Stari Grad, Hvar
Goran Franić, MO Prvić Šepurine
Marijana Puljak, Pametno
Udruga dragovoljaca domovinskog rata RH – Brač
Čuvajmo rapske plaže, Rab
Udruga Goli otok
Udruga Otok, Prvić
Udruga Volim Vlašići, Pag
ANTROPOP, Rab
Inicijativa Čovjek po mjeri Otoka, Lošinj
Centar za kulturu Bol, Brač
Održivi otok / Sustainable Island, Jelsa, Hvar
CS Management j.d.o.o., Split
Synergia savjetovanje d.o.o., Šolta
Udruga Dobre Dobričevića, Lastovo
Nenad Starc, Ekonomski Institut, Zagreb
Centar za Zdravo odrastanje, Mali Lošinj
Nezavisna lista Krk
Udruga za Bolji Bol, Brač
Sportsko društvo Bol, Brač
MNK Bol, Brač
Vivo Somnia d.o.o., Zagreb
Primogenito j.d.o.o., Zagreb
Brača Plančić j.d.o.o., Hvar
Amaterska kulturna udruga Žirje
Graffiti na gradele, Zagreb
Multimedijalna udruga Krčka beseda
Mali Grad Faros, Hvar
Fabrika ideja, Korčula
Udruga Lanterna Magica, Postira, Brač
Kazalište BESA, Vis
Udruga TRIM, Hvar
M Travel Tourist Service, Šolta
OPG Trojković, Lastovo
OPG Tvrdić, Šolta
PlatFORma Hvar
Klub Mladih Split
Udruga Brač
Udruga Ževrnj, Žrnovnica
Teserakt, Split
Dragan Markovina, Nova ljevica
Tonći Blažević, HSLS
Paško Bonja, Nezavisna lista mladih Dugog otoka
Branimir Tauzer, Nezavisna lista Kolan, Pag
Srđ je naš, Dubrovnik
Roberta Rošker Grikula, Nezavisna lista Pučišća, Brač
Općina Malinska
Općina Vrbnik
GONG, Zagreb
Centar za zdravo odrastanje Mali Lošinj
Zelena akcija , Zagreb
Homo, Pula
Ruke za bolju Makarsku

5 u 1: Trogir – luka, parkiralište, marina, brodogradilište, plaža (foto G. Šimac)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI